ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν: Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ηγέτες τους

ΥΠΕΞ της κυβέρνησης των Ταλιμπάν: Αξιωματούχοι της ΕΕ θα συναντηθούν με τους ηγέτες τους

Οι ηγέτες των Ταλιμπάν θα συναντήσουν αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης αύριο Τρίτη, στην Ντόχα, ανακοίνωσε σήμερα ο μεταβατικός τους υπουργός των Εξωτερικών, με το νέο αφγανικό καθεστώς να επιδιώκει να σπάσει τη διπλωματική του απομόνωση.


"Αύριο (Τρίτη) θα συναντήσουμε τους εκπροσώπους της ΕΕ. Έχουμε θετικές συναντήσεις με εκπροσώπους άλλων χωρών", δήλωσε ο Αμίρ Χαν Μουτακί, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που οργανώθηκε από κέντρο μελετών στη Ντόχα, χωρίς να διευκρινίσει τις θέσεις που κατέχουν αυτοί οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ούτε τον αριθμό τους.
 
"Θέλουμε θετικές σχέσεις με όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε στις ισορροπημένες διεθνείς σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μια τέτοια ισορροπημένη σχέση μπορεί να σώσει το Αφγανιστάν από την αστάθεια", πρόσθεσε ο αξιωματούχος, σύμφωνα με την απευθείας μετάφραση της ομιλίας του, από τα παστούν στα αγγλικά.
 
Το νέο ισλαμιστικό καθεστώς, που ανήλθε στην εξουσία στο Αφγανιστάν στα τέλη Αυγούστου, δεν έχει αναγνωριστεί από καμιά χώρα. Ωστόσο ενώπιον μιας επικείμενης σοβαρής οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης σε αυτή τη χώρα που εξαρτάται πλήρως από τη διεθνή βοήθεια έπειτα από 20 χρόνια πολέμου, οι διπλωματικοί ελιγμοί εντείνονται.
 
Το Σάββατο στη Ντόχα, οι Ταλιμπάν συνάντησαν Αμερικανούς αξιωματούχους για τις πρώτες απευθείας συνομιλίες με την Ουάσινγκτον από τότε που ανέλαβαν την εξουσία. Ο επικεφαλής της διπλωματίας τους κάλεσε τις ΗΠΑ να οικοδομήσουν "καλές σχέσεις" και να μην "αποδυναμώσουν τη σημερινή κυβέρνηση στο Αφγανιστάν".
 
Το Κατάρ, έχοντας φιλοξενήσει επί χρόνια τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των Ταλιμπάν και των ΗΠΑ, συνεχίζει να παίζει ρόλο αδιαμφισβήτητου μεσολαβητή μεταξύ του ισλαμιστικού κινήματος και των δυτικών κυβερνήσεων. Την περασμένη εβδομάδα, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δέχθηκαν στην Καμπούλ τον Βρετανό απεσταλμένο για το Αφγανιστάν Σάιμον Γκας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Αντόνιο Κόστα: «Σε μια ενωμένη Ευρώπη, η επανένωση της Κύπρου αποτελεί βασικό ζήτημα»

Αντόνιο Κόστα: «Σε μια ενωμένη Ευρώπη, η επανένωση της Κύπρου αποτελεί βασικό ζήτημα»

«Σε μια ενωμένη Ευρώπη, η επανένωση της Κύπρου αποτελεί βασικό ζήτημα» ανέφερε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, ο οποίος έγινε δεκτός το πρωί της Παρασκευής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδη, στο Προεδρικό Μέγαρο, στη Λευκωσία. Το Κυπριακό είναι ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, σημείωσε από την πλευρά του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που θα έχει με τον κ. Κόστα για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ). Τον συνεχάρη, παράλληλα, για την πρωτοβουλία του να επισκεφθεί όλα τα κράτη μέλη.

BEST OF TOTHEMAONLINE