ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αυτά δήλωσαν οι βουλευτές για το θέμα του εσωτερικού ελέγχου στους ΔΟΚΕ

Αυτά δήλωσαν οι βουλευτές για το θέμα του εσωτερικού ελέγχου στους ΔΟΚΕ

Το ΔΗΚΟ θα καταθέσει πρόταση νόμου που να μεταφέρει την αρμοδιότητα του εσωτερικού ελέγχου τόσο των Υπουργείων και των τμημάτων της δημόσιας υπηρεσίας όσο και των ημικρατικών οργανισμών στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

Με βάση τόσο τον νόμο περί δημοσιονομικής ευθύνης που εγκρίθηκε το 2014 αλλά και τον προτεινόμενο νομοσχέδιο περί Δημοσίων Οργανισμών και Κρατικών Επιχειρήσεων, ο εσωτερικός έλεγχος διενεργείται από μονάδες εσωτερικού ελέγχου που υπάγονται στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο και όχι στην Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου.

«Είναι με έκπληξη που διαπιστώνουμε ότι καταβάλλεται μια προσπάθεια από κυβερνητικής πλευράς να περιοριστεί η ανεξαρτησία των αρμόδιων τμημάτων εσωτερικού ελέγχου των Υπουργείων και των ημικρατικών οργανισμών», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

Λέγοντας πως ότι η παρούσα Κυβέρνηση θεωρεί ότι ο εσωτερικός έλεγχος πρέπει να υπάγεται και να λογοδοτεί στον εκάστοτε πολιτικό προϊστάμενο και στην εκάστοτε Κυβέρνηση, ο κ. Παπαδόπολος είπε πως «εμείς διαφωνούμε και θεωρούμε ότι οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου και οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου των ημικρατικών οργανισμών θα πρέπει να υπάγονται στον Επίτροπο Εσωτερικού Ελέγχου ο οποίος θα πρέπει να είναι ανεξάρτητος».

«Έτσι θα ελέγχουμε», συνέχισε, «την κακοδιαχείριση στην Κυβέρνηση και στη δημόσια διοίκηση, γιατί αλλιώς απλά θα έχουμε κάποιες μονάδες που θα φοβούνται να ελέγχουν τους πολιτικούς τους προϊστάμενους και για αυτό ακριβώς το λόγο έχουμε ζητήσει για το πώς θα αλλάξουμε και το συγκεκριμένο νόμο που αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς, αλλά και τον άλλο νόμο που αφορά τη δημοσιονομική ευθύνη».

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι όλα τα κόμματα συμφωνούν ότι ο εποπτεία του εσωτερικού ελέγχου των δημοσίων οργανισμών και των ημικρατικών οργανισμών δεν μπορεί να είναι στην απόλυτη εξουσία του Υπουργού.

«Θα πρέπει ενισχυθεί η εξουσία της Υπηρεσίας Εσωτερικού ελέγχου και να είναι ανεξάρτητη», είπε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top