Γράφουν και σβήνουν στο Υπουργείο Υγείας τα νέα μέτρα για ανακοπή της διασποράς του κορωνοϊού, η οποία παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και η όλη προσπάθεια αποσκοπεί στο να αποτραπούν τα χειρότερα για να μην οδηγηθούμε στο απευκταίο σενάριο ενός νέου lockdown.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερωθεί σήμερα το πρωί (Δευτέρα 22/11) από τον Υπουργό Υγείας Mιχάλη Χατζηπαντέλα για την επιδημιολογική κατάσταση και θα γίνει μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων. Αργότερα εντός της ημέρας ο κ. Χατζηπαντέλας θα συναντηθεί με τη Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για να διαμορφωθεί το μενού των μέτρων που θα ληφθούν.
Με τις δηλώσεις στις οποίες προέβη το Σάββατο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε την κατεύθυνση προς την οποία κινούνται τα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία αναμένεται να διαμορφωθούν μέχρι την Τετάρτη και θα οριστικοποιηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης να αυστηροποιήσει τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους, στους οποίους, όπως προανήγγειλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, θα δοθεί χρονικό περιθώριο 15-20 ημερών προκειμένου να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με πληροφορίες που εξασφάλισε το Τhemaonline, οι περιορισμοί για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί θα αφορούν απαγόρευση εισόδου σε χώρους αυξημένης συγκέντρωσης προσώπων, όπως θέατρα, κέντρα αναψυχής και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστές αίθουσες, μέχρι και ανοικτούς αθλητικούς χώρους. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται επίσης η ακύρωση του safepass για όσους εμβολιασμένους δεν προχωρήσουν στην ενισχυτική δόση με την παρέλευση επτά μηνών.
Η προσοχή στα σχολεία
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ειδικά μέτρα θα ληφθούν στα σχολεία ώστε να αποφευχθεί το κλείσιμό τους. Τέτοια μέτρα είναι η αύξηση του ελέγχου με rapid test, η αναστολή των μεγάλων εκδηλώσεων και μαθητικών εορτών αυξημένου συχρωτισμού ενώ στο τραπέζι θα τεθεί εκ νέου και η εισήγηση για χρήση προστατευτικής μάσκας για τα παιδιά του δημοτικού.
Προβληματισμός υπάρχει γενικά και για την γενική απαγόρευση των εκδηλώσεων μαζικής συμμετοχής προσώπων, πέραν των σχολείων, ένα μέτρο το οποίο ασφαλώς θα έχει επιπτώσεις στον κύκλο εργασιών πολλών επιχειρηματιών, που προσβλέπουν σε αυτή την εορταστική περίοδο. Οι όποιες αποφάσεις αναμένεται να κλειδώσουν μέχρι την Τετάρτη.
Τεστ σε εμβολιασμένους και τηλεργασία
Στο τραπέζι θα τεθεί επίσης η πρόταση για στοχευμένα τεστ αντιγόνου ακόμη και σε εμβολιασμένους, ειδικά για συγκεκριμένους χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως νοσοκομεία, γηροκομεία και άλλες κλειστές δομές. Ανοικτό είναι και το σενάριο επιβολής της τηλεργασίας, στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο. Αγνωστο παραμένει κατά πόσον η υποχρεωτική τηλεργασία θα αφορά και ιδιωτικές επιχειρήσεις, όπως έγινε στο παρελθόν.
Υποχρεωτικό το CovScan
Υποχρεωτική καθίσταται από σήμερα η χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus για τη διενέργεια ελέγχων κατοχής SafePass. Από το μέτρο εξαιρούνται τα άτομα ηλικίας 18 ετών και τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω. Στα σχολεία η διενέργεια ψηφιακού έλεγχου του κωδικού QR είναι υποχρεωτική για εκπαιδευτικούς και το προσωπικό των σχολείων, όχι όμως για τους μαθητές.
Μέσω της εφαρμογής πιστοποιείται γρήγορα και με ασφάλεια η εγκυρότητα του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού (EUDCC) για σκοπούς SafePass. Ως εκ τούτου, οι πολίτες θα πρέπει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου να εκδώσουν το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό.
Το EUDCC μπορεί να παρουσιάζεται σε ψηφιακή μορφή σε κινητό τηλέφωνο (smartphone) ή σε έντυπη μορφή, νοουμένου ότι σε αυτό εμφανίζεται ο κωδικός QR. Σε ό,τι αφορά στην έκδοση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης, η έκδοση γίνεται μια φορά, ενώ εάν πρόκειται για πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από τεστ, η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε φορά που διενεργείται νέα εξέταση.
Στα υποστατικά/επιχειρήσεις όπου μπορούν να φιλοξενηθούν πέραν των 10 ατόμων και απαιτείται η κατοχή SafePass, οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές ή οι εξουσιοδοτημένοι εργαζόμενοί τους οφείλουν μέχρι τις 22 Νοεμβρίου, να εξασφαλίσουν την εφαρμογή, για τη διενέργεια των ελέγχων. Η εφαρμογή μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό Android και διατίθεται δωρεάν μέσω του Google Play.
Διευκρινίζεται ότι στις περιπτώσεις των εμπορικών κέντρων ή των πολυκαταστημάτων, όπου στεγάζονται πέραν της μιας επιχείρησης, ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο του εμπορικού κέντρου/πολυκαταστήματος και δεν απαιτείται εκ νέου έλεγχος από τις επιχειρήσεις εντός τους.
Από τον ψηφιακό έλεγχο του κωδικού QR, στο παρόν στάδιο εξαιρούνται οι πολίτες που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες και οι οποίοι δύνανται, εάν το επιθυμούν, να παρουσιάζουν SafePass σε άλλη μορφή (βλ. πιο κάτω):
1. Άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω,
2. Άτομα ηλικίας 18 ετών και κάτω,
3. Τουρκοκύπριοι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η Κυβέρνηση δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο,
4. Τουρίστες (δηλαδή άτομα μη μόνιμα διαμένοντες στη Δημοκρατία και εισέρχονται νόμιμα στη Δημοκρατία) που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία, και
5. Μόνιμοι/νόμιμοι κάτοικοι Κύπρου που έχουν εμβολιαστεί σε χώρες άλλες από αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν) ή την Ελβετία.
Τονίζεται ότι τα άτομα που εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες θα ελέγχονται για κατοχή SafePass και οφείλουν υποχρεωτικά να παρουσιάζουν πιστοποιητικό που να αποδεικνύει ότι πληρούν μια από τις προϋποθέσεις του SafePass (κάρτα εμβολιασμού ή πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 σε έντυπη μορφή ή γραπτό μήνυμα ή πιστοποιητικό αρνητικού αποτελέσματος από εξέταση PCR ή rapid test αντιγόνου σε έντυπη μορφή ή γραπτό μήνυμα).
Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος μέσω της εφαρμογής γίνεται με τη σάρωση του κωδικού QR που αναγράφεται στο πιστοποιητικό (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή) και παρουσιάζει τα εξής αποτελέσματα ελέγχου εγκυρότητας:
- Πράσινο: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει ότι ο κάτοχός του έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα ή νοσήσει από τη νόσο COVID-19.
- Μπλε: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση PCR με αρνητικό αποτέλεσμα,
- Κίτρινο/Πορτοκαλί: Το πιστοποιητικό είναι έγκυρο και σημαίνει πως ο κάτοχός του έχει υποβληθεί σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) με αρνητικό αποτέλεσμα.
- Κόκκινο: Το πιστοποιητικό είναι μη έγκυρο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις