Οριζόντια συζήτηση για το κράτος δικαίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, επικέντρωση και στην Κύπρο στο επόμενο

Οριζόντια συζήτηση για το κράτος δικαίου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, επικέντρωση και στην Κύπρο στο επόμενο

Οριζόντια συζήτηση για το κράτος δικαίου, στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου για το κράτος δικαίου, είχαν την Τρίτη στο Λουξεμβούργο οι αρμόδιοι για Ευρωπαϊκά θέματα Υπουργοί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, αξιοποιώντας τα ευρήματα της ετήσιας έκθεσης της Κομισιόν για το κράτος δικαίου, που εκδόθηκε στις 20 Ιουλίου του 2021.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε τέσσερις θεματικές: Συστήματα απονομής δικαιοσύνης, πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς, πολυφωνία στα ΜΜΕ και άλλα θεσμικά ζητήματα που σχετίζονται με τους συνταγματικούς ελέγχους και ισορροπίες.

Όπως ανακοινώθηκε, στην επόμενη Συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 18 Νοεμβρίου οι Υπουργοί θα επικεντρωθούν σε ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένα κράτη μέλη, ξεκινώντας με την Κύπρο, την Κροατία, την Ιταλία, τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Η ευρύτερη συζήτηση για το κράτος δικαίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιπαράθεση Κομισιόν - Πολωνίας για την πρόσφατη απόφαση του πολωνικού Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας με την οποία δεν αναγνωρίζεται η υπεροχή του κοινοτικού δικαίου επί του συντάγματος της χώρας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Σλοβενίας, Γκασπερ Ντόβζαν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του έτους, υπογράμμισε πως το κράτος δικαίου είναι θεμελιώδες θέμα για την ΕΕ.

«Για αυτό και η ετήσια αυτή ανασκόπηση είναι τόσο σημαντική. Ο διάλογος σέβεται πλήρως τις αρχές της αντικειμενικότητας, τη μη διάκρισης και της ίσης μεταχείρισης όλων των κρατών μελών», υπογράμμισε.

Στη συνάντηση έγινε επίσης προετοιμασία των συμπερασμάτων για το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Πέμπτης και της Παρασκευής, κατά το οποίο σύμφωνα με την ατζέντα οι ηγέτες της ΕΕ θα επικεντρωθούν στα θέματα της πανδημίας, των τιμών ενέργειας, της ψηφιακής μετάβασης, της μετανάστευσης, του εμπορίου και των εξωτερικών σχέσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

LIVE: Μαίνεται ο πόλεμος ανάμεσα σε Ισραήλ και Ιράν – Εκατέρωθεν χτυπήματα, συλλήψεις για κατασκοπεία από το Ιράν

Συνεχίζονται για ένατη μέρα οι εκατέρωθεν επιθέσεις που εξαπέλυσαν στη διάρκεια της νύχτας Ιράν και Ισραήλ. Από την ισραηλινή επίθεση στην πόλη Κομ, κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο του Φορντό, έχασαν τη ζωή τους δύο άτομα, εκ των οποίων το ένα 16 ετών. Οι (IDF) έβαλαν στο στόχαστρο εγκαταστάσεις αποθήκευσης και εκτόξευσης πυραύλων. Τις πρώτες πρωινές ώρες, ήχησαν σειρήνες συναγερμού για πυραυλική επίθεση από το Ιράν στο κεντρικό τμήμα του Ισραήλ, υποχρεώνοντας χιλιάδες κατοίκους να σπεύσουν στα καταφύγια. Μαρτυρίες που επικαλείται το Reuters έκαναν λόγο για εκρήξεις που ακούστηκαν στην ευρύτερη περιοχή του Τελ Αβίβ.Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν αργότερα ότι αναχαιτίστηκαν με επιτυχία όλοι οι πύραυλοι και δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα.

BEST OF TOTHEMAONLINE