Πολύ καλή φαίνεται να είναι η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας, αφού τόσο ο αριθμός κρουσμάτων όσο και το ποσοστό θετικότητας βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα.
Ο Δρ. Πέτρος Καραγιάννης, Καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της επιδημιολογικής Ομάδας, μίλησε στο ΡΙΚ, στην εκπομπή «Πρώτη Ενημέρωση», τονίζοντας πως αυτή τη στιγμή η πανδημία βρίσκεται σε ύφεση με την επιδημιολογική εικόνα να παρουσιάζει πολύ καλά στοιχεία τη δεδομένη στιγμή.
«Ο Σεπτέμβρης ήταν κομβικός μήνας για να δούμε πως θα εξελιχθεί η πανδημία και η επιδημιολογική μας εικόνα γενικότερα», είπε ο κύριος Καραγιάννης.
«Εκεί που φοβόμασταν μια επιδημιολογική έξαρση με την επιστροφή του κόσμου στις δουλειές του, την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία, των φοιτητών στα Πανεπιστήμια, αυτή η έξαρση δεν έχει συμβεί», τόνισε.
«Αυτό οφείλεται στο ότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην κοινότητα παρέμεινε σταθερός σε χαμηλότερα επίπεδα από ότι είχαμε πριν 2-3 μήνες», πρόσθεσε.
Παράλληλα, το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, ανέφερε ότι αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και τις επόμενες μέρες, ακόμα και αν Χειμωνιάσει, αν είμαστε προσεχτικοί στα μέτρα αυτοπροστασίας και στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων ίσως οποιαδήποτε έξαρση να είναι ελεγχόμενη.
«Εφόσον υπάρχει ψηλός αριθμός εμβολιασμένων σε όλους τους χώρους η πιθανότητα να δημιουργηθούν αλυσίδες είναι περιορισμένη», επισήμανε ο κύριος Καραγιάννης.
«Αυτή η καλή εικόνα οφείλεται στην εμβολιαστική κάλυψη. Μπορεί να είμαστε λίγο χαλαροί στην εφαρμογή των μέτρων αλλά αυτοί που συνευρίσκονται οι περισσότεροι είναι εμβολιασμένοι»
Γήπεδα – Τεστ φιλάθλων
«Πρέπει τα ίδια τα σωματεία να αποφασίσουν τι αριθμό φιλάθλων θέλουν στα γήπεδα», τόνισε ο Πέτρος Καραγιάννης.
«Αν θα επιτραπεί σε άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί να μπαίνουν στα γήπεδα με PCR ή rapid test τότε θα μειωθεί ο αριθμός των φιλάθλων. Αν υπάρχει η δυνατότητα αυτοί που θέλουν να κάνουν rpaid test να το κάνουν έξω από το γήπεδο επί τόπου για να είναι φρέσκο»
Καταλήγοντας, ο κύριος Καραγιάννης αναφέρθηκε στα φάρμακα για τον κορωνοϊό τα οποία τόνισε πως θα είναι για θεραπεία και δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για προστασία. Επομένως, θα χρειαζόμαστε και τα εμβόλια για να μην μολυνθούμε αλλά και τα φάρμακα σε περίπτωση που μολυνθούμε να μην νοσήσουμε βαριά.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις