Αποτελεί διαπίστωση πως ο έλεγχος που διεξάγεται όσον αφορά την επίδειξη των Safepass σε υποστατικά τα οποία απαιτείται η προσκόμιση του φέρεται να παρουσιάζει αρκετά κενά.
Ακόμη και μετά την -όποια- αυστηροποίηση που αφορά στις πρόνοιες για την έκδοση του, μια απλή βόλτα και υποβολή σε έλεγχο αρκεί για να επιβεβαιώσει κανείς πως ο έλεγχος μπορεί να χαρακτηριστεί τουλάχιστον… ελλιπής και το σύστημα στην ολότητα του ‘μπάζει νερά’.
Η επίδειξη ουσιαστικά -και μόνο- του Safepass στον υπεύθυνο ή ιδιοκτήτη του εκάστοτε υποστατικού δεν επιβεβαιώνει επί της ουσίας την ταύτιση των στοιχείων που αναγράφονται με το πρόσωπο που το επιδεικνύει δημιουργώντας πρόβλημα επί της αρχής. Δεν είναι λίγες μάλιστα οι περιπτώσεις που επιτήδειοι χρησιμοποιούν αλλοιωμένα πιστοποιητικά (ή απλά φωτογραφίες, screenshot) για να πετύχουν την είσοδο τους σε χώρους που απαιτείται το εν λόγω πιστοποιητικό.
Στη θεωρία, θα έπρεπε με την επίδειξη του να προσκομίζεται παράλληλα και η ταυτότητα (ούτως ώστε να γίνεται πραγματική ταύτιση του Safepass με το πρόσωπο που το παρουσιάζει) ή τουλάχιστον να σκανάρεται ο μοναδικός κωδικός (QR Code) όπως συμβαίνει και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ Ελλάδα).
Αντ’αυτού -και μετά από τις όποιες διαμαρτυρίες για παραβίαση προσωπικών δεδομένων- η ευθύνη ουσιαστικά μετατοπίστηκε από το Υπουργείο Υγείας και τις ελεγκτικές αρχές στους ιδιοκτήτες ή υπεύθυνους καταστημάτων.
Το ThemaOnline επικοινώνησε με την εκπρόσωπο τύπου του Υπουργείου Υγείας, κυρία Μαργαρίτα Κυριάκου για το εν λόγω ζήτημα με την ίδια ν’αναφέρει ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιούνται οι έλεγχοι δε βρίσκεται κάτω από την αιγίδα διατάγματος, αφήνοντας ουσιαστικά τον τρόπο με τον οποίο διεξάγεται ο έλεγχος στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη/υπεύθυνου του υποστατικού. Μάλιστα πρόσθεσε πως το πρόσωπο που πραγματοποιεί την ταυτοποίηση μπορεί να ζητήσει την ταυτότητα του πολίτη, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καταγράψει τα στοιχεία του.
Θα πρέπει να τεθεί το ζήτημα ενώπιον των αρμοδίων, ιδιαίτερα σε μία περίοδο που η επιδημιολογική εικόνα αναμένεται να δεχθεί μία αναμενόμενη επιβάρυνση.
Οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους -και δη χώρους που χρειάζεται η προσκόμιση Safepass- θα αυξηθούν κατά κόρον και η απουσία σχολαστικών και σωστών ελέγχων ενδέχεται να λειτουργήσει σαν «Δούρειος Ίππος» στην προσπάθεια για καταπολέμηση της διασποράς.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις