Η Τουρκία, κατά παράβαση των επιταγών της διεθνούς νομιμότητας, επιδιώκει σταθερά και μεθοδευμένα την αναβάθμιση του ψευδοκράτους και την αναγνώριση του από χώρες τής επιρροής της και από διεθνείς οργανισμούς, όπως ο Οργανισμός για την Ισλαμική Διάσκεψη, δήλωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Αννίτα Δημητρίου, η οποία σημείωσε πως πρωταρχικό μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει η εντατικοποίηση της προσπάθειας σε πολιτικό, διπλωματικό και διακοινοβουλευτικό επίπεδο για άσκηση αποτελεσματικών πιέσεων προς την Τουρκία από μέρους της διεθνούς κοινότητας.
Σε ομιλία της, στην εκδήλωση «Μνήμες Κατεχόμενης Γης» για την καταδίκη της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, η κ. Δημητρίου ανέφερε πως «πιστή στους επεκτατικούς σχεδιασμούς της και τις διχοτομικές της βλέψεις, η κατοχική δύναμη απεργάζεται τη δημιουργία νέων τετελεσμένων για τον τόπο», προσθέτοντας πως «πέραν της πειρατικής συμπεριφοράς της στην Ανατολική Μεσόγειο και ειδικότερα στην Κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα προχωρεί μεθοδικά στο άνοιγμα και τον εποικισμό της Αμμοχώστου».
Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής «καθόλου τυχαίο το ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να εξαγγείλει τα άνομα σχέδια του για την κλειστή περιοχή της πόλης, τέτοια μέρα πέρυσι, ανήμερα της θλιβερής επετείου της ανακήρυξης του ψευδοκράτους», σημειώνοντας ότι «παράλληλα υπό την πλήρη καθοδήγηση της η κατοχική ηγεσία εμμένει στη λύση των δύο κρατών, υποδαυλίζοντας την πόλωση και εφαρμόζοντας συστηματικά την πολιτική του taksim, όπως χαράχθηκε στην Άγκυρα από τη δεκαετία του ’50».
«Ψηφίδα στο ίδιο παζλ αδιαλλαξίας και προκλητικότητας και η παραχώρηση μεγάλης έκτασης στην κατεχόμενη Καρπασία, στον κατοχικό στρατό για δημιουργία στρατιωτικής και ναυτικής βάσης», συμπλήρωσε η κ. Δημητρίου.
Όπως πρόσθεσε «σε πείσμα των τουρκικών μεθοδεύσεων και σε απόλυτη συνέπεια με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, καταδικάζουμε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και δηλώνουμε ευθαρσώς πως δεν συμβιβαζόμαστε με την κατοχή και τη διχοτόμηση», συμπληρώνοντας ότι «το διατρανώνουν κάθε χρόνο τέτοια μέρα οι νέοι μας στα συρματοπλέγματα, το αξιώνουν οι μαρτυρικοί μας εγκλωβισμένοι που αποδεκατισμένοι από τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης και τις διώξεις του κατοχικού καθεστώτος, εξακολουθούν να φυλάσσουν Θερμοπύλες».
Η κ. Δημητρίου χαιρέτισε την αμετάβλητη στάση του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως αυτή καταγράφεται στα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του, για την περίκλειστη περιοχή της πόλης της Αμμοχώστου», σημειώνοντας πως η Κυπριακή Δημοκρατία επιδιώκει την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, με στόχο μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.
«Απορρίπτουμε», είπε, «κάθε σκέψη ή φόρμουλα για αλλαγή της βάσης διαπραγμάτευσης. Λέμε όχι στη λύση των δύο κρατών που συστηματικά προωθεί η Άγκυρα και η υποτελής σε αυτήν Τουρκοκυπριακή ηγεσία, μέσω της προκλητικής αξίωσης για αναγνώριση ισότιμου, με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθεστώτος στο παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, προκειμένου να συναινέσει στην επανέναρξη του πολιτικού διαλόγου για το κυπριακό».
Επιπλέον, ανέφερε πως «διευρύνουμε τις συμμαχίες και τις περιφερειακές μας συνέργειες, που ενισχύουν την κρατική μας υπόσταση και κυριαρχία», για να προσθέσει παράλληλα πως «οφείλουμε να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη της κατεχόμενης γης μας, των χωριών και των πόλεων μας, να προστατεύσουμε τα ιερά και τα όσια μας».
Καταληκτικά ανέφερε πως καθήκον είναι «να μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες στις νεότερες γενιές, να συμπληρώσουμε τα κενά, να συντηρήσουμε τους δεσμούς με την κατεχόμενη γη μας, τη θέληση και τον πόθο για επιστροφή».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις