ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό... τέλος - Πρόσω ολοταχώς για Προεδρικές εκλογές

Κυπριακό... τέλος - Πρόσω ολοταχώς για Προεδρικές εκλογές

Τα μελανά χρώματα με τα οποία ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιέγραψε το τραγικό αδιέξοδο στο Κυπριακό αποτυπώνουν τις ελάχιστες προσδοκίες για κάποια θετική εξέλιξη στο άμεσο μέλλον. Η δε έντονη κριτική του Νίκου Αναστασιάδη μέσω της κρατικής τηλεόρασης για την «επιτήδεια ουδετερότητα» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών απέναντι στην υπαναχώρηση της τουρκοκυπριακής πλευράς για το διορισμό ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, είναι ενδεικτική της ανυπαρξίας οποιασδήποτε προοπτικής.

Με βάση και με αυτά τα δεδομένα όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν υπέρ της εκτίμησης ότι το Κυπριακό θα παραμείνει στο ψυγείο για τους επόμενους μήνες και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου δεν θα πρέπει να αναμένονται οποιεσδήποτε σημαντικές εξελίξεις πριν από την άνοιξη του 2023, δηλαδή μετά τις προεδρικές εκλογές.

Στη βάση αυτής της εκτίμησης οι επόμενοι μήνες φαίνεται ότι δεν θα έχουν ψηλά στην ατζέντα το Κυπριακό αυτό καθ´αυτό αλλά κινήσεις από πλευράς Τουρκίας μάλλον προς την κατεύθυνση της δημιουργίας προκλήσεων και εντυπώσεων. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η Αγκυρα και το καθεστώς Τατάρ θα καταφύγουν σε κινήσεις έντασης, με διάφορους τρόπους, όπως παραβάσεις στην ΑΟΖ και ενεργοποίηση του πλάνου για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής Βαρωσίων. Η Λευκωσία κινητοποιείται προς διάφορες κατευθύνσεις, ιδιαίτερα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταγγείλει τις τουρκικές κινήσεις, προσβλέποντας στην άσκηση πιέσεων προς την πλευρά της Άγκυρας για αποφυγή έντασης και πρόκλησης τετελεσμένων.

Η πολιτική ατζέντα

Η ανυπαρξία προοπτικής στο Κυπριακό αναμφίβολα επηρεάζει την πολιτική ατζέντα σε καθημερινό επίπεδο και είναι ορόσημο στις κινήσεις των κομμάτων, τα οποία αρχίζουν να μπαίνουν σε προεκλογική τροχιά. Η έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα στο Προεδρικό και το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. «Τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει το ΑΚΕΛ είναι εάν αναγνωρίζουν τους διαχρονικούς στόχους της Τουρκίας. Τι έπραξαν από τις ημέρες της συγκυβέρνησης και κυβέρνησης τους προς αποτροπή τους; Τι έπραξαν μεταξύ του «όχι» για το τσιμέντωμα του «ναι» από το 2004 μέχρι το 2013;» ήταν το σχόλιο της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Νιόβης Παρισινού, ως απάντηση στις επικρίσεις της Εζεκία Παπαϊώννου για τους προεδρικούς χειρισμού στο Κυπριακό. Το σχόλιο της Νιόβης Παρισινού είναι ενδεικτικό της επιθετικής επικοινωνιακής τακτικής που διαμορφώνει η κυβέρνηση έναντι των αντιπάλων της, για να υπεραμυνθεί των πολιτικών της όχι μόνο στο Κυπριακό αλλά εφ᾽όλης της ύλης.

Σινιάλο από Αβέρωφ

Υπό αυτό το πρίσμα θα πρέπει να ιδωθεί και η oμιλία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ενώπιον της Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου του κόμματος, το βράδυ της Τρίτης, όπου μπήκε μπροστά για να υπερασπιστεί το κυβερνητικό έργο και απέδωσε τα εύσημα στα στελέχη για τη ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε το κόμμα στις βουλευτικές. «Η αποστολή μας είναι να οδηγήσουμε την κοινωνία στον δρόμο που μας δείχνουν οι πολίτες,μαζί με την κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη, με όχημα το ριζοσπαστικό μεταρρυθμιστικό μας πρόγραμμα», είπε, βάζοντας στο κάδρο τις προεδρικές του 2023.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξήγγειλε ένα ανοικτό και συμμετοχικό Διάλογο για να συζητηθεί κάθε άξονας του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, ο οποίος θα ολοκληρωθεί με το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος. «Θα κατέβουμε στη βάση, στο ζωτικό κύτταρο της ύπαρξής μας, για να ακούσουμε τη φωνή και του πιο απομακρυσμένου Συναγερμικού, αποδεχόμενοι λάθη και παραλείψεις και αποδεικνύοντας ότι δεν τους αξιοποιούμε μόνο στις εκλογές», σημείωσε και ουσιαστικά άνοιξε την βεντάλια της στρατηγικής που θα χαράξει το κόμμα για τη συνέχεια, στη μετά Αναστασιάδη εποχή. «Κάθε αρχηγός μας, μετά τον αείμνηστο Γλαύκο, οι Γιαννάκης Μάτσης, Νίκος Αναστασιάδης, έφερε τον Δημοκρατικό Συναγερμό στην κορυφή με αποκορύφωμα την ένταξη της Κύπρου στην Ευρώπη και τις αλλεπάλληλες, μεγάλες νίκες του Νίκου Αναστασιάδη, το 2013 και το 2018», κατέληξε με νόημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top