Τη στασιμότητα που αρχίζει να παρατηρείται στους αριθμούς των εμβολιασμών επεσήμανε η Επίτροπος για την Υγεία Στέλλα Κυριακίδου σε δηλώσεις της μετά από συνάντηση με τον Αυστριακό Υπουργό Υγείας Βολφγκανγκ Μιούκσταϊν στη Βιέννη.
Η Επίτροπος Κυριακίδου σημείωσε πως παρά την πραγματική πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι νέες εκτιμήσεις κινδύνου του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) δείχνουν πως οι στόχοι εμβολιασμού πρέπει να είναι ακόμα πιο φιλόδοξοι.
Υπενθύμισε ακόμα πως τα εθνικά συστήματα υγείας δεν ήταν έτοιμα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και για αυτό η Κομισιόν προτείνει μια Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας όπου τα κράτη μέλη θα διατηρούν τις αρμοδιότητες τους αλλά θα συντονίζονται πιο αποτελεσματικά με μοντέλο τη συνεργασία που υπήρξε στην στρατηγική της ΕΕ για τα εμβόλια, όπως είπε.
Αναφέρθηκε ακόμα στον πραγματικό κίνδυνο πολλοί ασθενείς με καρκίνο να μην διαγνωστούν εγκαίρως ως αποτέλεσμα της πίεσης που ασκείται στα εθνικά συστήματα υγείας, και τόνισε πως για να ανατραπεί αυτή η τάση θα χρειαστεί να γίνουν αποφασιστικές κινήσεις.
Όπως σημείωσε η κ. Κυριακίδου μετά τη συνάντηση με τον Αυστριακό Υπουργό, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο των εμβολιασμών και την νέα αρχιτεκτονική υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αναφερόμενη στο γεγονός πως πέραν του 70% στην Αυστρία έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του σχήμα έκανε λόγο για σημαντικό επίτευγμα και τόνισε πως το σημαντικότερο μήνυμα που πρέπει να λάβουν οι πολίτες είναι ότι «όλα τα εμβόλια που είναι μέρος της εμβολιαστικής στρατηγικής της ΕΕ σε όλα τα κράτη μέλη είναι εμβόλια που έχουν εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Φαρμάκων ως αποτελεσματικά και ασφαλή».
Χαρακτήρισε την κοινή στρατηγική της ΕΕ και των κρατών μελών για τους εμβολιασμούς «εξαιρετικό παράδειγμα της δύναμης και της αποτελεσματικότητας της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», που είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστεί πέραν του 75% των ενηλίκων στην ΕΕ, αριθμός που μεταφράζεται σε πάνω από 270 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, συνέχισε, τόσο στην Αυστρία όσο και αλλού στην Ευρώπη «αρχίζει να καταγράφεται μια στασιμότητα στους αριθμούς» των εμβολιασμών, τη στιγμή που σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση κινδύνου του ECDC «πρέπει να ξεπεράσουμε αρκετά το 70% των ενηλίκων και να φτάσουμε στο πέραν του 70% του συνολικού πληθυσμού της ΕΕ».
Σημείωσε πως θα πρέπει να ανεχτούμε ορισμένα μέτρα για τη δημόσια υγείας για λίγο περισσότερο, ιδιαίτερα λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Delta, η οποία «παραμένει σοβαρός κίνδυνος για μη εμβολιασμένους αλλά και για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα».
Όσον αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως πρέπει να παραδεχθούμε πως τα εθνικά συστήματα υγείας δεν ήταν πλήρως έτοιμα να αντιμετωπίσουν μια υγειονομική κρίση όπως την πανδημία του COVID-19, και πως αυτός είναι και ο λόγους που η Κομισιόν κατέθεσε σχετικές προτάσεις.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας «αφορά την αλλαγή του τρόπου σκέψης μας σε σχέση με την υγειονομική πολιτική στην Ευρώπη» συνέχισε η κ. Κυριακίδου.
«Τα κράτη μέλη παραμένουν πλήρως αρμόδια για την οργάνωση των εθνικών τους συστημάτων, όμως μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα μαζί για θέματα που υπερβαίνουν τα εθνικά σύνορα, όπως τον COVID ή τον καρκίνο» τόνισε, προσθέτοντας πως χρειάζεται να υπάρξει «αλληλεγγύη, ευθύνη και συντονισμός, όπως συνέβη μέσω της στρατηγικής της ΕΕ για τα εμβόλια».
Εξήγησε πως η νεοσυσταθείσα Ευρωπαϊκή Αρχή για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση Υγειονομικών Κρίσεων (HERA) είναι θεμελιώδες κομμάτι της νέας προσέγγισης καθώς «θα παρέχει μια μόνιμη δομή για την ανάλυση κινδύνου, την παγκόσμια παρακολούθηση της υγείας, για ευέλικτες δυνατότητες παραγωγής, την παραγωγή εμβολίων και την ιατρική έρευνα».
Η Επίτροπος Κυριακίδου αναφέρθηκε και στην επίσκεψη που είχε προγραμματιστεί αργότερα στο Κέντρο Έρευνας για τον Παιδικό Καρκίνο St Anna, υπενθυμίζοντας πως η πανδημία έχει επηρεάσει κάθε πτυχή της αντιμετώπισης του καρκίνου σε όλα τα κράτη μέλη.
Πολλοί καρκινοπαθείς δεν είχαν την πρόσβαση στις απαραίτητες θεραπείες εγκαίρως, και πολλοί πολίτες έχασαν ευκαιρίες για προσυμπτωματικό έλεγχο σημείωσε. «Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα, υπήρξαν λιγότερες διαγνώσεις καρκίνου» πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως ο καρκίνος είναι προτεραιότητα στο χαρτοφυλάκιο της και πως «αν δεν αναλάβουμε αποφασιστικά δράση γρήγορα, οι περιπτώσεις καρκίνου μπορούν να αυξηθούν κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 20% μέχρι το 2035, καθιστώντας τον την πρώτη αιτία θανάτου στην ΕΕ».
«Το Σχέδιο της Ευρώπης κατά του Καρκίνου θα μας καθοδηγήσει στην αντιστροφή αυτής της τάσης με διαφορετικές πολιτικές τους επόμενους μήνες και χρόνια» συνέχισε, εξηγώντας πως θα θέσει ως προτεραιότητα των σχεδιασμών την αντιμετώπιση του καρκίνου στα παιδιά.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις