ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Επί ποδός για έξαρση κρουσμάτων - Το πλάνο μέτρων των επιδημιολόγων

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Επί ποδός για έξαρση κρουσμάτων - Το πλάνο μέτρων των επιδημιολόγων

Η εικόνα που παρουσιάζουν αναφορές και περιστατικά την τελευταία εβδομάδα φαίνεται να έχει θορυβήσει μερίδα μελών της επιστημονικής συμβουλευτικής ομάδας, με τους αρμόδιους να βρίσκονται επί ποδός για το τι μέλλει γενέσθαι σε ενδεχόμενη νέα έξαρση.

Δεν πρέπει να ξεγελά η βελτίωση (και στη συνέχεια η σταθεροποίηση) που παρουσιάστηκε αφού παρά τις εξαγγελίες για άνοδο των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην αρχή του Φθινοπώρου -που έφεραν και συγκεκριμένες αυστηροποιήσεις σε κάποιους τομείς- δεν πρέπει να εικάζουμε πως το κύμα έχει αποκρουστεί με επιτυχία.

Τα τερτίπια του καιρού δεν άφησαν τη θερμοκρασία να πέσει σε φθινοπωρινά επίπεδα, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα ο Σεπτέμβριος -μήνας που είχε τοποθετηθεί σαν ορόσημο από Υπουργείο Υγείας και συμβουλευτική επιστημονική επιτροπή- να περάσει ουσιαστικά σαν άλλος ένας καλοκαιρινός μήνας. Με την είσοδο του Οκτωβρίου όμως τα δεδομένα φαίνεται να έχουν αλλάξει.

Οι θερμοκρασίες έχουν αρχίσει να πέφτουν, τα περιστατικά εποχικής γρίπης εμφανίζονται με αρκετά μεγαλύτερη συχνότητα ενώ πλέον έχουν αυξηθεί -λογικό και επόμενο- οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους. Πέραν όλων αυτών, μεγάλη μερίδα του κόσμου μοιάζει να έχει παραμερίσει ακόμη και τα βασικότερα μέτρα αυτοπροστασίας και αποστασιοποίησης λειτουργώντας σαν η πανδημία να αποτελεί οριστικά παρελθόν περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στο μικροσκόπιο βρίσκονται και οι -μικρές σε πρώτη φάση- αλυσίδες μετάδοσης που άρχισαν μετά από αρκετό καιρό να κάνουν την επανεμφάνιση τους προκαλώντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία. Αυτός είναι και ο λόγος που παρατηρείται μεγάλη φειδώ σε προσπάθειες για μεγαλύτερες χαλαρώσεις ενώ τομείς στους οποίους εντοπίζονται αλυσίδες μετάδοσης βρίσκονται ήδη υπό μελέτη για διαφοροποιήσεις και ενδεχόμενη αυστηροποίηση.

Σχολεία λοιπόν, εργασιακοί χώροι, εστίαση και διασκέδαση αλλά και οποιοσδήποτε χώρος ευνοεί συνάθροιση ή συνωστισμό ενδέχεται να 'πέσει θύμα' αυστηροποιήσεων εάν κριθεί ότι επιβαρύνει την επιδημιολογική εικόνα. Η χρυσή φόρμουλα φυσικά θέλει την εξεύρεση λύσεων που θα περιορίζουν μεν τη διασπορά χωρίς τα μέτρα να γίνονται εμπόδιο στην ομαλή λειτουργία των υποστατικών αφού κάτι τέτοιο θα έχει έμμεσο αντίκτυπο στη βιομηχανία της οικονομίας και προσπαθεί με κάθε τρόπο να αποφευχθεί. 

Λαμβάνοντας υπόψη το μοτίβο της πανδημίας αλλά και την περίοδο εορτών των Χριστουγέννων εικάζεται πως μπορεί να υπάρξουν αυστηροποιήσεις μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου αφού με αυτό τον τρόπο θα δοθεί χρόνος να επανέλθει βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας πριν την εορταστική περίοδο, όπου στόχος είναι να δοθούν ακόμη μεγαλύτερες χαλαρώσεις.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Ζητούν παύση της ανακριτικής διαδικασίας οι δικηγόροι των μοναχών

Σε εξέλιξη πυρκαγιά στην Παρεκκλησιά – Στη «μάχη» και αεροπλάνο του Τμήματος Δασών - Δείτε βίντεο

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό



Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ευρωεκλογές: Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις Ευρωεκλογές ενόψει των διπλών εκλογών της 9ης Ιουνίου. Η υποβολή πραγματοποιήθηκε σήμερα (24/04) το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξενία. Σημειώνεται ότι αύριο, Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, δημάρχων, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων και μελών των Σχολικών Εφορειών και την Δευτέρα 29 Απριλίου, η υποβολή για την ανάδειξη κοινοταρχών και μελών Κοινοτικών Συμβουλίων.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top