ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κατρακυλά ο Ερντογάν- 'Εξαγωγή' κρίσης στην Κύπρο & οι σχέσεις με την Αμερική

Κατρακυλά ο Ερντογάν- 'Εξαγωγή' κρίσης στην Κύπρο & οι σχέσεις με την Αμερική

Περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία, η οποία γίνεται δέκτης πληροφοριών που φέρουν τον Ταγίπ Ερντογάν να γίνεται όλο και πιο απρόβλεπτος εξαιτίας των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν την χώρα του και απειλούν την παντοδυναμία του.

Η ακρίβεια σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, την εκτόξευση του πληθωρισμού πέραν του 20%, τη διολίσθηση της τουρκικής λίρας και τα καθημερινά φαινόμενα διαφθοράς που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, δημιουργούν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ. Η δυσφορία της κοινής γνώμης αποτυπώνεται εύγλωττα στις δημοσκοπήσεις που αποτελούν χαστούκι για τον Ταγίπ Ερντογάν.

Τα ποσοστά του κόμματος Δημοκρατίας και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) πέφτουν συνεχώς και καταγράφουν τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 20 χρόνων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση (Σκάι), τα ποσοστά του ΑΚΡ δεν ξεπερνούν το 31,7%, μαζί με αναποφάσιστους, τη στιγμή που το 2002 οπότε είχε έρθει στην εξουσία το κυβερνών κόμμα συγκέντρωνε το 36%, ενώ τα ποσοστά του είχαν φτάσει μέχρι και στο 52%. Αρνητική είναι η εικόνα και για το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗP) του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που είναι και ο εταίρος στην κυβέρνηση Ερντογάν, το οποίο καταγράφει δύναμη κοντά στο 10%.

Δηλαδή, η δύναμη και των δύο κομμάτων μαζί, που συγκροτούν την κυβέρνηση δεν υπερβαίνουν το 42%. Από την άλλη, η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης φθάνει το 58%. Η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης θεωρείται δεδομένη, εκτός κι αν υπάρξει κάποια δραστική αλλαγή, η οποία δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Σαν αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης η φθορά του Ταγίπ Ερντογάν θα είναι εκφυλιστική και δύσκολα μπορεί να ανακοπεί.

Τεχνητή κρίση

Με φόντο αυτή τη ζοφερή εικόνα αναλυτές εκτιμούν ότι ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να προβεί σε ακραίες κινήσεις για να προκαλέσει συσπείρωση γύρω από το πρόσωπό του, ώστε να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τα σοβαρά προβλήματα που μαστίζουν τη χώρα. Η εξαγωγή κρίσης είναι κλασσική μέθοδος για επίτευξη αυτού του σκοπού και ο Ερντογάν την γνωρίζει πολύ καλά και την χρησιμοποιεί.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η Λευκωσία και η Αθήνα, στη βάση και πληροφοριών που λαμβάνουν από τρίτες πηγές, εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα η Τουρκία θα υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρή ρητορική και θα προβεί σε πειρατικές κινήσεις σε ξηρά και θάλασσα. Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να υλοποιήσει μέρος του σχεδιασμού στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, ενώ την ίδια ώρα θα προβεί σε ενέργειες στην ΑΟΖ, είτε με δικές της έρευνες, είτε να παρεμποδίσει το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου, όπως έκανε τελευταίως με την παρενόχληση του ιταλικού πλοίου με σημαία Μάλτας, Nautical Geo, που έκανε έρευνες για την όδευση του αγωγού EastMed.

Θα τα βάλει με τους Αμερικανούς;

Τους επόμενους δύο μήνες είναι προγραμματισμένες οι γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ από την κοινοπραξία ExxonMobil/Qatar Petroleum. Η Τουρκία προειδοποιεί ότι θα αντιδράσει έντονα και ασκεί πίεση για αναβολή των εργασιών. Λευκωσία και Αθήνα εκτιμούν ότι η Αγκυρα δεν θα επιχειρήσει να θίξει ευθέως τα αμερικανικά συμφέροντα αλλά με κάποιο τρόπο θα προσπαθήσει να γκριζάρει την περιοχή, για να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Aνησυχία προκαλεί το γεγονός ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκία δεν βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, με τα κανάλια επικοινωνίας να υπολειτουργούν.

Λευκωσία και Αθήνα εργάζονται μεθοδικά για αποτροπή των τουρκικών προκλήσεων, προβαίνοντας σε σχετικές καταγγελίες ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης και Ηνωμένων Εθνών. Στην ΕΕ είναι έντονη η ενόχληση των εταίρων για τις τουρκικές ενέργειες αλλά προσκρούουν στους συσχετισμούς δυνάμεων και ειδικότερα στις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία. Εν πάση περιπτώσει, Κύπρος και Ελλάδα αξιοποιούν τα διπλωματικά και πολιτικά εργαλεία που προσφέρει η ιδιότητα του κράτους-μέλους για να ανακόψουν την τουρκική επιθετικότητα. Σε επίπεδο ΟΗΕ η προσπάθεια εστιάζεται στην επανέναρξη μιας νέας προσπάθειας στο Κυπριακό και για κάλυψη του διαπραγματευτικού κενού, το οποίο η Τουρκία εκμεταλλεύεται.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top