ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από Ελλάδα και Ε/κ

Τσαβούσογλου: Υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από Ελλάδα και Ε/κ

Υπήρξαν προκλητικές ενέργειες από Ελλάδα και ε/κ πλευρά, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υποστηρίζοντας ότι πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα.

Είπε, ακόμα, ότι ο τουρκικός στρατός κατεβαίνει στο πεδίο όταν η διπλωματία έχει εξαντληθεί.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πολωνό ομόλογό του, ο Τούρκος ΥΠΕΞ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι “πρόσφατα, δυστυχώς, υπήρξαν κάποιες προκλητικές ενέργειες από την Ελλάδα και την ε/κ πλευρά. Τα πλοία προσπαθούν να εισέλθουν στην υφαλοκρηπίδα μας. Δικαίως, οι στρατιώτες μας, το ναυτικό μας προειδοποιεί πρώτα και στη συνέχεια λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα. Η ε/κ πλευρά είπε ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν μια νέα γεώτρηση τον Αύγουστο, τον Οκτώβριο και αργότερα. Ανακοινώθηκε το Αύγουστο, αν θυμάμαι καλά. Αυτό είναι επίσης ένα προκλητικό βήμα”.

Συνεχίζοντας είπε ότι  “η Τουρκία δίνει πάντα προτεραιότητα στη διπλωματία. "Κατεβαίνουμε μόνο όταν η διπλωματία έχει εξαντληθεί. Ο σκοπός που κατεβαίνουμε είναι για να επιστρέψουμε όλοι στη διπλωματία”, ανέφερε.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ισχυρίστηκε ότι ο λόγος για τις εντάσεις που είχαν προηγουμένως αντιμετωπιστεί στην ανατολική Μεσόγειο ήταν οι μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις της Ελλάδας και της ε/κ πλευράς. “Προσπάθειες με τον χάρτη της Σεβίλλης να φυλακιστεί η Τουρκία σε μια μικρή περιοχή. Έχουμε δείξει στο πεδίο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει”, ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι τάσσονται υπέρ της δίκαιης κατανομής και ότι η Τουρκία έχει προτείνει μια διάσκεψη όπου θα συναντηθούν οι μεσογειακές χώρες. “Ο Πρόεδρός μας έχει προτείνει στην διάσκεψη για την ανατολική Μεσόγειο στην ΕΕ. Ωστόσο, δεν υπάρχει απάντηση από την ΕΕ. Και αυτό είναι πολύ ενδιαφέρον”, ανέφερε.

Όπως είπε η Τουρκία τάσσεται υπέρ της συζήτησης μιας φόρμουλας win win στην ανατολική Μεσόγειο κατά την οποία θα διασφαλιστεί η δίκαιη κατανομή, αλλά ταυτόχρονα, κάθε χώρα πρέπει να προστατεύει τη δική της υφαλοκρηπίδα, την αποκλειστική οικονομική ζώνη, και τα χωρικά ύδατα της.

Δηλώνοντας ότι η Τουρκία τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός μηχανισμού για δίκαιη κατανομή του πλούτου σε όλη την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: “Ελπίζω ο  (Πολωνός) Πρόεδρος (Αντρέι) Ντούντα να ακούσει και τις δύο πλευρές και να δώσει φιλικές συμβουλές κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο. Τελικά, είμαστε υπέρ της διπλωματίας. Είμαστε υπέρ του δίκαιου επιμερισμού. Υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των Τ/κ μέχρι τέλους. Όταν υπάρξει ένα βήμα που θα βλάψει αυτά τα δικαιώματα, θα κάνουμε ό, τι είναι απαραίτητο”, δήλωσε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top