Τη Διακήρυξη του Μπρντο υιοθέτησαν οι 27 ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ, μετά από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων, σε συντονισμό με τους εταίρους στα Δυτικά Βαλκάνια.
Στη Διακήρυξη επαναδιατυπώνεται η δέσμευση της ΕΕ στην διαδικασία της διεύρυνσης «στη βάση αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων από τους εταίρους, δίκαιες και αυστηρές προϋποθέσεις και στη βάση των ίδιων αρχών», καθώς και η δέσμευση των εταίρων στα Δυτικά Βαλκάνια στις αρχές της δημοκρατίας, των θεμελιωδών αξιών και του κράτους δικαίου.
Επίσης γίνονται αναφορές στην στήριξη που έλαβαν οι χώρες της περιοχής για την καταπολέμηση της πανδημίας, μεταξύ άλλων με στήριξη 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ και 2,9 δόσεων εμβολίων, και στο Οικονομικό και Επενδυτικό Σχέδιο για τα Δυτικά Βαλκάνια στο πλαίσιο του οποίου έχουν κινητοποιηθεί 9 δισεκατομμύρια ευρώ σε δωρεές και μέχρι και 30 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω άλλων εργαλείων.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επανέλαβε πως τα Δυτικά Βαλκάνια έχουν στρατηγική σημασία για την ΕΕ, και πως τα κράτη μέλη συμφώνησαν στην δέσμευση τους να προχωρήσουν προς την κατεύθυνση της διεύρυνσης.
Επανέλαβε πως η ΕΕ αναμένει πρόοδο σε βασικές αξίες, όπως το κράτος δικαίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς, και πως αυτό αναμένουν να δουν και οι πολίτες.
Πρόσθεσε πως σημαντική είναι η διασύνδεση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων, και πως η ΕΕ έχει προχωρήσει σε χωρίς προηγούμενο επενδύσεις για να ενισχύσει τη συνεργασία στην περιοχή και την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, με στόχο μεταξύ άλλων η παρουσία και τα οφέλη της ΕΕ να καταστούν πιο ορατά για τους πολίτες των Δυτικών Βαλκανίων.
Πρόσθεσε πως η ΕΕ αναμένει να υπάρξει πρόοδος σε συγκρούσεις «που έμειναν από το παρελθόν», μεταξύ άλλων σε θέματα μειονοτήτων, όμως πρόσθεσε πως και η ΕΕ θέλει να αναλάβει ευθύνη προσφέροντας τη στήριξή της.
Παραδέχθηκε πως υπάρχει σε εξέλιξη μια συζήτηση μεταξύ των 27 για τη δυνατότητα της ΕΕ να εισάγει νέα μέλη, και πώς θα λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε και στο άτυπο δείπνο για τον διεθνή ρόλο της Ευρώπης, διασυνδέοντας την ανάγκη η ΕΕ να κάνει πιο αποφασιστικά βήματα με την δυνατότητα της ΕΕ να ασκεί επιρροή.
Η Πρόεδρος της Κομισιόν υπογράμμισε πως το μήνυμα από την πλευρά της είναι ξεκάθαρο και πως τα Δυτικά Βαλκάνια είναι μέρος της ίδιας Ευρώπης με την ΕΕ, έχοντας την «ίδια ιστορία, ίδιες αξίες και ίδια μοίρα», προσθέτοντας πως η ΕΕ «δεν είναι ολόκληρη χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια».
Υπογραμμίζοντας πως η Κομισιόν θα κάνει ό,τι μπορεί για να προωθήσει την ένταξη, πρόσθεσε πως στο επίκεντρο της προσπάθειας βρίσκονται οι επενδύσεις, με δυνατότητα άντλησης μέχρι και 30 δισεκατομμυρίων, η προώθηση της Διαδικασίας του Βερολίνου και η ολοκλήρωση της περιφερειακής αγοράς, η οποία θα φέρει στα Δυτικά Βαλκάνια τα ίδια οφέλη με την κοινή αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφέρθηκε ακόμα στην ανυπομονησία των πολιτών για πρόοδο την οποία διαπίστωσε κατά τις επαφές της στα Δυτικά Βαλκάνια, και αναγνώρισε πως αν και οι μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές δεν έχουν ολοκληρωθεί, «πολλά έχουν αλλάξει προς το καλύτερο».
Τόνισε πως το γεγονός πως δεν δίνεται ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Βόρειο Μακεδονία και την Αλβανία πλήττει την εικόνα της ΕΕ στην περιοχή, και πως βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες να βρεθούν λύσεις στα ζητήματα μεταξύ της Βορείου Μακεδονίας και της Βουλγαρίας. Η επίλυση δύσκολων ζητημάτων είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίστηκε η ΕΕ, συνέχισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, εκφράζοντας την πεποίθηση της πως μπορούν να βρεθούν λύσεις.
Αναφέρθηκε στο ότι η ΕΕ απέδειξε πως είναι ο στενότερος εταίρος της περιοχής μέσω δωρεών 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για αντιμετώπιση της πανδημίας και 2,9 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων.
Χαρακτήρισε τη συμφωνία της περασμένης εβδομάδας μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου για το ζήτημα που προέκυψε με τις πινακίδες των αυτοκινήτων ως εξαιρετικό μήνυμα πως μπορούν να βρεθούν λύσεις και σε δύσκολες καταστάσεις.
Στις δηλώσεις του ο Σλοβένος Πρωθυπουργός Γιάνες Γιάνσα, του οποίου η χώρα ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου μέχρι το τέλος του χρόνου, υπογράμμισε τη σημασία της συνόδου λόγω και των πολλαπλών διαδικασιών που τρέχουν παράλληλα για την ενίσχυση της ολοκλήρωσης της περιοχής.
Αναφερόμενος στο αίτημα της Σλοβενίας να υπάρξει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, το οποίο τελικά δεν έγινε, ο κ. Γιάνσα ανέφερε πως έγινε ευρεία συζήτηση πως τα πλείστα κράτη μέλη εξέφρασαν ετοιμότητα και βούληση να εστιάσουν στην ευρωπαϊκή προοπτική.
Όπως είπε, για να παραμείνει η ευρωπαϊκή προοπτική όπως ορίζεται και στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης το 2003, θα πρέπει να συνεχιστούν τρεις διαδικασίες: η διασφάλιση από την ΕΕ πως είναι σε θέση να διαχειριστεί αποτελεσματικά τη διεύρυνσή της, το κλείσιμο διμερών ζητημάτων μεταξύ της Βορείου Μακεδονίας και της Βουλγαρίας αλλά και της Σερβίας και του Κοσόβου, και τέλος να υπάρχει διαπραγματευτική διαδικασία σε εξέλιξη, η οποία θα συνεισφέρει στην πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.
Η διαδικασία διεύρυνσης πρέπει να είναι το πλαίσιο για τα θέματα που πρέπει να κλείσουν, αλλιώς κάθε εβδομάδα θα προκύπτει και μια νέα κρίση, πρόσθεσε, σημειώνοντας πως χωρίς την διεύρυνση οι λύσεις που δίνονται είναι προσωρινές.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση επεσήμανε πως το πρώτο βήμα ήταν ο καθορισμός της διεύρυνσης ως στρατηγικής προτεραιότητας, κάτι που έχει γίνει στη Διακήρυξη του Μπρντό.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις