Προς το παρόν ο προβληματισμός εστιάζεται στο θέμα της ενίσχυσης της εμβολιαστικής κάλυψης αφού τα στοιχεία δείχνουν σαφώς ότι οι νέες λοιμώξεις στη συντριπτική τους πλειοψηφία αφορούν μη εμβολιασμένους ή άτομα που ολοκλήρωσαν το εμβολιαστικό τους σχήμα πριν από έξι και πλέον μήνες. Στη βάση αυτού του ευρήματος η άποψη για την υποχρεωτική λήψη της ενισχυτικής δόσης ώστε για να είναι εφικτή η εγκυρότητα του safe pass φαίνεται να είναι ένα μέτρο που κερδίζει έδαφος. Το μέτρο αυτό άρχισε να εφαρμόζεται και σε άλλες χώρες, όπου δηλαδή το safe passe ενός πολίτη ακυρώνεται εάν έχουν παρέλθει έξι μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ιδού το νέο διάταγμα του Υπουργείου Υγείας για το SafePass
Ένα άλλο εύρημα των ειδικών έχει να κάνει με την αύξηση των λοιμώξεων σε όλες τις βαθμίδες στο χώρο της εκπαίδευσης. Εάν η κατάσταση δεν αλλάξει δραστικά τότε θα πρέπει να θεωρείται η αναπροσαρμογή του πλάνου των εορταστικών εκδηλώσεων στα σχολεία ή ακόμη και η αναβολή τους.
Τα δεδομένα θα τεθούν επί τάπητος στη σύσκεψη που θα έχει ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χατζηπαντέλα με τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής την ερχόμενη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας αναμένει εισηγήσεις από τους επιστήμονες για μέτρα που θα βοηθήσουν στην ανακοπή της ανοδικής τάσης των επιδημιολογικών δεικτών ώστε η εικόνα να αναστραφεί έγκαιρα, για να μην απαιτηθεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων κατά την περίοδο των γιορτών, εξέλιξη που θα έχει σοβαρές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δρ. Καραγιάννης: «Κανείς δεν μας λαμβάνει υπόψη, δεν γίνονται αυτά τα πράγματα - Εδώ στην Κύπρο το παίρνουμε με τον… χαβά μας»