Για την ανάγκη ενιαίας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς και για το Υφυπουργείο Πολιτισμού, αναφέρθηκε, σε σημερινές του δηλώσεις, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, θέτοντας το ερώτημα κατά πόσο «θέλουμε μια πιο συγκροτημένη και ολιστική πολιτική για τον πολιτισμό μας ή θα προτιμήσουμε κάποιες παλιές και παρωχημένες λογικές άλλων εποχών».
Όπως είπε ο κ. Προδρόμου, «έχουμε ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και εξετάζεται η πρόταση της Κυβέρνησης για δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού».
«Επειδή γίνονται κάποιες συζητήσεις και σημειώνεται και μια παράδοξα φυγόκεντρη τάση, για διαχωρισμό της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υφυπουργείο Πολιτισμού, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε το πραγματικό ερώτημα», πρόσθεσε.
Σήμερα, διερωτήθηκε ο Υπουργός Παιδείας, «θέλουμε να εντάξει και η χώρα μας τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, των αρχαιοτήτων και των μνημείων σε μια ενιαία Αρχή που έχει αρμοδιότητα για τον πολιτισμό, όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες που διαθέτουν Υπουργεία Πολιτισμού, ή θα μείνουμε προσκολλημένοι σε συντηρητικά αντανακλαστικά».
«Θέλουμε μια δομή του κράτους, ένα Υφυπουργείο Πολιτισμού, να αναλάβει όλες τις υποθέσεις που σχετίζονται με τον πολιτισμό ή θα προτιμήσουμε μια αποσπασματική προσέγγιση και οι διάφορες υπηρεσίες να μείνουν διασκορπισμένες, εξαιτίας μιας άποψης που δείχνει να ανάγεται σε μια παρωχημένη στενά δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία» αναρωτήθηκε.
Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η πρόταση βρίσκεται μπροστά στη Βουλή.
«Έχουμε την ευκαιρία, με τη δημιουργία Υφυπουργείου Πολιτισμού, να προχωρήσουμε σε μια ενιαία πολιτική για την κληρονομιά μας και για την πολιτιστική δραστηριότητα. Απέναντι διαμορφώνεται μια αντίδραση που θέλει ένα μέρος του πολιτισμού, η πολιτιστική κληρονομιά, να εντάσσεται σε άλλο Υπουργείο που έχει αρμοδιότητα για μεταφορές και έργα», σημείωσε.
Στην ανάγκη ενιαίας διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς από το Υφυπουργείο Πολιτισμού αναφέρθηκε ο ΥΠΠΑΝ
Οι πολιτικές δυνάμεις, ανέφερε ο Υπουργός Παιδείας, έχουν λοιπόν να αποφασίσουν: «Είναι η αρχαία Σαλαμίνα, το αρχαίο πλοίο της Κερύνειας, τα ψηφιδωτά της Πάφου, το Αββαείο του Μπέλλα Πάις και η Παναγία της Ασίνου πολιτισμός ή μήπως είναι «μεταφορές και έργα»; Είναι τα αρχαία θέατρα των Σόλων, του Κουρίου, ο Πύργος του Οθέλλο και το Κάστρο της Καντάρας, το Αρμενομονάστερο και ο Καθεδρικός Ναός της Αγίας Σοφίας πολιτισμός ή είναι «μεταφορές και έργα»;».
«Θα πρέπει να ενοποιηθεί η διαχείριση του πολιτισμού, της πλούσιας κληρονομιάς και των αρχαίων μνημείων μας ή προτιμούμε να παραπέμπονται στο ίδιο πλαίσιο πολιτικής διαχείρισης όπως οι σταθμοί λεωφορείων, οι κάμερες τροχαίας και οι αυτοκινητόδρομοι; Την ώρα που η Ελλάδα, με τη στήριξη όλου του πολιτισμένου κόσμου, διεκδικεί την επιστροφή από τη Βρετανία των μαρμάρων που αφαιρέθηκαν από τον Παρθενώνα, είναι δυνατόν η Κύπρος να διατηρεί για τη διαχείριση των αρχαιοτήτων της κάποιες παρωχημένες λογικές μιας άλλης εποχής, που ανάγονται στα χρόνια της αποικιοκρατίας;» συμπλήρωσε.
Σχετικά με τα όσα ακούγονται για το «οργανόγραμμα του Υφυπουργείου», ο κ. Προδρόμου είπε ότι «πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αυτό ουσιαστικά θα προσδιοριστεί από τον σχετικό Νόμο, που είναι ο προϋπολογισμός, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλα τα άλλα Υπουργεία και Υφυπουργεία».
Επαφές με Γάλλους διπλωμάτες για συζήτηση θεμάτων σχετικά με πολιτιστική κληρονομιά είχε ο ΥΠΠΑΝ
Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων, είπε ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, σε σημερινές του δηλώσεις.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ο κ. Προδρόμου είχε σήμερα συνάντηση με τον πρώην Πρόεδρο και Διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου και Πρέσβη της Γαλλικής Δημοκρατίας, αρμόδιο για τη Διεθνή Συνεργασία στον τομέα της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Jean-Luc Martinez, και με τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Διεθνούς Συμμαχίας για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περιοχές Συγκρούσεων (ALIPH), Valery Freland.
Τους δυο αξιωματούχους συνόδευε η Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Salina Grenet-Catalano.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους για τη συνάντηση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «υπάρχει η πρόθεση της δικής μας πλευράς να βρούμε τρόπο για να υποστηρίξει και να συμμετάσχει και η Κύπρος σε αυτή την Διεθνή Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από τη Γαλλία, και σήμερα η ALIPH εδρεύει στην Ελβετία και συγκεντρώνει ήδη ένα αριθμό χωρών».
«Έχουμε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα και η Κυπριακή Δημοκρατία υποστηρίζει και συμμετέχει και στην πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνησης για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε.
Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, συμμετείχε πρόσφατα σε μια διεθνή τηλεδιάσκεψη που οργανώθηκε από την ελληνική Κυβέρνηση με τη συμμετοχή και άλλων χωρών από την περιοχή μας.
«Η χώρα μας έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, με δεδομένο το ότι ένα σημαντικό μέρος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό με το γνωστό καθεστώς και με τις γνωστές φθορές, απειλές ακόμα και καταλήστευση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας. Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο συμμετοχής της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή τη Διεθνή Συμμαχία την οποία έχει εισαγάγει η Γαλλική Δημοκρατία, η οποία έχοντας και την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους θα προωθήσει το ζήτημα της πολιτιστικής κληρονομιάς», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις