Τρεις διαφορετικές δοκιμές βρίσκονται σε εξέλιξη για το χάπι που ετοιμάζει η Pfizer για τον κορωνοϊό, οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο σε όσους έχουν νοσήσει αλλά και στα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με όσους νοσούν.
Παράλληλα με τη διάθεση εμβολίων, η εταιρία μελετάει τις εναλλακτικές, ώστε οι θεραπείες που ήδη παρέχονται προς τους ασθενείς, και μέχρι στιγμής είναι αποκλειστικά ενέσιμες, δηλαδή παρέχονται μέσα στο νοσοκομείο, να είναι προσβάσιμες στους πολίτες και από το σπίτι τους με φάρμακο από το στόμα.
Ο Αλμπερτ Μπουρλά, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, μιλάει στον Ελεύθερο Τύπο για το στάδιο των δοκιμών στις οποίες βρίσκεται το χάπι του κορονοϊού, την πορεία της πανδημίας, αλλά και τις νέες δυνατότητες και τα «όπλα» που παρέχει η επιστήμη ώστε να ξεπεράσει η ανθρωπότητα την πρωτόγνωρη κατάσταση που προκάλεσε η επέλαση του Covid-19.
Η Pfizer εργάζεται για την παραγωγή φαρμάκου που θα χορηγείται από το στόμα. Πότε θα γνωρίζουμε για την αποτελεσματικότητά του και ποιες περιπτώσεις ασθενών αφορά;
Παρά την πορεία των εμβολιασμών παγκοσμίως, συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι νοσούν από τον κορονοϊό. Συνεχίζουμε να έχουμε αρκετές εισαγωγές στα νοσοκομεία, αλλά και νοσοκομειακούς θανάτους. Υπάρχουν θεραπείες, οι οποίες όμως είναι ενέσιμες, δηλαδή πρέπει να μπεις στο νοσοκομείο για να τις λάβεις, γι’ αυτό το λόγο στοχεύουμε σε μια θεραπεία που θα είναι από το στόμα, ώστε να μπορεί να τη λάβει κάποιος στο σπίτι του. Αυτή τη στιγμή γίνονται τρεις διαφορετικές δοκιμές για τρεις διαφορετικές καταστάσεις και βρίσκονται στην τρίτη φάση. Εχουμε ασθενείς που νοσούν με βαριά συμπτώματα αλλά και άτομα που βρίσκονται στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει μόλις νοσήσει. Εξετάζουμε το γεγονός να λαμβάνει το χάπι όχι μόνο ο ασθενής αλλά και αυτός που ζει στο ίδιο σπίτι μαζί του. Και μελετάμε αν μια τέτοια ενέργεια θα προφυλάξει από την περαιτέρω μετάδοση της ασθένειας. Μέχρι το τέλος του έτους θα γνωρίζουμε αν οι δοκιμές τις οποίες διενεργούμε είναι αποτελεσματικές.
Οσον αφορά στους εμβολιασμούς, θεωρείτε ότι είναι απαραίτητη η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό;
Κάθε χώρα αποφασίζει, ανάλογα με τα δεδομένα και τον πληθυσμό της, ποιοι θα πρέπει να λάβουν τη δόση. Κάποιες χώρες αποφασίζουν να τη διαθέσουν στο σύνολο του πληθυσμού τους κι άλλες σε ευπαθείς ομάδες ή άτομα τρίτης ηλικίας. Η δική μας άποψη είναι ότι η τρίτη δόση είναι ασφαλής και αποτελεσματική σε όλες τις ηλικίες και χρειάζεται να διενεργηθεί σε όλες τις ηλικίες.
Μετά την ολοκλήρωση της τρίτης δόσης, θεωρείτε ότι είναι πιθανό να επικρατήσει το σενάριο ετήσιων «αναμνηστικών» δόσεων;
Είναι πολύ νωρίς να γνωρίζουμε την εξέλιξη της πανδημίας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως, ναι, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μετά την τρίτη δόση θα έχουμε ανοσία, η οποία θα διαρκεί περίπου ένα χρόνο. Στη συνέχεια θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε ετήσιους «αναμνηστικούς» εμβολιασμούς, όπως ακριβώς γίνεται και με τη γρίπη.
Σας ανησυχούν οι μεταλλάξεις του ιού; Υπάρχει κάποιο στέλεχος που είναι πιθανόν να μην καλύπτεται από το εμβόλιο;
Παρακολουθούμε συνεχώς την εξέλιξη των νέων στελεχών. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα που να εκφεύγει από τις δυνατότητες του εμβολίου. Είναι πιθανόν, όμως, ότι κάποια στιγμή θα παρουσιαστεί ένα στέλεχος ισχυρότερο του εμβολίου. Εχουμε όμως τη δυνατότητα αντιμετώπισης μέσω μιας διαδικασίας, εντός 100 ημερών. Η τεχνολογία mRNA προσφέρει το πλεονέκτημα να παράγουμε ένα νέο εμβόλιο αντικαθιστώντας έναν κωδικό.
Πόσο καιρό εκτιμάτε ότι θα ζούμε ακόμα με τον Covid-19; Πότε θα μπορούσαμε να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς;
Ηταν μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς, πολλοί θρήνησαν θύματα, αλλά εγώ παραμένω αισιόδοξος ότι θα το ξεπεράσουμε γιατί έχουμε πολύ δυνατά επιστημονικά όπλα, τα οποία δεν ελπίζαμε από την αρχή ότι θα ήταν τόσο δυνατά. Προσβλέπαμε ότι θα έχουν αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 70%, τελικά όμως είχαμε πάνω από 90%. Εχω την εντύπωση ότι θα καταφέρουμε μέσα στους επόμενους 9-12 μήνες, εφόσον προχωρήσουν οι εμβολιασμοί, να έχουμε επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Στον δυτικό κόσμο ακόμα και εντός των επόμενων έξι μηνών και στον υπόλοιπο κόσμο εντός 9 με 12 μηνών.
Πηγή: eleftherostypos.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις