Η 1η Ιανουαρίου 2017 για την 1η φάση και η 1 Μαΐου του 2017 για τη 2η φάση είναι τα νέα ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα με βάση τις σημερινές συνθήκες που θα μπορούσε ενδεικτικά να τεθεί σε εφαρμογή το ΓεΣΥ, όπως ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Φίλιππος Πατσαλής ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.
Ο Υπουργός Υγείας, ανέφερε ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν συζητήσει με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας με τον οποίο η επικοινωνία είναι, όπως είπε, συνεχής, ενδεικτικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα, το ΓεΣΥ θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση που αφορά τους γενικούς γιατρούς, τους ειδικούς γιατρούς, τα φάρμακα και τις εργαστηριακές εξετάσεις, είπε, ρεαλιστικά ο ΟΑΥ λέει ότι θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1/1/2017.
Η 2η φάση που αφορά εσωτερικούς ασθενείς, πρώτες βοήθειες και όλες τις υπόλοιπες άλλες υπηρεσίες θα μπορούσε να εφαρμοστεί από την 1/5/2017, πρόσθεσε.
Την ίδια ώρα ανέφερε ότι το Υπουργείο δεν έχει έντονη άποψη ως προς την ακριβή ημερομηνία. Αυτό έχει αφεθεί στον ΟΑΥ, είπε, ο οποίος έχει να κάνει τον όγκο της εργασίας. Θα βοηθήσουμε ούτως ώστε να κινηθούμε σε αυτές τις ημερομηνίες, σημείωσε.
Είπε επίσης ότι η Τρόικα παρόλο που δόθηκαν από πλευράς Κύπρου κάποια χρονοδιαγράμματα, αποφάσισε, επειδή ακριβώς υπάρχουν πολλές δυσκολίες λόγω πολυπλοκότητας του συστήματος, να αφήσει ανοικτή την εφαρμογή του ΓεΣΥ για το 2017.
Στοίχημα η αυτονόμηση
Ο κ. Πατσαλής ανέφερε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα αυτών που πρέπει να προηγηθούν είναι και η αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και είναι ένα θέμα που θα μας απασχολεί έντονα τους επόμενους μήνες.
Αναφερόμενος στο γεγονός ότι χθες αναρτήθηκε το τελευταίο προσχέδιο του νομοσχεδίου για την αυτονόμηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου απεύθυνε έκκληση να ολοκληρωθεί η συζήτηση στα πλαίσια της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού «σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μιας δύο εβδομάδων», έτσι ώστε να μπορέσει ως τα μέσα Ιουνίου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν να κλείσει το σώμα για το καλοκαίρι.
Έτσι, εξήγησε, θα δοθεί ο χρόνος των έξι μηνών για να προκηρυχθούν οι θέσεις των διευθυντών και με την ψήφιση του προϋπολογισμού, από τον Ιανουάριο του 2016 να λειτουργήσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια ως αυτόνομοι οργανισμοί.
Έθεσε εαυτόν στη διάθεση της Επιτροπής για συζήτηση του νομοσχεδίου όταν αυτό κατατεθεί στη Βουλή έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει κατάληξη σύντομα.
Στο τέλος Ιουνίου η προκήρυξη προσφορών για λογισμικό
Ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε επίσης ότι ο ΟΑΥ αναμένει να προχωρήσει με προκήρυξη προσφορών για το λογισμικό μέχρι το τέλος του μήνα.
Εάν γίνει αυτό, αναμένεται ότι ένα ολοκληρωμένο λογισμικό θα είναι στα χέρια του ΟΑΥ πριν την 1η Μαΐου 2017, ανέφερε.
Αν καθυστερήσει και δεν βγουν οι προσφορές θα καθυστερήσει και η παράδοση, πρόσθεσε.
Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να παραδώσει και νέο οδικό χάρτη ο ΟΑΥ για την εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Το λογισμικό θα περιλαμβάνει και το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.
Ο κ. Πατσαλής κάλεσε επίσης μεταξύ άλλων όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, να καταλήξουν στην τελική συνεννόηση για τις συνεισφορές εργοδοτών και εργοδοτουμένων.
Αναφέροντας ότι ο προϋπολογισμός του ΓεΣΥ θα είναι περίπου στα €850 εκ, είπε ότι τα μισά περίπου θα καταβληθούν από το κράτος, ότι γύρω στα €90 εκ. θα είναι οι συμπληρωμές που θα καλούνται να καταβάλουν οι πολίτες, ενώ θα πρέπει το υπόλοιπο να καταβληθεί από εργοδότες και εργοδοτούμενους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ολοκληρώθηκε και ανακοινώθηκε το προσχέδιο νομοσχεδίου για αυτονόμηση νοσηλευτηρίων
Το προσχέδιο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη
• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας
• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις