Τον μεταβατικό ρόλο του φυσικού αερίου και τη διασυνοριακή διασυνδεσιμότητα ανέδειξε στην παρέμβασή της στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Νατάσα Πηλείδου.
Οι Υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συζήτησαν τα μέτρα που έχουν προταθεί από την Κομισιόν ως πιθανές επιλογές για αντιμετώπιση από τα κράτη μέλη των επιπτώσεων της αύξησης των τιμών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου, καθώς και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει η Κομισιόν.
Την Κύπρο εκπροσώπησε στο έκτακτο Συμβούλιο η Υπουργός Ενέργειας, η οποία μεταξύ άλλων επιχειρηματολόγησε υπέρ της αναγνώρισης του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καυσίμου μέσω συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης, ενέργεια που θα διευκόλυνε τη μελλοντική χρήση του από την Κύπρο στο πλαίσιο της πορείας απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και μέχρι την πλήρη αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Στην παρέμβασή της, η κ. Πηλείδου επίσης εξέφρασε ανησυχία για την απροσδόκητη αύξηση των τιμών της ενέργειας και τις αντιδράσεις αλλά και αμφιβολίες που προκάλεσε μεταξύ των πολιτών αλλά και ορισμένων κυβερνήσεων για τις πράσινες πολιτικές της ΕΕ.
Όπως είπε, η σημερινή συγκυρία πρέπει να αποτελέσει δίδαγμα για το ότι ανεξάρτητα από τις πολιτικές που αποφασίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, «οι ευάλωτοι καταναλωτές και οι μικρές επιχειρήσεις θα πρέπει να προστατεύονται κατάλληλα από τις αυξήσεις των τιμών, ανεξάρτητα από τους λόγους που τις προκαλούν».
Όσον αφορά τις ανάγκες της Κύπρου, η κ. Πηλείδου αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο του φυσικού αερίου ως μεταβατικού καύσιμου, και ζήτησε την από την Κομισιόν να προχωρήσει στην έκδοση συμπληρωματικής κατ’ εξουσιοδότηση πράξης που να αναγνωρίζει τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση.
Η Υπουργός υπογράμμισε την σημασία ανάληψης μέτρων από την Επιτροπή σε τρεις παραμέτρους:
- την επιτάχυνση της δημιουργία διασυνοριακών διασυνδέσεων για καλύτερη προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς, τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού και τη δημιουργία επαρκούς ρευστότητας στην αγορά,
- τη διατήρηση της απαραίτητης ευελιξίας ώστε τα κράτη μέλη να ανταποκρίνονται εγκαίρως στην πρόληψη αρνητικών επιπτώσεων στα πιο ευάλωτα μέλη τους και
- τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία μέσω τεχνολογιών όπως η αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η Κύπρια Υπουργός παρουσίασε ακόμα τα μέτρα που έχει λάβει η Κύπρος όπως η μείωση των χρεώσεων δικτύου που θα οδηγήσει σε μείωση της τιμής ηλεκτρισμού κατά 10% από τον Νοέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο, την παροχή βοήθειας σε ευάλωτους πολίτες για αντικατάσταση παλιών ηλεκτρικών συσκευών, την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
Κατά τη συζήτηση των Υπουργών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας του Συμβουλίου, ορισμένα κράτη μέλη επέμειναν πως οι κλιματικές πολιτικές είναι μέρος της λύσης και όχι η αιτία για την αύξηση των τιμών.
Αρκετοί Υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να αποσαφηνίσει τον ρόλο του φυσικού αερίου και της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ για το τι αποτελεί βιώσιμη χρηματοδότηση.
Επίσης πρόσθεσαν πως αναμένουν τις αξιολογήσεις και τις μελέτες για τη λειτουργία των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για την λειτουργία του συστήματος εμπορίας εκπομπών (ETS), από τον Οργανισμό της ΕΕ για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).
Επίτροπος Σίμσον: Κοινή προμήθεια φυσικού αερίου σε εθελοντική βάση
Στο γεύμα εργασίας που ακολούθησε, οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις αναφορικά με τον κανονισμό για την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ με φυσικό αέριο.
Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση και πριν το δείπνο εργασίας, η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον αναφέρθηκε στην ανάγκη να αξιολογηθούν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της πρότασης για κοινή αγορά φυσικού αερίου από τις χώρες της ΕΕ.
Όπως είπε η κ. Σίμσον, μερικά από τα ζητήματα που εμπίπτουν σε αυτή τη συζήτηση περιλαμβάνουν το ποιος θα πληρώνει το κόστος προμήθειας και αποθήκευσης του φυσικού αερίου και του πώς θα γίνει η μεταφορά του σε διάφορες περιοχές.
Η κ. Σίμσον πρόσθεσε πως προς το παρόν αναμένει να ακούσει από τους Υπουργούς ποιες χώρες θα ενδιαφέρονταν να συμμετάσχουν σε ένα τέτοιο σχέδιο σε εθελοντική βάση, και υπογράμμισε πως οποιαδήποτε κοινή αγορά φυσικού αερίου από χώρες της ΕΕ δεν θα αντικαταστήσει την προμήθεια αερίου από ιδιωτικές εταιρίες.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις