Η κυπριακή οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική κατά την κρίση του Covid, παρά τη σημασία του τουρισμού τονίζει ο οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, αποδίδοντας την καλύτερη από την αναμενόμενη επίδοση στα μεγάλα και στοχευμένα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, που περιόρισαν το κτύπημα στην εγχώρια ζήτηση, και τα σχετικά πιο αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα.
Όσον αφορά τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο καναδικός οίκος τονίζει πως οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ισχυρές και υπογραμμίζει τη σημασία της επιτυχημένης υλοποίησης του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο θα διευρύνει το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας και θα ενισχύσει το δυνητικό ΑΕΠ.
«Η κυπριακή οικονομία μέχρι στιγμής έχει αποδειχθεί πιο ανθεκτική στην κρίση του κορωνοϊού, απ’ ό,τι αναμενόταν αρχικά», αναφέρει σε σχόλιο του ο DBRS.
Σημειώνει δε πως σε σύγκριση με τις άλλες οικονομίες της νότιας Ευρώπης, που έχουν σημαντικούς τουριστικούς τομείς, η ανάκαμψη της Κύπρου ξεπέρασε όλες τις χώρες αυτές, πλην της Ελλάδας. Ενδεικτικά επισημαίνει πως κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 το κυπριακό πραγματικό ΑΕΠ βρισκόταν μόλις 0,7% χαμηλότερο από το αντίστοιχο του τέταρτου τριμήνου του 2019.
Με βάση την ανάλυση του οίκου για το β’ τρίμηνο του 2021, η ταχεία ανάκαμψη επήλθε λόγω της σημαντικής ανάπτυξης του τραπεζικού τομέα, των δραστηριοτήτων πληροφορικής και επικοινωνίας και της δημόσιας διοίκηση, της εκπαίδευσης και των κοινωνικών υπηρεσιών, τομείς, οι οποίοι ξεπέρασαν τα επίπεδα προ της πανδημίας, συνεισφέροντας περισσότερο στην ανάκαμψη.
«Ο DBRS Morningstar θεωρεί ότι τα μεγάλα και στοχευμένα μέτρα στήριξης, τα οποία απορρόφησαν το κτύπημα στην εγχώρια ζήτηση και τα σχετικά πιο αποτελεσματικά περιοριστικά μέτρα έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη σχετικά ευνοϊκή επίδοση (της οικονομίας)», αναφέρει το δελτίο.
Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει πως «η διόρθωση των δημοσίων οικονομικών και των ισολογισμών στον ιδιωτικό τομέα μετά την οικονομική κρίση έχουν δημιουργήσει πολύτιμο χώρο στην αντιμετώπιση του πανδημικού σοκ».
«Η Κύπρος εισήλθε στην κρίση του Covid έπειτα από σημαντική βελτίωση σε σχέση με την δημοσιονομική εξυγίανση, την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα και την ισχυρή ανάπτυξη», εξηγεί ο DBRS.
Για τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, ο οίκος πιστεύει πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές, σημειώνοντας πως οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανάπτυξη 5,4% το 2021 και 4,2% και 35% το 2022 και 2023 αντίστοιχα συνάδουν τις προβλέψεις της κυπριακής κυβέρνησης.
Ωστόσο, ο οίκος θεωρεί πως η πρόσφατη αύξηση στα περιστατικά κορωνοϊού σε όλη την Ευρώπη αποτελεί κίνδυνο στην ανάκαμψη του τουρισμού, οποίος θεωρείται ως πυλώνας – κλειδί στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας. Σημειώνει ακόμη πως η πρόσφατη αύξηση του πληθωρισμού κυρίως λόγω του κόστους ενέργειας, δυνητικά θα μπορούσε να διαβρώσει την αγοραστική δύναμη τόσο των νοικοκυριών όσο και των εταιρειών.
Τονίζει την ίδια ώρα πως η ιδιωτική κατανάλωση θα μπορούσε να έχει καλύτερες επιδόσεις λόγω των ψηλότερων από τα συνηθισμένα επίπεδα εξοικονομήσεων των νοικοκυριών, ενώ η αποτελεσματική υλοποίηση των επενδύσεων και των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα μπορούσε να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανάπτυξη σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Μοναδική ευκαιρία το Σχέδιο Ανάκαμψης
--------------
Συναφώς, ο οίκος υπογραμμίζει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης «αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αντιμετώπιση κάποιων από τις προκλήσεις που κρατούν πίσω την οικονομική απόδοση του παρελθόντος», όπως το επίπεδο τω προβληματικών στοιχείων ενεργητικού, την αδύναμη παραγωγικότητα, την ψηφιοποίηση, τις επενδύσεις με χαμηλή αποδοτικότητα και την αδύναμη ενεργειακή απόδοση.
Σημειώνει ωστόσο ότι η υλοποίηση των οροσήμων και στόχων από τα οποία εξαρτάται η εκταμίευση των ποσών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χρειάζεται διακομματική στήριξη για την έγκριση νομοθεσιών και των μεταρρυθμίσεων, ενώ χρειάζεται συνεργασία μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα για την έγκαιρη υλοποίηση του σχεδίου.
«Με αυτή την έννοια, το ξεκλείδωμα των δυνατοτήτων από το Next Generation ΕU δεν είναι δεδομένο», προσθέτει.
Καταλήγοντας, ο DBRS επισημαίνει ως ενθαρρυντική την ισχυρή ικανότητα απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις