ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Την επόμενη Πέμπτη η συζήτηση στην Επ. Εσωτερικών για δημοψηφίσματα και συμπλεγματοποιήσεις

Την επόμενη Πέμπτη η συζήτηση στην Επ. Εσωτερικών για δημοψηφίσματα και συμπλεγματοποιήσεις

Με την επίτευξη συγκλίσεων συνεχίστηκε την Πέμπτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών η κατ΄ άρθρον συζήτηση των τριών νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως δήλωσαν ο Πρόεδρος και μέλη της Επιτροπής. Την επόμενη Πέμπτη αρχίζει η συζήτηση για τα δημοψηφίσματα και τις συμπλεγματοποιήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι συνεχίστηκε και σήμερα στην Επιτροπή Εσωτερικών η κατ΄ άρθρον συζήτηση των τριών νομοσχεδίων της μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσα στο ίδιο κλίμα και στο ίδιο πνεύμα των προηγούμενων εβδομάδων.

«Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω την ικανοποίηση μου για τούτο. Παράλληλα, επειδή είχαμε δώσει τη δυνατότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην Ένωση Δήμων και στην Ένωση Κοινοτήτων, να διαβουλευθούν εκτός των συνεδριάσεων για μια σειρά από ανοικτά ζητήματα, με ικανοποίηση πρέπει να πω και να σημειώσω ότι έχουν υπάρξει περαιτέρω συγκλίσεις σε ανοικτά σημαντικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Σημαντικό στοιχείο σύγκλισης, συνέχισε ο κ. Δαμιανού, είναι η συμφωνία που επήλθε αναφορικά την κατανομή των εσόδων του προϋπολογισμού.

«Ένα αγκάθι, το οποίο ήταν ανοικτό για μεγάλο χρονικό διάστημα και έχει πλέον αποφασιστεί πάντα υπό την αίρεση των πολιτικών αποφάσεων ως κοινοβουλευτικά κόμματα, ότι ποσοστό ύψους 60% που αφορά ποσά από την είσπραξη τελών δικαιωμάτων ή επιβαρύνσεων σε σχέση με αιτήσεις για άδειες και εγκρίσεις που εκδίδονται από τους οικείους οργανισμούς, θα καταβάλλεται στις οικείες Τοπικές Αρχές που αφορούν τις εν λόγω αιτήσεις. Άρα, διασφαλίζεται ένας σημαντικός οικονομικός πνεύμονας και την ίδια ώρα διατηρείται ένα σοβαρό ποσοστό στους Επαρχιακούς Οργανισμούς για να μπορούν και οι ίδιοι να καλύπτουν τα λειτουργικά τους έξοδα», σημείωσε.

Όπως είπε, έχουν υπάρξει και άλλες σημαντικές συγκλίσεις «και πρέπει να πω ότι πέραν από τα θέματα που αφορούν τους επαρχιακούς οργανισμούς, ένας αριθμός ζητημάτων που εκκρεμούσαν στον περί Δήμων νόμο έχουν συμφωνηθεί και παραμένουν τα λίγα, γνωστά, ανοικτά και επίμαχα ζητήματα, τα οποία θα αρχίσουμε να συζητούμε από την ερχόμενη Πέμπτη και τα οποία αφορούν τα δημοψηφίσματα, τις συμπλεγματοποιήσεις – συνενώσεις και κάποια ζητήματα ειδικών αρμοδιοτήτων όπως για παράδειγμα κάποια θέματα που αφορούν τη διαχείριση των παραλιών».

«Πρέπει να πω ότι παραμένουμε σε καλό δρόμο. Θέλω να πιστεύω ότι θα συνεχίσουμε έτσι για να μπορέσουμε εντέλει να οδηγήσουμε στην Ολομέλεια της Βουλής τρία κατά το δυνατόν όσο πιο συμφωνημένα νομοσχέδια μπορούμε. Βεβαίως, με απόλυτο σεβασμό στις ξεχωριστές θέσεις και απόψεις όλων των κομμάτων, περιλαμβανομένου ασφαλώς και του κόμματος το οποίο εγώ εκπροσωπώ», συμπλήρωσε.

Για «κλίμα συναίνεσης και σοβαρότητας», έκανε λόγο στις δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας.

«Θέλω εδώ να εξάρω τη βούληση του Υπουργού Εσωτερικών και των συνεργατών του, γιατί για ακόμη μια φορά μέσα σε ένα πλαίσιο συναντίληψης και συνεννόησης αλλά και προεργασίας με τους εταίρους, την Ένωση Δήμων και την Ένωση Κοινοτήτων, καταφέραμε σήμερα να προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα πιο κάτω μπαίνοντας στις λεπτομέρειες που άπτονται και οικονομικών θεμάτων και θεμάτων δομής αλλά και περαιτέρω δικαιωμάτων, ευκαιριών, υποχρεώσεων που άπτονται στις κοινότητες και στους Δήμους μας», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «σίγουρα τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα και είναι εδώ που θα κριθούμε όλοι μας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι ως Επιτροπή Εσωτερικών όπως έχουμε αρχίσει θα συνεχίσουμε, το χρωστάμε στον πολίτη, στη μεταρρύθμιση, στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και πρώτα και πάνω από όλα στο καλό αυτό του τόπου», σημείωσε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης θα έχει αίσιο και θετικό τέλος».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι συνέχισαν σήμερα τη συζήτηση για το Νομοσχέδιο που αφορά τη Σύσταση και Ίδρυση Επαρχιακών Οργανισμών στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι περίπου έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Έχουμε εστιάσει, όμως, την προσοχή μας σε δύο ουσιαστικά ζητήματα. Αυτό που αφορά τη σύσταση και σύνθεση του Συμβουλίου, την εκλογή του Προέδρου ή μη, το διορισμό, δηλαδή το πως θα διοικείται αυτός ο Οργανισμός με τη συμμετοχή ποιο φορέων και ποιο προσώπων και από την άλλη έχουμε αφήσει θέματα που αφορούν την μεταβατική περίοδο, στο πως θα λειτουργήσει η συμβουλευτική και η τελική επιτροπή η οποία θα καταλήξει στην υλοποίηση αυτή της μεταρρύθμισης», ανέφερε. Επίσης, πρόσθεσε, «υπάρχουν ακόμα δύο-τρία ζητήματα και με καλή θέληση πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση για να οδηγηθεί επιτέλους προς την Ολομέλεια και ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου».

Σημείωσε, παράλληλα, ότι ξεκίνησε και πάλι η συζήτηση για τον περί Δήμων νόμο, όπου εκεί υπάρχουν αρκετά ζητήματα ανοικτά, τα οποία πάλι με καλή θέληση και υπευθυνότητα θα επιχειρήσουν να τα καλύψουν το συντομότερο δυνατό.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης Μαρίνος Μουσιούττας, σε δηλώσεις του είπε ότι ως ΔΗΠΑ - Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων «παραμένουμε στις θέσεις μας ότι τα Διοικητικά Συμβούλια των 5 Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης είτε πρέπει να αποτελούνται ως ένα πιο ευέλικτο σώμα από 9 ή 11 μέλη (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου), με αντιπροσώπευση αντί των Δημάρχων ή/και κάποιων Κοινοταρχών της οικείας Επαρχίας – των Δημοτικών Γραμματέων ή Δημοτικών Μηχανικών, εκτός του Προέδρου είτε υιοθετούμε την προσέγγιση του ανάμεικτου συστήματος, δηλαδή 5 ή 6 διορισμένοι (συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου) και 4 ή 5 να εκπροσωπούνται από τους Δήμους (πχ. Δήμαρχοι ή/και Δημοτικοί Σύμβουλοι) και Κοινότητες (Κοινοτάρχες)».

Ανέφερε, επίσης, ότι η θέση κόμματος του είναι ότι ο Πρόεδρος των Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης θα πρέπει να διορίζεται από το Υπουργικό Συμβούλιο για 5 έτη και να είναι Εκτελεστικός για να έχει την πολιτική και κυρίως την τεχνοκρατική ευθύνη υλοποίησης και δράσης του νέου Οργανισμού.

«Το δεύτερο μέρος της συνεδρίας ξεκίνησε με την εξέταση των σημείων τριβής επί του Νομοσχεδίου για τους Δήμους. Υπήρχαν συγκλίσεις σε αρκετά θέματα αλλά παρέμειναν και διαφωνίες οι οποίες θα εξεταστούν στην επόμενη συνεδρία, συνεδρία κατά την οποία θα συζητηθούν και τα δύο ακανθώδη ζητήματα, των δημοψηφισμάτων και των συνενώσεων», ανέφερε ο κ. Μουσιούττας.

«Χαιρετίσαμε την τοποθέτηση της θέσης μας για καθορισμό θητειών των Δημάρχων, Δημοτικών Συμβουλίων, Κοινοταρχών και Κοινοτικών Συμβουλίων κάτι που η ΔΗΠΑ-Συνεργασία είχαμε ως θέμα αρχής», είπε, υπενθυμίζοντας την πρόταση που υπέβαλε το κόμμα που αφορά το ασυμβίβαστο για τα άτομα που έχουν αξίωμα σε όλα τα πολιτειακά αξιώματα.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σε δηλώσεις της είπε «υπάρχει μεγάλη συναίνεση στην Επιτροπή για τα μεγάλα σημαντικά θέματα που έχουμε μπροστά μας». «Πραγματικά χρειάζεται συναίνεση, γιατί χωρίς συναίνεση δεν μπορούμε να πάμε μπροστά», σημείωσε.

Είπε, επίσης, ότι η οικονομική κρίση και η πανδημία έδειξαν ότι ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πολύ σημαντικός «και θα πρέπει με θετική ατζέντα να λύσουμε τα προβλήματα των πολιτών όπως μέσω των εξουσιών που θα δοθούν στην Ένωση Δήμων, στην Ένωση Κοινοτήτων, αλλά και στα Επαρχιακά Συμβούλια».

«Ως Κίνημα Οικολόγων θέλουμε σε όλες τις αποφάσεις που θα πάρουμε να ενδυναμώσουμε την κοινωνία των πολιτών, να ενδυναμώσουμε τα σύνολα των πολιτών τα οποία προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία, να ενισχύσουμε τις υποδομές οι οποίες θα εξυπηρετήσουν τις ευάλωτες ομάδες, όπως τα άτομα με ειδικές ανάγκες, δηλαδή την πρόσβαση, την κινητικότητα και όλα αυτά τα πράγματα, που είναι και στην πράσινη συμφωνία και σε όλα τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν», πρόσθεσε.

Όπως είπε, «έχω όμως να υπογραμμίσω και μια πολύ μεγάλη ανησυχία μας, ότι με την μεταρρύθμιση αυτή πιστεύουμε ότι τα μικρά κόμματα θα χάσουν τη φωνή τους, γιατί όταν ο μεγάλος Δήμος της Λευκωσίας θα έχει μόνο 26 Συμβούλους, αντιλαμβάνεστε ότι τα μικρά κόμματα είτε δε θα εκπροσωπούνται είτε θα υπό-εκπροσωπούνται και αυτό θα αφαιρέσει από την πολυφωνία που πρέπει να υπάρχει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

«Η πολυφωνία μόνο καλό μπορεί να σημαίνει γιατί δημιουργεί τη σύνθεση των απόψεων και καταλήγουμε πάντα σε πολύ καλύτερες αποφάσεις. Θα συνεχίσουμε όμως εποικοδομητικά στην εξέταση και την επόμενη εβδομάδα μέχρι να παραδώσουμε τα νομοσχέδια για να προχωρήσει η μεταρρύθμιση η οποία ήδη άργησε πάρα πολύ να έρθει στο τόπο μας», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top