ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση προς τους Ευρωπαίους Εταίρους

Αυτά περιλαμβάνει η Ελληνική πρόταση προς τους Ευρωπαίους Εταίρους

Σε κείμενο 47 σελίδων, γραμμένων στην αγγλική, απλώνεται η «ελληνική πρόταση» που παραδόθηκε χέρι με χέρι από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στη χθεσινοβραδυνή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Η δημοσιοποίηση του κειμένου λέγεται πως έγινε κατόπιν διαρροής προς την γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel, και το περιεχόμενό της, τα προτεινόμενα μέτρα δηλαδή, έχει προκαλέσει ήδη πολλές και ποικίλες αντιδράσεις στην Αθήνα.

Ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων αυτών, λέγεται πως είναι και η ξαφνική απόφαση το απόγευμα σήμερα του Αλέξη Τσίπρα, να συγκαλέσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, προκειμένου να ενημερώσει μέσω αυτής την κοινή γνώμη για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους.

Η ελληνική πρόταση ξεκινάει με πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για νέα κλίμακα συντελεστών ΦΠΑ 6%, 11% και 23%, με το χαμηλό συντελεστή μόνο για φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.

Ακόμη, στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για:

- Διπλασιασμό -έως και τριπλασιασμό- της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

- Αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες


Η κυβέρνηση δεσμεύεται για άμεση αλλαγή των συντελεστών, με την εξαίρεση των ξενοδοχείων, για τα οποία το μέτρο θα ξεκινήσει από την 1η Οκτωβρίου, όταν δηλαδή θα έχει και επισήμως ολοκληρωθεί η τουριστική σεζόν.

Ακόμη, περιλαμβάνεται και «point system» για τη συλλογή αποδείξεων.

Στο πεδίο των εσόδων, μέσω έκτακτης εισφοράς, η Αθήνα προτείνει παρακράτηση:

0,7% για εισοδήματα από 12.000-20.000 ευρώ, 1,4% για εκείνα μεταξύ 20.001-30.000 ευρώ, 2% για τη κλίμακα 30.001-50.000 ευρώ, 4% για εκείνα μεταξύ 50.001-100.000 ευρώ, 6% για 100.001-500.000 ευρώ, και 8% για δηλωθέντα εισοδήματα άνω των 500.001 ευρώ τον χρόνο.

Συνολικά, από την έκτακτη εισφορά η κυβέρνηση προσβλέπει σε έσοδα 220 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προτείνει να επιβληθούν:

- Ειδική εισφορά για μεγάλες επιχειρήσεις (1,064 δισ. ευρώ) 
- Τέλος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις (100 εκατ. ευρώ φέτος και 100 εκατ. ευρώ το 2016)
- Φόρος πολυτελείας σε αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών και άλλων ειδικών πολυτελείας (30 εκατ. ευρώ ετησίως)
- Τέλη συχνοτήτων (220 εκατ. ευρώ)
- Πρόστιμα σε οδηγούς που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και σε ανασφάλιστα αυτοκίνητα  (120 εκατ. ευρώ φέτος και 90 εκατ. ευρώ το 2016)


Προσδοκά ακόμα, στην επόμενη 2ετία, να εισπράξει 3,2 δισ. ευρώ από αποκρατικοποιήσεις, άλλα 2,1 δισ. ευρώ την περίοδο 2017-2019 και ακόμη 10,8 δισ. ευρώ μετά το 2020.

Στο εργασιακό γίνεται πρόβλεψη για σταδιακή αύξηση κατώτατου μισθού, ενώ στο ασφαλιστικό, προτείνεται αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για δύο έτη (τέλος 2016), αλλά και σταδιακή κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Προαναγγέλλει επιτροπή για τα κόκκινα δάνεια και αλλαγές στο νόμο Κατσέλη, που ευνοεί τους δανειολήπτες που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τα χρέη τους. Προτείνει και προσωρινό πάγωμα πλειστηριασμών με εισοδηματικά κριτήρια.

Περιλαμβάνει και σειρά παρεμβάσεων στις αγορές, για την ενίσχυση της Δικαιοσύνης, την πάταξη της διαφθοράς και τη χρηματοδότηση των κομμάτων.

Σε ειδικό άλλο ειδικό κεφάλαιο των προτάσεών της η ελληνική κυβέρνηση προωθεί στις 30/6/2015 και έπειτα από συζήτηση με τους θεσμούς, «την εξεύρεση βέλτιστης λύσης για την αποπληρωμή των ομολόγων της ΕΚΤ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)»

Προτείνει να αναδιαρθρωθεί το χρέος της Ελλάδας προς το ΔΝΤ, με στόχο να πληρωθεί σε δύο φάσεις: στις 30 Ιουνίου 2015 η πρώτη και η δεύτερη ανάλογα με τη χρηματοδότηση της χώρας.

Και παράλληλα, κάνει λόγο για χρηματοδότηση από τις αγορές από τις 31/3/2016, έπειτα από αναδιάρθρωση χρέους, καθώς και για αναπτυξιακό πακέτο.

Με ανάρτησή του στο Twitter στις 5:23 το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας γνωστοποιεί ότι αύριο Παρασκευή, στις 6μμ, θα ενημερώσει τη Βουλή «για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη, αιφνίδια απόφαση του Πρωθυπουργού ελήφθη εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων που προκλήθηκαν, τόσο στην αντιπολίτευση, όσο και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όταν διέρρευσε, πιθανώς το κείμενο των ελληνικών προτάσεων το οποίο παρέδωσε ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατά την χθεσινοβραδινή μακρά συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ήδη, ελληνικά και ξένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από την Βουλή των Ελλήνων, αλλά αυτή η πληροφορία, μέχρι στιγμής, από τις πηγές του ΚΥΠΕ όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται, αλλά από ορισμένους κύκλους θεωρείται «μάλλον αβάσιμη».

Ζητούν συγχώνευση δόσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες πριν από λίγο η ελληνική Κυβέρνηση υπέβαλε αίτημα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), όπως συγχωνευτούν και οι τέσσερις δώσεις Ιουνίου που οφείλει προς αυτό η Ελλάδα και να πληρωθούν όλες μαζί στο τέλος του μηνός.

Αύριο Παρασκευή, 5.6.2016, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της πρώτης από τις 4 δόσεις, ύψους 306 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι και αυτή η δόση ζητήθηκε να μπει στο πακέτο και να καταβληθεί στο τέλος του μήνα.

Βέβαια ότι θα πληρώσουν η Λανκάρντ

Βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα πληρώσει κανονικά την Παρασκευή τη δόση ύψους 303 εκατομμυρίων προς το Ταμείο εξέφρασε η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, επικαλούμενη χθεσινές δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Μπορώ να ακούω μόνο όσα λένε τα μέλη μας. Η Ελλάδα είναι μέλος του θεσμού και με βάση τις ενδείξεις του ίδιου του πρωθυπουργού– ακόμη και χθες βράδυ – οι πληρωμές γίνονται, η πληρωμή θα γίνει – ήταν τα λόγια του – και να μην ανησυχώ. Εχω εμπιστοσύνη αυτή θα συνεχιστεί να γίνεται».

Σε άλλη ερώτηση αν έχει υποβληθεί αίτημα των ελληνικών αρχών να πληρωθούν στο τέλος του μήνα όλες οι δόσεις του Ιουνίου, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε πως δεν είναι θέμα που συζητείται δημόσια.

«Όταν ένα κράτος μέλος ζητά μια συγκεκριμένη δέσμη όρων – δεν είναι κάτι σε γνώση μου – δεν είναι κάτι που συζητούμε δημόσια. Για την πληρωμή της Παρασκευής, ο πρωθυπουργός είπε να μην ανησυχoούμε. Μπορεί να εξαχθεί εύκολα πως δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα στο προσκήνιο (καταβολής δόσεων στο τέλος του μήνα)».

Η κ. Λαγκάρντ χαιρέτισε και χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, λέγοντας πως δίνει ένα «παράθυρο ευκαιρίας» στη διαπραγμάτευση.

Για την πρόταση που κατέθεσαν προς την Ελλάδα  ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είπε πως χαρακτηρίζεται από ευελιξία σε σχέση με τους στόχους του αρχικού προγράμματος, φέρνοντας ως παράδειγμα την αγορά εργασίας, το ύψος της δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά και το χρόνο που αυτή πρέπει να επιτευχθεί. 

«Στόχος, είπε, είναι να διευκολύνουμε την προσαρμογή της Ελλάδας», υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να ακολουθήσει πολύ τεχνική εργασία και να υπάρξει «συμπαγής» εφαρμογή των παρεμβάσεων από την ελληνική πλευρά.

Η Κριστίν Λαγκάρντ καλωσόρισε τη δήλωση του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ότι ισχυρή συμφωνία είναι αυτή που παράγει ανάπτυξη, που είναι κοινωνικά δίκαιη, αλλά και οικονομικά βιώσιμη και διευθετεί τα αίτια ή τους παράγοντες που συνεχίζουν να προκαλούν χρηματοοικονομική αστάθεια στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Σε ερώτημα για πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους, η κ. Λαγκάρντ είπε πως δεν επιθυμεί να απομονώσει ένα συστατικό.

«Όπως έχουμε πει εδώ στο ΔΝΤ, το κάθε τι πρέπει να ταιριάζει (add up) στο τέλος της μέρας. Σε ό,τι μας αφορά έχουμε επιδείξει ευελιξία και συνεχίζουμε να επιδεικνύουμε καθώς αξιολογούμε μέτρα τα οποία συμβάλλουν στους δημοσιονομικούς στόχους που προτείνουμε. Όμως, αν πρόκειται να υπάρξουν αποκλίσεις από τους στόχους αυτούς, προκειμένου το πρόγραμμα να βγαίνει, τότε πρέπει να σκεφτούμε τη χρηματοδότηση. Η οποία εξαρτάται από το επίπεδο χρέους, το οποίο εξαρτάται από την περίοδο ωρίμανσης του χρέους και το επιτόκιο του χρέους που συγκεντρώθηκε».

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα θα πετύχει με το πρόγραμμα, τι έχει πάει στραβά και ποιος ευθύνεται για την ανθρωπιστική καταστροφή, η κ. Λαγκάρντ είπε ότι «συνδυάζοντας όλες τις μεταρρυθμίσεις – κι όχι μόνο σε δημοσιονομική εξυγίανση που βασίζεται σε ανθρώπους που υποφέρουν από ένα φορτίο βαρύτερο απ’ ότι αν ήταν σε περισσότερο ισότιμη βάση – με την επιβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με την υιοθέτηση όλων των στόχων του προγράμματος, η χώρα μπορεί να εξέλθει από μια κατάσταση που διαρκεί πάρα πολύ καιρό».

Επανέλαβε ότι το ταμείο είναι διαθέσιμο να βοηθήσει σε τέτοια διαδικασία. Εχει επιδείξει ευελιξία, αλλά «είναι επίσης θέμα να μπει η οικονομία σε πορεία βιωσιμότητας, όπου θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας, θα μειωθεί η ενεργεία και τελικά η χώρα θα μπορέσει να χρηματοδοτείται μέσω κανονικών επενδυτών κι όχι του ΔΝΤ κι άλλων θεσμών».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Σε κατάσταση συναγερμού Λευκωσία και Αθήνα για κοινή ΑΟΖ Τουρκίας- Συρίας - Ανοιχτή Γραμμή με Βρυξέλλες

• Έκλεισε ραντεβού μαζί τους για αγορά κρυπτονομισμάτων και τον λήστεψαν - Τον χτύπησαν στο κεφάλι και του απέσπασαν πολλές χιλιάδες ευρώ

• Οδηγοί Προσοχή: Έντονες βροχοπτώσεις σε διάφορές περιοχές της Κύπρου - Περιορισμένη ορατότητα στους αυτοκινητόδρομους

• Στους 25 ανέρχονται οι επιζώντες από συντριβή αεροπλάνου στο Καζακστάν

• Αρχιεπίσκοπος: Να επανατοποθετηθεί το Κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής

• Ευθύμιος Δίπλαρος και Αργυρώ Ροτσίδου εύχονται «καλά Χριστούγεννα» με τις πιτζάμες τους - Δείτε φωτογραφίες



Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Εξέδωσε Navtex για γεωτρήσεις στο Οικόπεδο 5 η Λευκωσία

Οδηγία Navtex για γεωτρήσεις στο οικόπεδο 5 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, εξέδωσε το ΚΣΕΔ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top