Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong

Εκτοξεύτηκε η δεύτερη επανδρωμένη αποστολή για τον διαστημικό σταθμό Tiangong

Η Κίνα εκτόξευσε σήμερα (ξημερώματα Σαββάτου, τοπική ώρα) τον πύραυλο που μεταφέρει τη δεύτερη επανδρωμένη αποστολή της στον μελλοντικό διαστημικό σταθμό της.

Οι τρεις αστροναύτες, δύο άνδρες και μία γυναίκα, θα ζήσουν για έξι μήνες -χρονικό διάστημα ρεκόρ για την Κίνα- στην κάψουλα Τιανχέ ("Ουράνια Αρμονία"), κατασκευάζοντας τον σταθμό Tiangong.

Ο πύραυλος Long March-2F που μεταφέρει το σκάφος Shenzhou-13 εκτοξεύτηκε στις 00.23 τοπική ώρα, από το διαστημικό κέντρο Τζιουκουάν, στην έρημο Γκόμπι. Το πλήρωμα θα συνεχίσει την κατασκευή του σταθμού, θα ελέγξει τον εξοπλισμό και θα κάνει ορισμένα επιστημονικά πειράματα.

Οι αστροναύτες θα κάνουν επίσης δύο ή τρεις διαστημικούς "περιπάτους". Το κινεζικό ρεκόρ παραμονής στο διάστημα κατέχει η προηγούμενη αποστολή, που έμεινε για τρεις μήνες στην Tianhe.

Το πλήρωμα αποτελείται από τον στρατηγό Ζάι Ζιγκάνγκ, 55 ετών, τον Γε Γκουανγκφού, 41 ετών και τη Ουάνγκ Γιαπίνγκ, 41 ετών, που συμμετείχε και σε μια προηγούμενη αποστολή, το 2013. Τότε, η Ουάνγκ είχε παραδώσει σε απευθείας μετάδοση από τον διαστημικό σταθμό ένα μάθημα φυσικής σε 60 εκατομμύρια μαθητές, κάτι που σκοπεύει να επαναλάβει και πάλι. Θα γίνει επίσης η πρώτη Κινέζα που θα κάνει διαστημικό περίπατο.

Η αποστολή αυτή είναι η πέμπτη από τις συνολικά 11 (επανδρωμένες και μη) που θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του σταθμού Tiangong ("Ουράνιο Παλάτι"), στα τέλη του 2022. Ο Tiangong θα έχει μέγεθος παρόμοιο με εκείνο του παλαιού, σοβιετικού σταθμού ir (1986-2001) και διάρκεια ζωής τουλάχιστον 10 χρόνια.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

LIVE: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

LIVE: Κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή - Σε συναγερμό η Κύπρος- «Ο πόλεμος με το Ιράν μπορεί να κρατήσει πάνω από 5 εβδομάδες» λέει ο Τραμπ

Εκτός ελέγχου οδηγείται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, μετά τον θάνατο του Αλί Χαμενεΐ, γεγονός που πυροδοτεί ραγδαίες εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ. Σε αυτό το τεταμένο κλίμα, ο Ιρανός στρατηγός προχώρησε σε ευθείες απειλές, δηλώνοντας πως η Τεχεράνη είναι έτοιμη να εκτοξεύσει πυραύλους με στόχο να απομακρυνθούν οι Αμερικανοί από την Κύπρο, κλιμακώνοντας περαιτέρω τη ρητορική έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, διαβεβαίωσε πως «η αεράμυνά μας είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα», υπογραμμίζοντας ότι οι αρμόδιες αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας. Δείτε όλες τις εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο ThemaOnline:

BEST OF TOTHEMAONLINE