ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Κορωνοϊός: Σε τέσσερα υποκείμενα νοσήματα οφείλονται έξι στις δέκα νοσηλείες!

Κορωνοϊός: Σε τέσσερα υποκείμενα νοσήματα οφείλονται έξι στις δέκα νοσηλείες!

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ εξέτασαν στοιχεία για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς. Ποια υποκείμενα νοσήματα σχετίστηκαν με τις νοσηλείες στο νοσοκομείο. Τι λένε ειδικοί του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που εισάγονται στα νοσοκομεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός, πάσχουν από τέσσερα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, αποκαλύπτει μια νέα, μεγάλη μελέτη.

Κάθε ένα από αυτά τα νοσήματα προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Από μόνο του αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό αποδεικνύεται εξαιρετικά επικίνδυνο. Οι ασθενείς με COVID-19 μπορεί να έχουν ένα ή περισσότερα από αυτά. Σύμφωνα, ωστόσο, με τη νέα μελέτη, πάνω από έξι στους δέκα νοσηλευθέντες έχουν τουλάχιστον ένα!

Τα ευρήματα της μελέτης συνοψίζουν ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής του ΕΚΠΑ και του Ενδοκρινολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Αλεξάνδρα.

Όπως εξηγούν οι δρες Σταυρούλα Πάσχου (επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής), Γεωργία Κάσση (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού), Βασιλική Βασιλείου (διευθύντρια ΕΣΥ Ενδοκρινολογίας-Διαβήτη-Μεταβολισμού) και Θάνος Δημόπουλος (καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και πρύτανης ΕΚΠΑ), στη μελέτη διερευνήθηκαν οι ιατρικές καταστάσεις που μας θέτουν σε υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση και νοσηλεία λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Tufts, στη Βοστώνη, ανέπτυξαν ένα στατιστικό μοντέλο για περισσότερους από 900.000 νοσηλευόμενους. Σε αυτό ενέταξαν όλα τα διαθέσιμα δεδομένα για τα υποκείμενα νοσήματα, την ηλικία, το φύλο και άλλες παραμέτρους.

Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στα νοσοκομεία έως και τον Νοέμβριο 2020, δηλαδή πριν από την έναρξη των εμβολιασμών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι, με βάση το στατιστικό μοντέλο τους:

  • Το 30% των νοσηλειών οφειλόταν στην παχυσαρκία
  • Το 26% οφειλόταν στην υπέρταση
  • Το 21% οφειλόταν στο σακχαρώδη διαβήτη
  • Το 12% οφειλόταν στην καρδιακή ανεπάρκεια

 

Τι σημαίνουν τα ποσοστά
Με όρους Επιδημιολογίας, τα ποσοστά αυτά αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους οι οποίοι θα είχαν γλιτώσει τη νοσηλεία, εάν δεν έπασχαν από τα συγκεκριμένα υποκείμενα νοσήματα, λένε οι ερευνητές.

Ωστόσο δεν αρκεί μια απλή πρόσθεση για να βρεθεί το συνολικό ποσοστό όσων πιθανότατα θα είχαν αποφύγει τη βαριά μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Ει μη τι άλλο, συχνά συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο περισσότερες από μία από αυτές τις καταστάσεις.

Όντως, οι ερευνητές υπολόγισαν πως με τον συνδυασμό των τεσσάρων καταστάσεων, θα μπορούσαν να έχει αποφευχθεί το 64% των νοσηλειών. Με άλλα λόγια, αν κανείς δεν έπασχε από καμία από τις τέσσερις νόσους, ο κορωνοϊός θα οδηγούσε στο νοσοκομείο κατά 64% λιγότερους ανθρώπους.

Ακόμα και μια μείωση της τάξης του 10% στα υποκείμενα νοσήματα, θα οδηγούσε σε 11% λιγότερες εισαγωγές λόγω κορωνοϊού.

Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association.

Επηρεάζουν την ανοσολογική απόκριση

Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ, οι νοσηλείες για COVID-19 που επηρεάζονται από αυτά τα υποκείμενα νοσήματα, ποικίλουν αναλόγως με την ηλικία.

Οι ηλικιωμένοι με σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση ή καρδιακή ανεπάρκεια ήταν πιο πιθανό να νοσηλευτούν, από τους νεότερους με την ίδια κατάσταση. Αντιθέτως, η παχυσαρκία φάνηκε να επηρεάζει εξίσου σε όλες τις ηλικίες τον κίνδυνο εισαγωγής λόγω της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Και τα τέσσερα προαναφερθέντα υποκείμενα νοσήματα μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ανοσολογική απόκριση.

Η νέα μελέτη «καταδεικνύει τη σπουδαιότητα των ενδοκρινολογικών, μεταβολικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων», τονίζουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. «Στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν τα περισσότερα δεδομένα, σχεδόν 3 στους 4 ενήλικες είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Επίσης, σχεδόν 1 στους 3 έχουν προδιαβήτη ή διαβήτη».

Και καταλήγουν: «Η πανδημία, με τη βοήθεια των εμβολίων και των φαρμάκων που αναπτύσσονται, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί στο επόμενο χρονικό διάστημα. Τα προβλήματα αυτά όμως θα παραμείνουν ως μείζονα θέματα δημόσιας υγείας. H πρόληψη και αντιμετώπισή τους θα πρέπει να αποτελέσουν καίριο μέλημα της σύγχρονης κοινωνίας».

Πηγή: iatropedia.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

ΠτΔ για Δένεια: Διαβήματα σε ΗΕ και ΕΕ για τουρκικές ενέργειες εντός Νεκρής Ζώνης

Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ήδη προβεί σε διαβήματα τόσο προς τα Ηνωμένα Έθνη όσο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της Νεκρής Ζώνης, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του το βράδυ της Παρασκευής σε τοπικά ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε και στον ρόλο της Λευκωσίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως είναι ανθρωπιστικός.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top