Το προσχέδιο της Στρατηγικής Πυξίδας της ΕΕ για τα επόμενα 5 με 10 χρόνια παρουσίασε την Δευτέρα το βράδυ στους Υπουργούς Άμυνας και των Υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.
Την Τρίτη, δεύτερη ημέρα της συνάντησης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, το Συμβούλιο συζήτησε σε σύνθεση Υπουργών Άμυνας θέματα που αφορούν την διακυβέρνηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας καθώς και τις αποστολές στρατιωτικής εκπαίδευσης της ΕΕ.
Το βράδυ της Τρίτης, οι Υπουργοί Άμυνας επρόκειτο να έχουν άτυπο δείπνο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, με αντικείμενο τις σχέσεις ΕΕ - ΝΑΤΟ αλλά και την επικείμενη κοινή δήλωση μεταξύ των δύο οργανισμών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συζήτηση για τη Στρατηγική Πυξίδα παραμένει ανοιχτό το ερώτημα ποιες χώρες θα καταγράφονται ως απειλές, κάτι που μέχρι στιγμής φαίνεται να ισχύει μόνο για την περίπτωση της Ρωσίας, ενδεχομένως και της Κίνας η οποία ωστόσο θεωρείται στρατηγικός εταίρος και πιθανός ανταγωνιστής.
Στο μέχρι στιγμής προσχέδιο δεν γίνεται ονομαστική αναφορά στην Τουρκία ως απειλή, λόγω της υπάρχουσας συνεργασίας σε πολλούς τομείς, ωστόσο Ελλάδα και Κύπρος επιχειρηματολογούν υπέρ μιας πιο έντονης διατύπωσης.
Σε δηλώσεις του την Τρίτη, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως η επεξεργασία της Στρατηγικής Πυξίδας θα συνεχιστεί την επόμενη περίοδο, με στόχο να υπάρξει κατάληξη στις αρχές του ερχόμενου χρόνου, επί Γαλλικής Προεδρίας.
Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Άμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις της Τρίτης και στο δείπνο με τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης και πριν το δείπνο των Υπουργών Άμυνας, ο κ. Πετρίδης ανέφερε πως έγινε μια μακρά ανταλλαγή απόψεων για τη Στρατηγική Πυξίδα, την οποία και χαρακτήρισε «ορόσημο για τις δράσεις της ΕΕ για την επόμενη δεκαετία».
«Ταχθήκαμε υπέρ της ενίσχυσης της στρατηγικής αυτονομίας, σημειώνοντας παράλληλα ότι η προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας έναντι της Κύπρου απειλεί τα συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπισθεί» επεσήμανε.
Ο κ. Πετρίδης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις εξελίξεις σε σχέση με τη Συντονισμένη Θαλάσσια Παρουσία.
«Υποδείξαμε τη σημασία για πιο ενισχυμένη ναυτική παρουσία της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο με σκοπό τη διασφάλιση της εφαρμογής του διεθνούς δικαίου» πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το πλαίσιο Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία και Ιταλία συμμετέχουν ήδη σε κοινές ασκήσεις στο πλαίσιο τετραμερούς μηχανισμού.
Αναφερόμενος στο άτυπο δείπνο με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, ο κ. Πετρίδης σημείωσε πως η Κύπρος επρόκειτο να ταχθεί υπέρ «μιας αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας ΕΕ - ΝΑΤΟ, η οποία θα πρέπει να εδράζεται στις συμφωνημένες αρχές και τις κοινές διακηρύξεις των δυο οργανισμών».
Επιπλέον, είπε, συζητήσαμε την ενίσχυση της στήριξης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας προς τα κράτη μέλη όσον αφορά την καινοτομία, ενώ εγκρίθηκε και ο Προϋπολογισμός του Οργανισμού για το 2022.
Όπως σημείωσε ο Υπουργός Άμυνας, νωρίτερα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με την Γαλλίδα Υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί, με την οποία συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διμερείς σχέσεις και τις προτεραιότητες της Γαλλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ η οποία ξεκινά τον Ιανουάριο.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έντονα καιρικά φαινόμενα: Διαχειρίσιμη η κατάσταση στις περιοχές που χτύπησε η κακοκαιρία την Πάφο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Επικό στο Αλφαμέγα: Οπαδοί άπλωσαν τα ρούχα τους για να στεγνώσουν!
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις