ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Cyprus Forum: Σύντομα στην Κύπρο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Cyprus Forum: Σύντομα στην Κύπρο ο Μαργαρίτης Σχοινάς

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, για συζητήσεις σε όλο το εύρος του χαρτοφυλακίου του.

Σε χαιρετισμό του στο συνέδριο του Cyprus Forum, με τίτλο «Θέτοντας σε τροχιά ένα νέο βιώσιμο ορίζοντα για την Κύπρο του 2040», ο κ. Σχοινάς έκανε λόγο για μια νέα, μοντέρνα, διαφορετική, βιώσιμη Κύπρος που παίζει ρόλο κεντρικό ρόλο στην περιφερειακή ειρήνη και ευημερία και γενικότερα σε όλες τις διεργασίες της ΕΕ. «Είναι κοινός στόχος, αυτός ο ρόλος να ενισχυθεί στα χρόνια που έρχονται», ανέφερε.

Βασική άγκυρα στο ευρωπαϊκό μέλλον της Κύπρου θα είναι προφανώς, συνέχισε, το νέο ευρωπαϊκό δημοσιονομικό εργαλείο, Next Generation EU, με συνολικούς πόρους 750 δις ευρύ και το νεοσύστατο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας. Το 1,2 δις ευρώ που αναλογεί στην Κύπρο από αυτό το ταμείο, είπε, θα διοχετευτούν για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις σε 5 βασικούς τομείς, που «θα κάνουν, πιστεύω, τη διαφορά, βάσει και του εθνικού σχεδίου ‘Κύπρος, το αύριο’ που εγκρίναμε τον περασμένο Ιούλιο».

Ο κ. Σχοινάς είπε ότι είναι ένα σχέδιο πιλότος, πολύ μεγάλο, με 133 έργα, αξίας περίπου στο 5% του ετήσιου ΑΕΠ. Ένα σχέδιο που ετοιμάστηκε από την κυπριακή κυβέρνηση για την Κύπρο, σημείωσε κάνοντας λόγο σε μια «ιστορική ευκαιρία για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της κοινωνίας».

Περίπου 40% των πόρων του σχεδίου αυτού, συνέχισε, προορίζονται για την πράσινη μετάβαση και 23% για τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Το σχέδιο, ανέφερε ο κ. Σχοινάς, θα βοηθήσει καταλυτικά την Κύπρο να προετοιμαστεί γι’ αυτές τις σημαντικές παγκόσμιες οικονομικές επαναστάσεις που έρχονται πολύ γρήγορα κοντά μας.

Από την αύξηση των ΑΠΕ και των πράσινων μέσων μεταφορών, ως την ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών και την επέκταση των δικτύων σε περιοχές ου δεν εξυπηρετούνται, οι μακροχρόνιες ανάγκες της κυπριακής οικονομίας τώρα θα αντιμετωπιστούν έγκαιρα και στην πράξη, πρόσθεσε. Επιπλέον 20% των συνολικών κονδυλίων του σχεδίου προβλέπονται και για κοινωνικές δαπάνες, ανέφερε ο Ευρωπαίος Επίτροπος, λέγοντας ότι θα δώσουν έμφαση στις κοινωνικές δεξιότητες του εργατικού δυναμικού, την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και στα κίνητρα για την απασχόληση νέων. «Ώστε η οικονομική μετάβαση να είναι σύγχρονα και κοινωνικά δίκαιη», είπε.

Ένας αυτόνομος πυλώνας του σχεδίου αφορά τη δημόσια υγεία, συνέχισε, λέγοντας πως από την πανδημία μάθαμε ότι μια ισχυρή δημόσια υγεία είναι το πιο ισχυρό προαπαιτούμενο για μια δυνατή οικονομία. Με μέτρα συνολικής αξίας 74,1 εκ ευρώ οι υπηρεσίες δημοσίας υγείας της Κύπρου θα εκσυγχρονιστούν σημαντικά, αυξάνοντας την ανθεκτικότητα του γενικού συστήματος υγείας αλλά και της οικονομίας ευρύτερα, απέναντι σε οποιεσδήποτε απειλές και κρίσεις υγείας στο μέλλον, συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.

Το σχέδιο ανάκαμψης, συνέχισε, περιλαμβάνει ειδικά μέτρα για τη διαφοροποίηση της οικονομίας και για την προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και καινοτομίας, αλλά και εξίσου ισχυρές δεσμεύσεις για θεσμικές μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα και στην δημόσια διοίκηση, που είναι αναγκαίες για την μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της χώρας.

«Η κρίση του κορωνοϊού αποτέλεσε έναν μεγάλο, σημαντικό επιταχυντή των εξελίξεων. Απέναντι σε αυτή την πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που τυχαίνει μια φορά τον αιώνα, δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι η Ευρώπη βγήκε πιο δυνατή, με νέα ιστορικά βήματα ενοποίησης. Από το πρόγραμμα εμβολιασμού για όλους ως την έκδοση ως την έκδοση κοινού χρέους για την χρηματοδότηση της ανάκαμψης, δείξαμε ότι η Ευρώπη στα δύσκολα μπορεί να τα καταφέρει», επεσήμανε.

Αυτή είναι η Ευρώπη που προστατεύει, ενδυναμώνει τα κράτη μέλη, τους πολίτες και τις κοινωνίες, πρόσθεσε.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε απόλυτη βεβαιότητα ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκμεταλλευτεί αυτή την ιστορική ευκαιρία για να βάλει τα θεμέλια για ένα νέο βιώσιμο και ανθεκτικό μέλλον».

Σε αυτό το ευρύτερο οικονομικο-πολιτικό σκηνικό που ανατέλλει σε αυτούς τους μεταπανδημικούς καιρούς, είπε ο κ. Σχοινάς, οι πολίτες της Κύπρου έχουν κάθε λόγο να κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία και με αυτοπεποίθηση.

Η ευρωπαϊκή Κύπρος στέκεται περήφανα στον σκληρό πυρήνα της ευρωπαϊκής οικογένειας, είπε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, στην πρώτη ταχύτητα της ολοκλήρωσης, με ισχυρές συμμαχίες και πραγματικούς εταίρους.

Η Ευρώπη θα είναι πάντα στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα γιατί είναι πια γνωστό και απόλυτα κατανοητό από όλους, είπε ο κ. Σχοινάς, σημειώνοντας ότι «τα σύνορα της Κύπρου μας είναι εκεί που τελειώνουν ή καλύτερα εκεί που αρχίζουν τα σύνορα της Ευρώπης μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top