Ο Ιατροδικαστής και πρώην βουλευτής Μάριος Ματσάκης μίλησε στον ALPHA, στην εκπομπή «ALPHA Καλημέρα» σχολιάζοντας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι ασθενείς όσο και οι γιατροί και νοσηλευτές.
«Είναι αδικαιολόγητη η θέση του ΟΑΥ και είναι ένα από τα μεγάλα κενά που εξακολουθούν να υπάρχουν στο ΓεΣΥ», είπε ο κύριος Ματσάκης.
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του συστήματος παραμένουν ζητήματα που θα πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστούν, όπως είναι η μη χορήγηση καινοτόμων φαρμάκων σε ασθενείς», συνέχισε.
Διευκρίνισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι εναντίον του ΓεΣΥ, ωστόσο ζήτησε την εφαρμογή ενός σωστού ΓεΣΥ, καθώς αυτό που υπάρχει τώρα πιστεύει ότι «είναι γεμάτο τρύπες»
«Οι προσωπικοί γιατροί οι οποίοι αμείβονται με τεράστιες αμοιβές μέχρι και €300,000 ευρώ τον χρόνο «εργάζονται ώρες γραφείου και όχι Σαββατοκύριακα, ούτε αργίες, ούτε βράδια», είπε συγκεκριμένα.
Δίνοντας ένα παράδειγμα εκτός Κύπρου ο ιατροδικαστής επισήμανε ότι στην Αγγλία, όπου εκπαιδεύτηκε και ο ίδιος, όταν είσαι προσωπικός γιατρός υπάρχουν τρείς-τέσσερις-πέντε γιατροί μαζί που λειτουργούν ένα ιατρείο με βάρδιες καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο, 365 ημέρες τον χρόνο. «Δεν γίνεται να είσαι προσωπικός γιατρός και να δουλεύεις από τις οκτώ το πρωί μέχρι τη μία και από τις τέσσερις μέχρι τις έξι το απόγευμα. Ούτε γίνεται ιδιωτικά νοσηλευτήρια να είναι στο ΓεΣΥ και να μην έχουν Πρώτες Βοήθειες. Αυτά δεν είναι νοσοκομεία.»
«Έχουμε ένα οργανισμό ασφάλισης υγείας, με λειτουργούς που παίρνουν πλουσιοπάροχα ποσά για μισθούς και έχουμε ένα «κουτσό Γεσυ», τόνισε.
Ο κύριος Ματσάκης ανέλυσε επίσης την άποψη που εξέφρασε στον προσωπικό λογαριασμό στο Facebook περί υποχρεωτικού εμβολιασμού γιατρών και νοσηλευτών κατά του κορωνοϊού, η οποία προκάλεσε "θύελλα" αντιδράσεων.
«Η συντριπτική πλειοψηφία του ιατρικού – επιστημονικού κόσμου σε όλη την υφήλιο μας λέει ότι υπάρχει σημαντική πιθανότητα μετάδοσης από άτομα ανεμβόλιαστα σε σύγκριση με άτομα εμβολιασμένα. Πως είναι δυνατόν να δεχόμαστε εκείνοι που είναι στην πρώτη γραμμή, πολλοί εκ των οποίων είναι και ευάλωτοι, να τους επιτρέπουμε να μην είναι εμβολιασμένοι»
«Εάν θέλεις αγαπητέ συνάδελφε γιατρέ ή φίλε νοσηλευτή να βλέπεις ασθενείς σε ένα νοσοκομείο, πρέπει υποχρεωτικά να είσαι εμβολιασμένος. Εάν δεν θέλεις να το πράξεις και μπορείς να είσαι σε μια θέση που να μην έρχεσαι σε επαφή με ασθενείς, τότε να αναλάβεις διοικητικά καθήκοντα. Εάν όχι, τότε να πάεις σπίτι σου διότι είσαι γιατρός και νοσηλευτής, δεν είσαι ο καθένας στο δρόμο»
Καταληκτικά, ο κύριος Ματσάκης επισήμανε ότι δεν είναι υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού για όλους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις