ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντίδραση Τατάρ για μη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Αντίδραση Τατάρ για μη συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες

Θλίψη για το γεγονός ότι δεν συμπεριλήφθηκε και το ψευδοκράτος στο «Queen`s Baton Relay», που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο πλαίσιο των Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που θα διεξαχθούν μεταξύ 28 Ιουλίου και 8 Αυγούστου 2022 στο Μπέρμιγχαμ του Ηνωμένου Βασιλείου, εξέφρασε η «προεδρία».

 
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, σε γραπτή δήλωση της «προεδρίας» σημειώνεται ότι παρά τις αναφορές της Βασίλισσας ότι αυτή η εκδήλωση θα αγκαλιάσει όλες τις κουλτούρες, θα τους δώσει ευκαιρία να ταξιδέψουν μαζί και θα προωθήσει την αλληλεγγύη και την συνεργασία, η εγγυήτρια Βρετανία απέκλεισε τους Τουρκοκύπριους από αυτή την εκδήλωση γεγονός το οποίο θεωρεί «καταφανή διάκριση».
 
Επισημαίνοντας ότι αυτή η «μεροληπτική στάση» προκαλεί το ερώτημα κατά πόσο το Ηνωμένο βασίλειο δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό «λαό» ως έναν λαό της κοινοπολιτείας, η «προεδρία» ισχυρίζεται ότι είναι νομική, συμβατική και ηθική υποχρέωση του Ηνωμένου Βασιλείου να συμπεριφέρεται ισότιμα στους Ελληνοκύπριους και στους Τουρκοκύπριους.
 
Υπενθυμίζοντας ότι μετά το Σχέδιο Ανάν, ο τότε Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ είχε υποσχεθεί την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, η «προεδρία» αναφέρει ότι αυτό δεν έγινε και ότι με αυτήν και παρόμοιες συμπεριφορές του, το Ηνωμένο Βασίλειο προκαλεί ερωτηματικά για το κατά πόσον θεωρεί μόνο τον «ελληνοκυπριακό λαό» ως μέλος των λαών της κοινοπολιτείας και την Κυπριακή Δημοκρατία ως «Ελληνοκυπριακή Δημοκρατία».
 
«Αν αυτή είναι η πραγματική κατάσταση, θα είναι δυνατόν τουλάχιστον να αξιολογηθεί αυτή ως μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αποδοχής των πραγματικοτήτων που υπάρχουν στο νησί», καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top