ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ Βωνιάτης: «Η μετάλλαξη "Ομικρον" μπορεί να φέρει και την ανοσία αγέλης και το τέλος της πανδημίας»

Δρ Βωνιάτης: «Η μετάλλαξη "Ομικρον" μπορεί να φέρει και την ανοσία αγέλης και το τέλος της πανδημίας»

Είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο η μετάλλαξη «Όμικρον», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης τονίζοντας ότι αν είναι ελαφριάς νόσησης μπορεί να φέρει και την ανοσία της αγέλης και το τέλος της πανδημίας.

Ο Δρ Βωνιάτης σημείωσε, επίσης, ότι το σύστημα μας φαίνεται να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί στον ερχομό της «Όμικρον», συστήνοντας ωστόσο τον περαιτέρω εμβολιασμό του πληθυσμού και την τήρηση των μέτρων προσωπικής προστασίας.


Εκφράζοντας αισιοδοξία, ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι «αν πράγματι είναι ελαφριάς διαδρομής νόσηση, είναι πιθανόν να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και την ανοσία αγέλης στον κορωνοϊό», προσθέτοντας ότι «υπάρχει ένα ενδεχόμενο, αυτή η μετάλλαξη να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αν είναι τόσο ελαφριά όσο τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ιατροί στη Νότια Αφρική».

Ο Δρ Βωνιάτης, ωστόσο, ανέφερε ότι «γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για την «Όμικρον» παρά πριν δύο 24ωρα αλλά όχι πάρα πολύ πράγματα».

Σημείωσε ότι είναι μια μετάλλαξη που έχει ονομαστεί «super», επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι θα είναι χειρότερη από την «Άλφα». Εκείνο το οποίο φαίνεται να είναι μάλλον σίγουρο, συνέχισε, είναι ότι μεταδίδεται πάρα πολύ πιο εύκολα, δηλαδή είναι πιο γρήγορη η μετάδοσή της.

«Κι αυτό ανησυχεί γιατί θα μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα, θα εξαπλωθεί σε όλες τις χώρες. Από εκεί και πέρα η τελική εικόνα πιστεύεται να είναι πιο ήπια, τουλάχιστον με τα μέχρι σήμερα δεδομένα που γνωρίζουμε από την Νότια Αφρική, από τις εκθέσεις που έχουμε από εκεί», πρόσθεσε.

Όμως όλα αυτά, είπε, είναι πάντα με επιφύλαξη γιατί γνωρίζοντας τον κορωνοϊό, όταν έχουμε πάρα πολλά κρούσματα, είναι δυνατό να έχουμε και θύματα, δηλαδή να έχουμε κάποια άτομα, τα οποία να νοσήσουν βαριά και να έχουμε θανάτους.

Όσον αφορά την κάλυψη από εμβόλια της «Όμικρον», ανέφερε ότι αυτό ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πρέπει να γίνουν κάποιες δοκιμές τόσο σε εργαστήριο όσο και επιδημιολογικές για να δούμε κατά πόσο τα παρόντα εμβόλια που έχουμε χρησιμοποιήσει εδώ και ένα χρόνο σχεδόν, μας καλύπτουν γι αυτό το στέλεχος.

Τόνισε ότι δεν πρέπει να πανικοβληθούμε γιατί φαίνεται ότι μεν θα μεταδοθεί γρήγορα αλλά δεν θα έχει πολλές σοβαρές συνέπειες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Δρ Βωνιάτης είπε ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και στην Κύπρο. «Έχουμε ανοικτά σύνορα με χώρες στις οποίες ήδη έχει εμφανιστεί, επομένως δεν είναι δύσκολο να έρθει κι εφόσον η μετάδοση του είναι υπερταχεία, όπως έχει χαρακτηριστεί, αντιλαμβάνεστε ότι θα είναι εύκολο να έχουμε και κρούσματα στην Κύπρο».

Πιστεύω, σημείωσε, ότι υπάρχει επιφυλακή, παρακολουθείται η κατάσταση .

«Τη διάγνωση αυτού του στελέχους μπορεί κανένας να την υποπτευθεί ακόμα και με το συνηθισμένο PCR γιατί υπάρχει ένα έλλειμμα της πρωτεΐνης S, το οποίο μας βάζει σε υποψίες για πιθανή μόλυνση αλλά πρέπει να επιβεβαιωθεί με ανάλυση του γονιοδώματος. Όμως, μπορούμε σχεδόν αμέσως να υποψιαστούμε ότι πιθανό να έχουμε τέτοια κρούσματα αν κάνουμε PCR», είπε.

Ερωτηθείς αν είμαστε ως Κύπρος έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την «Όμικρον» απάντησε καταφατικά. «Σίγουρα, είμαστε έτοιμοι, πιστεύω. Ειδικά αν δεν έχουμε πρόβλημα με την κάλυψη από τα εμβόλια, αυτό που συστήνουμε είναι να συνεχίσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με τα παρόντα εμβόλια και με την τρίτη δόση, ώστε να έχουμε ένα υψηλό βαθμό ανοσίας γιατί ασχέτως του ότι υπάρχουν πολλές μεταλλάξεις, υπάρχει ακόμη ανοσία στον ιό γενικά από τα εμβόλια και από αυτούς που νόσησαν».

Γνωρίζουμε, σημείωσε, ότι υπάρχουν επαναλοιμώξεις και σε εμβολιασμένους και σε νοσήσαντες στη Νότια Αφρική αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι νοσήσεις που θα έχουμε θα είναι βαριές.

«Τα νοσοκομεία πρέπει να είναι έτοιμα για τις επιπρόσθετες νοσηλείες αν και όπως είπα, φαίνεται ότι είναι πιο ελαφράς διαδρομής η νόσηση με την Όμικρον, οπότε είναι και πιθανόν να μην χρειαστούν περισσότερα κρεβάτια για νοσηλεία. Όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Το Υπουργείο έχει κάνει τις ενέργειες ούτως ώστε να υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια για νοσηλεία», πρόσθεσε.

Αν θέλουμε να είμαστε έτοιμοι, συνέχισε, πρέπει να λαμβάνουμε τα μέτρα προσωπικής προστασίας, δηλαδή να μην αμελούμε και να λέμε ότι το ξεπεράσαμε γιατί ο ιός καλά κυκλοφορεί και είναι δυνατόν να έχουμε μέσα στους νέους και τους ανεμβολίαστους κρούσματα.

«Γιατί είναι εκεί που θα βρει εύκολο έδαφος. Επομένως η προστασία με μάσκα, η διατήρηση αποστάσεων, το πλύσιμο των χεριών, η τήρηση των πρωτοκόλλων, το safepass, όλα αυτά θα μας κάνουν έτοιμους να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», επεσήμανε.

Ουσιαστικά, συμπλήρωσε ο Δρ Βωνιάτης, αν πράγματι είναι ελαφριάς διαδρομής νόσηση είναι πιθανόν να μας βοηθήσει να αποκτήσουμε και την ανοσία αγέλης στον κορωνοϊό κι αυτή η μετάλλαξη να φέρει και το τέλος της πανδημίας, αν είναι τόσο ελαφριά όσο τη χαρακτηρίζουν κάποιοι ιατροί στην Νότια Αφρική.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τέσσερις αστυνομικοί σε διαθεσιμότητα μετά την απόδραση του 39χρονου - Διέταξε έρευνα ο Αρχηγός

• Πέρασαν χειροπέδες σε αστυνομικό μετά από καταγγελία 48χρονης - Τα αδικήματα που αντιμετωπίζει

• Ξεπουλήματα: Έφυγαν οι γιορτές και ξεκίνησαν οι εκπτώσεις - Οι «παγίδες» και οι καταγγελίες από καταναλωτές

• Δρ Καραγιάννης: Πόσο επικίνδυνος είναι ο νέος ιός από την Κίνα - Απαντά αν υπάρχει ανησυχία για την Κύπρο

• Λος Άντζελες - Φωτιές: Σε 29.000 στρέμματα το μέτωπο, απομακρύνθηκαν 30.000 κάτοικοι - Συγκλονιστικά βίντεο

• Κλήρωση Κυπέλλου: Βγήκαν τα ζευγάρια - Μεγάλα ματς στη φάση των «8»



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top