Απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα μέτρα εξυγίανσης το 2013, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο

Απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος τα μέτρα εξυγίανσης το 2013, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο

Απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας ωφέλειας η έκδοση διαταγμάτων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα, αποφάσισε την Πέμπτη 21 Οκτωβρίου η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, απορρίπτοντας την αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου.


Την απόρριψη αγωγής, η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητείτο η κήρυξη ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, αποφάσισε την Πέμπτη η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας σε σχέση με την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για τα μέτρα εξυγίανσης Μαρτίου 2013, δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, «η Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με απόφασή της ημερομηνίας 21 Οκτωβρίου 2021, απέρριψε αγωγή η οποία στρεφόταν εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Κεντρικής Τράπεζας και της Τράπεζας Κύπρου, με την οποία, μεταξύ άλλων, ζητείτο η κήρυξη ως αντισυνταγματικών και παράνομων των αποφάσεων που λήφθηκαν δυνάμει του περί Εξυγίανσης Πιστωτικών και Άλλων Ιδρυμάτων Νόμου του 2013, επιδικάζοντας έξοδα υπέρ των Εναγομένων».

Η Νομική Υπηρεσία αναφέρει ότι «στην απόφασή του το Δικαστήριο, μεταξύ άλλων, αναγνώρισε ότι η έκδοση διαταγμάτων για τη λήψη μέτρων εξυγίανσης το 2013 στην Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα ήταν απολύτως αναγκαία για λόγους δημοσίου συμφέροντος και δημοσίας ωφέλειας, για να εμποδισθεί η κατάρρευση του συνόλου του χρηματοπιστωτικού τομέα με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της χώρας και την κοινωνία».

Αναφέρεται επίσης ότι «το Δικαστήριο επεσήμανε ότι εξαιτίας της απόφασης του Eurogroup της 25ης Μαρτίου 2013, που απέκλεισε την περίπτωση ανακεφαλαιοποίησης της Τράπεζας Κύπρου και της Λαϊκής Τράπεζας από το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την ΕΕ/ΔΝΤ και του άμεσου κινδύνου για πλήρη αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος της χώρας, οι επιλογές της Δημοκρατίας σε σχέση με τα μέτρα εξυγίανσης ήταν περιορισμένες σε αυτά για τα οποία δεν απαιτείτο χρηματοδότηση».

«Τα δε μέτρα εξυγίανσης που λήφθηκαν ήταν επιβεβλημένα, έγιναν με στόχο την υπογραφή μνημονίου και κατά τον ουσιώδη χρόνο δεν υπήρχαν εναλλακτικές επιλογές», προστίθεται στην ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας.

Την υπόθεση εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας χειρίστηκε η Δικηγόρος της Δημοκρατίας Πηνελόπη Χαραλάμπους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανθεκτικότητα Χριστοδουλίδη σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό

ΑΝΑΛΥΣΗ: Η ανθεκτικότητα Χριστοδουλίδη σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό

Σε μια περίοδο έντονης πολιτικής κινητικότητας, χαμηλής κομματικής συσπείρωσης και αυξημένης αβεβαιότητας ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η δημοσκόπηση της Stratego/IMR για την «Καθημερινή» καταγράφει ένα στοιχείο με ιδιαίτερη πολιτική σημασία: ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης εμφανίζει σταθερή ανοδική πορεία και παραμένει πρώτος σε θετική γνώμη μεταξύ των πολιτικών προσώπων.

BEST OF TOTHEMAONLINE