ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αλυσίδες μετάδοσης και αύξηση κρουσμάτων, ποιοι την πληρώνουν; - Τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργικό

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Αλυσίδες μετάδοσης και αύξηση κρουσμάτων, ποιοι την πληρώνουν; - Τα μέτρα που εξετάζει το Υπουργικό

Ανοδική πορεία φέρεται να διαγράφει η τροχιά των ημερήσιων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα στο νησί μας, με τον αριθμό της χθεσινής (Πέμπτη 14/10) ανακοίνωσης να ανέρχεται στα 153 περιστατικά. 

Η συμβουλευτική επιστημονική ομάδα παρακολουθεί από κοντά την εικόνα αλλά και τους δείκτες έχοντας ως πρώτιστο στόχο την πρόληψη και την αποφυγή οποιασδήποτε έξαρσης με την ανησυχία να επικεντρώνεται μετά από αρκετά μεγάλο διάστημα σε αλυσίδες μετάδοσης που έχουν εντοπιστεί. 

Στο στάδιο που βρισκόμαστε η κατάσταση θεωρείται απόλυτα ελεγχόμενη και οι εστίες είναι συγκεκριμένες όμως αυτό δεν μπορεί να μη βρίσκεται στο πίσω μέρος του μυαλού των μελών της συμβουλευτικής επιτροπής αφού αποτελεί συνήθως προπομπό νέας έξαρσης.

Τονίζεται και από πλευράς επιδημιολόγων αλλά και από πλευράς μονάδας ιχνηλάτησης, πως αρκετός κόσμος έχει αφήσει κατά μέρος τα πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα αυτοπροστασίας συμπεριφερόμενος σαν η πανδημία να αποτελεί παρελθόν. 

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατηρούνται αλυσίδες σε διάφορες δομές (Εθνική Φρουρά, σχολεία, οικογένειες) με τους ειδικούς να επιχειρούν να σταματήσουν αυτή τη μεταδοτικότητα εν τη γενέσει της. Η σύσταση που θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου αφορά την έγκριση για χορήγηση της 3ης δόσης σε άτομα άνω των 60 ετών, κατεβάζοντας ουσιαστικά το όριο κατά 5 χρόνια (μέχρι σήμερα ήταν για άνω των 65) προσπαθώντας έτσι να καλύψουν ένα μεγαλύτερο φάσμα του πληθυσμού με το δίχτυ προστασίας. 

Στο επίκεντρο όμως αναμένεται να βρεθούν και τα πρωτόκολλα που αφορούν τόσο κρούσματα, όσο και έπαφες αφού το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μεγαλύτερη απειθαρχία που οδηγεί σε αυξημένη διασπορά. Ο κόσμος αδυνατεί ν'ακολουθήσει τα πρωτόκολλα αποδέσμευσης με αρκετούς να συμπεριφέρονται αναλόγως του πως νιώθουν ή αναλόγως συμπτωμάτων ενώ στην ουσία μπορεί να είναι μολυσματικοί και να μεταδίδουν τον ιο. 

Κυβέρνηση, Υπουργείο Υγείας και συμβουλευτική επιτροπή δεν πρόκειται να λάβουν αυστηρότερα μέτρα σε αυτό το στάδιο όμως η μίνι έξαρση που παρατηρείται την τελευταία εβδομάδα θα μείνει στο μικροσκόπιο των επιδημιολόγων και δεν αποκλείεται εάν οι δείκτες συνεχίσουν να έχουν την ανοδική αυτή πορεία και τις επόμενες ημέρες να υπάρξει άμεση διαφοροποίηση και αυστηροποίηση σε συγκεκριμένους τομείς.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top