Μια σειρά από παράγοντες συνηγορούν στο ότι η επιβάρυνση από την εξάπλωση της παραλλαγής Delta του COVID-19 θα είναι υψηλή αν δεν εφαρμοστούν χωρίς καθυστέρηση μη φαρμακευτικά μέτρα, σε συνδυασμό με την συνέχιση της προσπάθειας για αύξηση του ποσοστού εμβολιασμών στον γενικό πληθυσμό και την παροχή ενισχυτικών δόσεων, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου την οποία δημοσιοποίησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC)
Η έκθεση του ECDC επισημαίνει ιδιαίτερα τη σημασία της προώθησης και της εφαρμογής μέτρων ενόψει την περίοδο των γιορτών, κατά την οποία περισσότεροι άνθρωποι αναμένεται να ταξιδέψουν και να συγκεντρωθούν σε εσωτερικούς χώρους.
Η εκτίμηση κινδύνου του ECDC περιλαμβάνει ανασκόπηση της επιδημιολογικής κατάστασης στην ΕΕ και στον ΕΟΧ, αξιολόγηση των κινδύνων, σενάρια για την πιθανή εξέλιξη της κατάστασης στο μέλλον και σειρά επιλογών για τα κράτη μέλη (μεταξύ άλλων για τις ενισχυτικές δόσεις, την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, νέες θεραπευτικές επιλογές και μη φαρμακευτικά μέτρα).
Ο ECDC αναμένει πως σε μεγάλο βαθμό οι νέες νοσηλείες θα αφορούν ανεμβολίαστα άτομα, ειδικά μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων. Αυτό σημαίνει πως τα σημερινά επίπεδα εμβολιασμών δεν αρκούν για να μειώσουν το βάρος που τα νέα κρούσματα και νοσηλείες λόγω του κορωνοϊού θα επιφέρουν στα συστήματα υγείας των κρατών μελών κατά τους χειμερινούς μήνες. Οι χώρες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, προστίθεται.
Το ECDC εισηγείται την χορήγηση ενισχυτικών δόσεων για όλους τους ενήλικες με προτεραιότητα στα άτομα άνω των 40 ετών. Σημειώνει ωστόσο πως καθώς η προστασία από τα εμβόλια ενεργοποιείται πλήρως δύο εβδομάδες μετά τη χορήγηση της τελευταίας δόσης, είναι σημαντικό να διατηρηθούν ή να επανέλθουν μη φαρμακευτικά περιοριστικά μέτρα, τα οποία είναι σημαντικό να τηρηθούν ενόψει της εορταστικής περιόδου.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ECDC ανέλυσε μια σειρά από διαφορετικά σενάρια με λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των εμβολιαστικών προγραμμάτων (συμπεριλαμβανομένων των πρόσθετων και ενισχυτικών δόσεων), την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, την σταδιακή εξασθένηση της ανοσίας, τον εμβολιασμό παιδιών και τη φυσική ανοσία.
Όπως σημειώνεται, η γρήγορη προώθηση των εμβολιαστικών προγραμμάτων στα κράτη μέλη ήταν επιτυχής στην αποτροπή θανάτων και στην μείωση των νοσηλειών και της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Ωστόσο, προστίθεται, παραμένουν μέρη των ευρωπαϊκών πληθυσμών και ηλικιακές ομάδες όπου το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης δεν είναι το επιδιωκόμενο, ακόμα και σε χώρες με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Σύμφωνα με τον ECDC υπάρχουν ακόμα πολλά άτομα που αντιμετωπίζουν ρίσκο σοβαρής μόλυνσης και τα οποία πρέπει να προστατευτούν το συντομότερο. Ο οργανισμός τονίζει την ανάγκη για κλείσιμο αυτού του κενού στην προστασία των πολιτών, μέσω επιπρόσθετων δόσεων σε όλους τους ενήλικες.
Μεταξύ άλλων στην έκθεση καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων, νοσηλειών και εισαγωγών στις ΜΕΘ τον Οκτώβριο και στις αρχές Νοεμβρίου στις περισσότερες από τις χώρες της ΕΕ, μετά από σχετική πτώση τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, λόγω της μεταδοτικότητας της παραλλαγής Delta και της σχετικής χαλάρωσης των μέτρων.
Όπως σημειώνεται, μέχρι σήμερα έχει εμβολιαστεί ποσοστό μικρότερο του 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ, κάτι που αφήνει μεγάλο περιθώριο για την εξάπλωση του ιού.
Ειδικότερα, έχει εμβολιαστεί το 65,4% του συνολικού πληθυσμού και το 76,5% του ενήλικου πληθυσμού, ενώ ο συνολικός ρυθμός αύξησης της απορρόφησης εμβολίων επιβραδύνεται, κυρίως λόγω επιβράδυνσης στον εμβολιασμό των νεότερων ηλικιακών ομάδων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις