Παρούσα στον αγώνα κατά του ναζισμού και του φασισμού ήταν και η Κύπρος, με τριάντα και πλέον χιλιάδες εθελοντές, Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, και κατέστη η πρώτη συγκριτικά με το μέγεθός της χώρα σε εθελοντική συμμετοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Αννίτα Δημητρίου.
Σε ομιλία της με θέμα «Το Νόημα του Εορτασμού της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, σήμερα » στην καθιερωμένη Πανδημοτική Εκδήλωση στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου τιμώντας το ΟΧΙ των Ελλήνων , ανέφερε πως το τίμημα της συμμετοχής της Κύπρου ήταν βαρύ αφού, όπως είπε, 2.500 Κύπριοι βίωσαν την κόλαση στα γερμανικά στρατόπεδα αιχμαλώτων, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν ή έπεσαν στα πεδία των μαχών στην Ευρώπη, την Αφρική, μέχρι και την Ασία.
«Ανδρών επιφανών πάσα γη τάφος», όπως αναφέρει κατά τον Θουκυδίδη στον επιτάφιο λόγο του για τους πρώτους νεκρούς του Πελοποννησιακού Πολέμου ο Περικλής, είπε η κ. Δημητρίου, σημειώνοντας πως αποτελεί ρήση που ταιριάζει απόλυτα στους συμπατριώτες μας που έδωσαν τη ζωή τους προασπίζοντας τα ιδανικά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, γράφοντας ιστορία και γεμίζοντάς μας περηφάνια.
Επεσήμανε επίσης, πως το έπος του ᾿40, είναι πάντα επίκαιρο και μας διδάσκει πως η αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία ως κινητήριος δύναμη μπορεί να εμπνεύσει, να ενώσει ένα λαό και να τον οδηγήσει στη νίκη, κόντρα στα μεγέθη και τις αντιξοότητες της δεδομένης στιγμής, που πιθανόν να φαίνονται ανυπέρβλητες. Αυτή την ενότητα, είπε, «οφείλουμε να επιδιώξουμε και εμείς σήμερα, που οι συνθήκες γύρω από το εθνικό μας ζήτημα είναι εξαιρετικά δύσκολες».
Πρόσθεσε πως σταθερά αδιάλλακτη η Τουρκία προβάλλει θέσεις και πολιτικές που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο, στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Μεθοδεύει, συνέχισε, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων σε Αμμόχωστο και Καρπασία, εργαλειοποιεί το μεταναστευτικό και εντείνει τις προκλήσεις της στην Κυπριακή ΑΟΖ. Είπε ακόμη πως μόνο υπερβαίνοντας τις πολιτικές και ιδεολογικές μας αντιθέσεις, θα μπορέσουμε να αποτρέψουμε τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο: την απελευθέρωση και την επανένωση της πατρίδας μας, μέσα από μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του λαού μας, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Αρμενίων, Μαρωνιτών και Λατίνων.
Η κ. Δημητρίου κάλεσε να αντλήσουμε από το παρελθόν αισιόδοξα διδάγματα για ένα καλύτερο μέλλον, αναφέροντας πως οι συντελεστές της εποποιίας του ’40 μας δείχνουν τον δρόμο.
Ακολούθως σημείωσε πως το έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, να βυθιστούμε στις χρυσές στιγμές της ιστορίας μας, να θυμηθούμε όλα αυτά που μας κάνουν εθνικά υπερήφανους, όχι, όπως είπε, για να επαναπαυτούμε στις δάφνες παλιών μεγαλείων, ή για να αναλωθούμε σε βαρύγδουπους πανηγυρικούς, αλλά στο πλαίσιο μιας ουσιαστικής ενδοσκόπησης, που θα μας τροφοδοτήσει με δύναμη, θάρρος, αυτοπεποίθηση, αλλά και συλλογική σοφία ώστε να προχωρήσουμε μπροστά.
Το έχουμε ανάγκη, για να καθορίσουμε το μέλλον μας συναισθανόμενοι τη βαριά κληρονομιά που κουβαλάμε απ’ το παρελθόν μας, συμπλήρωσε.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, ανέφερε πως σήμερα ιδιαίτερα που οι Έλληνες έχουν να αντιμετωπίσουν νέες προκλήσεις και αντιξοότητες, τα διδάγματα του έπους του ’40, όπως και των άλλων μεγάλων αγώνων του Έθνους, γίνονται ακόμη πιο επίκαιρα. Η κλιμακούμενη και εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα σε Κύπρο και Αιγαίο επιβάλλει, όπως είπε, ακόμη περισσότερο την ομοψυχία και τη σύμπνοια.
Για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και να ανταπεξέλθουμε των δυσκολιών, πρέπει να μάθουμε και να θυμόμαστε ότι η αυτοπεποίθηση και η πίστη στα ιδανικά αποτελούν βασική προϋπόθεση επιτυχίας. Πρέπει να μάθουμε και να θυμόμαστε ότι η διχόνοια είναι το καλύτερο δώρο στον εχθρό μας σημείωσε, προσθέτοντας πως ως Έθνος έχουμε δυνατότητες και είναι πολλές.
Αρκεί να τις αξιοποιήσουμε σωστά, ώστε να δώσουμε στον Ελληνισμό τη θέση που του αξίζει στην σύγχρονη ανθρωπότητα, συμπλήρωσε. Πρόσθεσε πως η 28η Οκτωβρίου δεν αποτελεί μια απλή επέτειο, αλλά μια παγκόσμια παρακαταθήκη και στέλνει μήνυμα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας των κρατών ενάντια σε ό,τι απειλεί τις αρχές, τις αξίες και τους θεσμούς που καθιέρωσαν με τις θυσίες τους οι λαοί.
Η εκδήλωση περιλάμβανε επίσης Μουσικό Αφιέρωμα στον αείμνηστο μεγάλο Έλληνα Συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από το Μουσικό Σχολείο Πάφου, σε συνεργασία με τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά και τον Συνθέτη Βάσο Αργυρίδη.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις