ΚΥΣΟΑ: Άνθρωποι με ψυχική αναπηρία δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που αξίζουν

 ΚΥΣΟΑ: Άνθρωποι με ψυχική αναπηρία δεν λαμβάνουν τη θεραπεία που αξίζουν

Η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) σε ανακοίνωση της με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας 2021- «Η Ψυχική Υγεία σε έναν Άνισο Κόσμο» (10 Οκτωβρίου) αναφέρει ότι πολλοί άνθρωποι με ψυχική αναπηρία δε λαμβάνουν τη θεραπεία που αξίζουν και συγχρόνως δικαιούνται και εξακολουθούν να βιώνουν στίγμα και διακρίσεις.

 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών που δόθηκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα, υπάρχει ανεπάρκεια στην ποιότητα της περίθαλψης που παρέχεται σε ανθρώπους με ζητήματα ψυχικής υγείας.
 
Η ΚΥΣΟΑ αναφέρει ότι το στίγμα και οι διακρίσεις που βιώνουν τα άτομα αυτά δεν επηρεάζει μόνο τη σωματική και ψυχική τους υγεία, αλλά και τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες, τις τρέχουσες και μελλοντικές αποδοχές και τις προοπτικές εργασίας τους, καθώς και τις οικογένειες και τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτή η ανισότητα, σημειώνει, πρέπει να καταπολεμηθεί, να «σβήσουν» ο στιγματισμός και η προκατάληψη.
 
Η πανδημία της COVID-19, προστίθεται, «έχει αναδείξει ακόμη περισσότερο τις επιπτώσεις της ανισότητας και κανένα έθνος, όσο πλούσιο και αν είναι, δεν έχει προετοιμαστεί πλήρως για αυτό. Μια σιωπηλή πανδημία προκλήσεων ψυχικής υγείας σαρώνει την υφήλιο, επηρεάζοντας δυσανάλογα τα άτομα με αναπηρίες. Η πανδημία έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να επηρεάζει ανθρώπους κάθε ηλικίας με ποικίλους τρόπους».
 
Καλεί σε προβληματισμό «γύρω από τα συνήθη στερεότυπα που συνδέονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας και αποτρέπουν πολλούς συνανθρώπους μας από το να αναζητήσουν την αναγκαία και πολύτιμη βοήθεια υποστήριξης από τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας».
 
«Ας διασφαλίσουμε ίση πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ας υποστηρίξουμε όσους φροντίζουν μέλη της οικογένειάς τους ή φίλους με ζητήματα ψυχικής υγείας για να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση κάθε στίγματος και διάκρισης που βιώνουν όσοι έχουν ψυχική αναπηρία», αναφέρεται.

«Εάν αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι στην ψυχική υγεία - αλλάζουμε τον κόσμο. Ωρίμασε ο χρόνος να δράσουμε για τη ψυχική υγεία», καταλήγει η ανακοίνωση.

AΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Έρχονται εξελίξεις για την υπόθεση «Σάντη» - Ενημερώνεται από τον Φυτιρή το Υπουργικό

Έρχονται εξελίξεις για την υπόθεση «Σάντη» - Ενημερώνεται από τον Φυτιρή το Υπουργικό

Εξελίξεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στην πολύκροτη υπόθεση «Σάντη». Η ανακριτική ομάδα του Αρχηγείου Αστυνομίας συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων από όλα τα πρόσωπα ενδιαφέροντος είτε που αναφέρονται στα μηνύματα είτε που σχετίζονται με αυτά.

BEST OF TOTHEMAONLINE