ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

24% του Κυπριακού πληθυσμού βρίσκεται στα όρια φτώχειας - «Απρόβλεπτο το αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα»

24% του Κυπριακού πληθυσμού βρίσκεται στα όρια φτώχειας - «Απρόβλεπτο το αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα»

Στην Κύπρο, ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας κι είναι τραγικό το γεγονός ότι 200 περίπου χιλιάδες συμπολίτες μας, έχουν περάσει το κατώφλι της φτώχειας, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Δίκτυο Ενάντια στη Φτώχεια.

Το Δίκτυο διοργανώνει Συνέδριο με τίτλο «Η ενεργός συμμετοχή των ατόμων που βιώνουν φτώχεια στα κέντρα λήψης αποφάσεων και στην οργανωμένη Κοινωνία των Πολιτών», που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, λίγες μέρες μετά την Παγκόσμια Ημέρα για Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου) και τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ενάντια στη Φτώχεια.

Σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κύπρο, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο, αναφέρεται, παρακολουθούμε μια σειρά από ανθρωπιστικές κρίσεις, να μας οδηγούν σε διαδοχικές και συσσωρευμένες επιπτώσεις. Στην Κύπρο ειδικά, η οικονομική κρίση της περιόδου 2012 – 2014 οδήγησε στη φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας.

«Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, αλλά και υποαπασχόλησης, η καταστρατήγηση συλλογικών συμβάσεων και κατώτατου μισθού, έχουν οδηγήσει ακόμη περισσότερους συμπολίτες μας στο φάσμα της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Με τα νέα δεδομένα, που επέβαλε η πανδημία, βλέπουμε ένα νέο κύμα οικονομικής επιδείνωσης με απρόβλεπτο και ανυπολόγιστο μέχρι στιγμής αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και τα εισοδήματα», προστίθεται.

Το Δίκτυο αναφέρει ότι οι συσχετισμοί δυνάμεων κεφαλαίου εργασίας έχουν αλλάξει με γεωμετρική πρόοδο εις βάρος των εργαζομένων, ενώ παράλληλα ένα πολύ σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, που αγγίζει το 24% βρίσκεται στα όρια κινδύνου φτώχειας.

«Με το προσεχές συνέδριο θέλουμε να δώσουμε έμφαση στην ενεργό πολιτότητα των ατόμων που βιώνουν φτώχεια, στα κέντρα λήψης αποφάσεων και να αναδείξουμε τα προβλήματα για να ληφθούν και οι ανάλογες αποφάσεις που θα οδηγήσουν στις ορθές πολιτικές. Πιστεύουμε ότι το συνέδριο θα ευαισθητοποιήσει και θα δώσει ώθηση σε πολιτικές για εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού στον τόπο μας. Η εξάλειψη της φτώχειας είναι για μας ζήτημα πολιτικής επιλογής», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top