Για τρία νομοσχέδια που αφορούν τις προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία καλείται να αποφασίσει μέχρι το τέλος του χρόνου η Βουλή. Το θέμα συζητήθηκε εκ νέου την Παρασκευή στην Επιτροπή Οικονομικών.
Το πρώτο νομοσχέδιο αφορά τη δημιουργία νέας κατηγορίας θέσεων «Διατμηματικής Προαγωγής» που περιλαμβάνει τις επιστημονικές/επαγγελματικές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας στην κλίμακα Α13 και αποσκοπεί στην ενίσχυση της κινητικότητας των υπαλλήλων. Τις θέσεις αυτές θα μπορούν να διεκδικούν δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν οπουδήποτε στη δημόσια υπηρεσία νοουμένου ότι κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα και πείρα.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την εισαγωγή νέου πλαισίου αξιολόγησης και επιλογής υποψηφίων από την ΕΔΕΥ για πλήρωση των ανελικτικών θέσεων της δημόσιας υπηρεσίας με απώτερο στόχο της διασφάλιση της επιλογής των καταλληλότερων υποψηφίων και της αποτελεσματικής εφαρμογής των βασικών αρχών αντικειμενικότητας και αξιοκρατίας. Οι κυριότερες πρόνοιες αφορούν την εισαγωγή συστήματος μοριοδότησης με βάση προκαθορισμένα κριτήρια και βαρύτητα, δομημένες προφορικές συνεντεύξεις, διασύνδεση συστήματος αξιολόγησης της απόδοσης με το σύστημα προαγωγών με καθορισμένη βαρύτητα και κατάργηση της αρχαιότητας ως κυριότερη κριτήριο για προαγωγή. Περιλαμβάνονται επίσης πρόνοιες για δημιουργία εξεταστικών κέντρων για την αξιολόγηση των υποψηφίων τόσο για θέσεις διατμηματικής προαγωγής, προαγωγής και πρώτου διορισμού περιλαμβανομένων των θέσεων Προϊσταμένων Τμημάτων.
Το τρίτο νομοθέτημα αφορά την εισαγωγή κανονισμών του νέου συστήματος αξιολόγησης και απόδοσης δημοσίων υπαλλήλων.
Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι έξι χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση, αυτή η Οδύσσεια να φτάσει στο τέλος της με την εξασφάλιση της απαιτούμενης πλειοψηφίας στη Βουλής. Ανέφερε ότι πρόκειται για έναν πολύ σημαντικό πυλώνα στην εύρυθμη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας που αφορά τις προαγωγές, τις προσλήψεις, το σύστημα αξιολόγησης.
«Δεν είναι δυνατό συνεχίσουμε με ένα σύστημα αξιολόγησης μέσω του οποίου όλοι είναι εξαίρετοι. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσουμε με προαγωγές να γίνονται μόνο με την ημερομηνία της γέννησης ή το μέσο που έχει κάποιος, χρειάζονται αντικειμενικά κριτήρια. Αυτά είναι που προνοούν τα νομοσχέδια», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι θα γίνεται αντικειμενική μοριοδότηση μέσω εξετάσεων, μέσω της πείρας και των επιπρόσθετων προσόντων με αποτέλεσμα να αυξηθεί και η παραγωγικότητα της δημόσιας υπηρεσίας καi να παταχθούν φαινόμενα ρουσφετιού και διαφθοράς.
Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι αυτά τα νομοσχέδια αφορούν τη διαχείριση των ανθρώπινων πόρων της δημόσιας υπηρεσίας και από εκεί και πέρα υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στη δημοσία υπηρεσία μέσω της ψηφιοποίησης. Ανέφερε ότι ενώ πριν κάποια χρόνια δεν υπήρχαν ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, αυτή τη στιγμή είναι τριψήφιος ο αριθμός των ψηφιοποιημένων υπηρεσιών, τα ΚΕΠ έχουν ενδυναμωθεί με περισσότερες υπηρεσίες, το κτηματολόγιο έχει ένα από τα πιο σύγχρονα συστήματα ηλεκτρονικής πλατφόρμας στον κόσμο, ενώ παραδίδεται το σύστημα της πολεοδομίας. Πρόσθεσε ότι έχουν ιδρυθεί Υφυπουργεία για ψηφιακό μετασχηματισμό για τον τουρισμό και γίνονται ηλεκτρονικές αλλαγές στο Γενικό Λογιστήριο και το Τμήμα Φορολογίας.
«Είναι μια πολυμέτωπη προσπάθεια η μεταρρύθμιση η οποία θα γίνεται συνεχώς, αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό να διορθωθεί αυτός ο πυλώνας, το πώς διαχειριζόμαστε τους υπαλλήλους μας, να μην αδικούνται οι άξιοι, να δίνονται κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους που προσπαθούν, που μοχθούν, που έχουν ικανότητες και να μην έχουν αντικίνητρο να δουλέψουν γιατί μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες προάγονται ενδεχομένως άλλοι», πρόσθεσε.
Είπε ότι σίγουρα από μια εύρυθμη και αποτελεσματική δημόσια υπηρεσία τόσο μεγαλύτερο θα είναι το όφελος στους πολίτες.
Παράλληλα ο Υπουργός ανέφερε ότι μετά από συμφωνία με την ΠΑΣΥΔΥ επήλθαν κάποιες πολύ μικρές διαφοροποιήσεις στα κείμενα των νομοσχεδίων και θα κατατεθούν με νέα νομοσχέδια οι αλλαγές στη Βουλή τη Δευτέρα. Όπως είπε το μόνο που αλλάζει είναι κάποια ποσοστά μοριοδότησης, δίνεται ένα 5% της μοριοδότησης, στην αναγνώριση σχετικής πείρας με το αντικείμενο, άρα δεν αλλάζει ούτε η φιλοσοφία για τη διατμηματική προαγωγή. Επίσης όπως ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ εντός της Επιτροπής αποδυναμώνεται λίγο το βάρος των γραπτών εξετάσεων για προαγωγές πέφτοντας από το 50% στο 40%.
Πρόσθεσε ότι το ορόσημο για ψήφιση των νομοσχεδίων από το Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είναι το τέλος του χρόνου και εξέφρασε αισιοδοξία ότι με βάση και με το κλίμα που υπήρχε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής θα κυλήσουν όλα ομαλά.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) Γιώργος Παπαγεωργίου ανέφερε κατά τη συνεδρία ότι η ψήφιση των νομοσχεδίων που βρίσκονται ενώπιον της Βουλής οπλίζει την Επιτροπή με σύγχρονα εργαλεία που χρησιμοποιούνται σε πλείστες προηγμένες χώρες, προάγοντας την αντικειμενικότητα, τη διαφάνεια και την εμπειρία. Εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι θα μειωθούν οι προσφυγές εναντίον προαγωγών, αφού αυτές θα γίνονται μέσα από αντικειμενικές διαδικασίες.
Γενικός Ελεγκτής και ΓΔ ΥΠΕΞ ζητούν εξαιρέσεις
----------------------------------------------------
Στη συνεδρία της Επιτροπής παρέστη και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο οποίος ζήτησε να εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στην Ελεγκτική Υπηρεσία που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα, από τις διατμηματικές προαγωγές. Όπως είπε δημιουργείται πρόβλημα, αν ελέγχουν μια υπηρεσία για την οποία υποβάλουν αίτηση και πρέπει να απομακρύνονται από την ελεγκτική θέση μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Πρόσθεσε ότι 91% των εργαζομένων στην Ελεγκτική Υπηρεσία συμφώνησαν να εξαιρεθούν και να μην μπορούν να κάνουν αιτήσεις σε άλλες υπηρεσίες και ούτε όμως να μπορούν άλλοι να διεκδικήσουν προαγωγές στην Ελεγκτική Υπηρεσία.
Ο Υπουργός Οικονομικών συμφώνησε ότι είναι δυνατό να υπάρχει μια σύγκρουση στα καθήκοντα και είπε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία θα πρέπει να βρει μια ρύθμιση που θα ικανοποιεί και την ΕΔΥ.
Βουλευτές ανέφεραν παράλληλα ότι τους απεστάλη επιστολή από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών που ζητούσε να εξαιρεθούν από τις διατμηματικές προαγωγές και τα εξεταστικά κέντρα και οι ακόλουθοι στο Υπουργείο. Ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε έκπληξη και άγνοια γύρω από το θέμα, αναφέροντας ότι δεν έφτασε κοντά του ένα τέτοιο αίτημα.
Παράλληλα εκ μέρους της ΠΑΣΥΔΥ αναφέρθηκε ότι με το Υπουργείο έχουν επιτευχθεί κάποιες οριακές αλλά σημαντικές αλλαγές, ενώ αισθητά βελτιωμένα χαρακτήρισε τα νομοσχέδια και η ΑΣΔΥΚ.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μιλώντας στην Επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση για της σύγκληση απόψεων για τα θέματα της μεταρρύθμισης κάτι που φαινόταν αδύνατο τον Οκτώβριο του 2019, ενώ εξέφρασε λύπη για το γεγονός ότι σήμερα συζητούμε νομοσχέδια που αποτελούσαν μνημονική υποχρέωση. Η καθυστέρηση των οκτώ ετών είπε δεν αποτελεί τιμή για κανέναν. Πρόσθεσε ότι η κοινωνία αναμένει η μεταρρύθμιση να σημαίνει μια πιο γρήγορη απλή, διαφανή και εύχρηστη στον πολίτη παροχή υπηρεσιών.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι πρόκειται για μια συλλογική αποτυχία ότι τόσα χρόνια δεν είχαν καταφέρει να ψηφίσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Πρόσθεσε ότι είμαστε πολύ κοντά σε μια συλλογική επιτυχία και στην πραγματοποίηση ενός πολύ σημαντικού εκσυγχρονιστικού βήματος. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει τέλεια μεταρρύθμιση, ενώ είπε ότι δεν συμφωνεί σε αιτήματα εξαίρεσης σε υπουργεία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι αυτά τα νομοσχέδια δεν αποτελούν μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας κι ότι όπως και ο ίδιος ο Υπουργός έχει παραδεχτεί, αφορούν ένα πολύ μικρό κομμάτι, που έχει σχέση με τις προαγωγές και τις αξιολογήσεις των δημοσίων υπαλλήλων.
«Για μας η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι κάτι πολύ πιο σημαντικό, και πολύ πολύ πιο μεγάλο. Είναι μεταξύ άλλων, η κατάργηση της γραφειοκρατίας, είναι η βελτίωση της Διοίκησης, είναι η ψηφιακή διακυβέρνηση, είναι η Δημόσια Υπηρεσία να φτάσει εγγύτερα στον πολίτη, μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών, ούτως ώστε η Δημόσια Υπηρεσία να καταστεί υπηρέτης του πολίτη. Είναι η κατάργηση των δημοσίων υπαλλήλων πολλών ταχυτήτων», πρόσθεσε.
Δυστυχώς, ανέφερε, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών υπάρχει μία πρόταση που καλύπτει ένα πολύ πολύ μικρό κομμάτι της προσπάθειας για εκσυγχρονισμό στην Δημόσια Υπηρεσία.
Παράλληλα είπε ότι σήμερα υπήρξε παραδοχή σε σχέση με την γάγγραινα του ρουσφετιού, όπως καταγράφουν και οι διεθνείς εμπειρογνώμονες που έχει μετακαλέσει η κυβέρνηση, στην Έκθεση τους. Πρόσθεσε ότι την απάντηση της Κυβέρνησης σε όλα αυτά την είδαμε χτες με τους τέσσερις συνεργάτες του Προέδρου της Δημοκρατίας, που από πολιτικός διορισμός μετατράπηκαν σε δημόσιους υπαλλήλους σε μία νύχτα.
Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός πως υπάρχει κινητικότητα για το θέμα, ενώ πρόσθεσε ότι υπάρχει έντονη καχυποψία και δυσπιστία από την κοινωνία για την δημόσια υπηρεσία και όχι άδικά, λόγω της νοοτροπίας που υπάρχει στη Δημόσια Υπηρεσία. Προφανώς, πρόσθεσε και με τα συγκεκριμένα νομοσχέδια δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για θεαματικά άμεσα αποτελέσματα στην κοινωνία και συμπλήρωσε ότι η προσπάθεια για μεταρρύθμιση δεν θα πρέπει να σταματήσει με τα τρία νομοσχέδια.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη της συζήτησης για τα πολύ σημαντικά νομοσχέδια.
«Το κράτος πρέπει να μετεξελιχθεί σε τόπο προόδου, ανάπτυξης και ευημερίας, και για να γίνει αυτό, θα πρέπει να γίνουν μεγάλες τομές. Θα πρέπει να προωθηθούν βαθιές διαρθρωτικές αλλαγές στην κρατική μηχανή έτσι που να εκσυγχρονιστεί και να λειτουργεί με ταχύτητα, ποιότητα, αποτελεσματικότητα και πιο χαμηλό κόστος ξεπερνώντας γραφειοκρατικές και άλλες αγκυλώσεις και να μετατραπεί σε ένα ισχυρό αναπτυξιακό μοντέλο», είπε.
Πρόσθεσε ότι η Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν τα πιο πάνω αλλά και για την καλύτερη διαχείριση και αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, για να εμπεδωθεί ένα σύστημα αξιοκρατίας, διαφάνειας και λογοδοσίας, ως επίσης και για καλύτερες, ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τον ιδιωτικό τομέα, τον επιχειρησιακό κόσμο και για το σύνολο των πολιτών γενικότερα.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης χαιρέτισε το θετικό πνεύμα στην Επιτροπή και επιφυλάχθηκε όσον αφορά το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου που θα τους αποσταλεί τις επόμενες μέρες. Πρόσθεσε ότι το θέμα αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων είναι καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά τη νοοτροπία από την οποία διακατέχονται οι δημόσιοι υπάλληλοι με τελικό αποδέκτη την εξυπηρέτηση του απλού πολίτη. Παράλληλα είπε ότι κατανοεί πλήρως το θέμα που τέθηκε από τον Γενικό Ελεγκτή και εξέφρασε την ελπίδα να συζητηθεί τις επόμενες μέρες και να γίνει αποδεκτό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις