Ο Δήμος Λευκωσίας θεωρεί ότι η περιοχή του ΣΟΠΑΖ μπορεί να καταστεί ο χώρος, στον οποίο θα γίνει το εκκολαπτήριο της νέας επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας της Κύπρου.
Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Λευκωσίας αναφέρει ότι μετά από έρευνα που διεξήχθη, για την δημιουργία Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο τέσσερα Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα στην Ευρώπη ανταποκρίθηκαν στις ερωτήσεις του ποια είναι κατά την γνώμη τους η βέλτιστη τοποθεσία δημιουργίας ενός Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου και ποιοι παράγοντες συνετέλεσαν στην επιλογή της εκάστοτε τοποθεσίας για την δημιουργία του.
“Αντλήσαμε πληροφορίες από τα Επιστημονικά Τεχνολογικά Πάρκα «Μjardevi Science Park AB» (Σουηδία), «Madan Parque” (Πορτογαλία), «Polo Tecnologico di Navacchio» (Ιταλία) και το «Sophia Antipolis Science and Technology Park» (Γαλλία). Από το σύνολο των υπευθύνων των Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων έγινε αποδεκτό ότι ένα Επιστημονικό Τεχνολογικό Πάρκο έχει ως στόχο να προάγει τις συνέργειες μεταξύ ακαδημαϊκής έρευνας, τεχνολογιών αιχμής και επιχειρηματικής ανάπτυξης”, σημειώνει ο Δήμος Λευκωσίας.
Όπως προσθέτει έχοντας ως γνώμονα τις απαντήσεις και των τεσσάρων Επιστημονικών Τεχνολογικών Πάρκων στην Ευρώπη ζητά όπως επανεξεταστεί η χωροθέτηση, του Επιστημονικού Τεχνολογικού Πάρκου στο Πεντάκωμο, που εκ των πραγμάτων δεν πληροί τις προϋποθέσεις, που τέθηκαν πιο πάνω και αποτελούν κύριο παράγοντα επιτυχίας οποιουδήποτε τεχνολογικού πάρκου στην σύγχρονη εποχή και να χωροθετηθεί εντός μίας εκ των πόλεων της χώρας μας.
Εκφράζει την πεποίθηση ότι αυτή η πόλη πρέπει να είναι η Λευκωσία, διότι διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των επιτυχημένων και λειτουργικά αποτελεσματικών παραδειγμάτων /τεχνοοικονομικών κριτηρίων.
Συνεχίζει λέγοντας ότι στον αστικό ιστό της Λευκωσίας χωροθετούνται έξι πανεπιστημιακοί χώροι, τρία ινστιτούτα ερευνών, καθώς και το σύνολο των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών της χώρας.
“Επιπρόσθετη αξία”, καταλήγει, “στο όλο εγχείρημα δίνουν το σύνολο των μελετών που έχουν εκπονηθεί (Σχέδιο Περιοχής, Ολοκληρωμένο σχέδιο Κινητικότητας Λευκωσίας, Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη, Σχέδιο Δράσης Βιώσιμης Ενέργειας) και σε συνάρτηση με την ερευνά μας η περιοχή του ΣΟΠΑΖ μπορεί να γίνει ο χώρος στον οποίο θα γίνει το εκκολαπτήριο της νέας επιστημονικής και τεχνολογικής κοινότητας της Κύπρου”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις