ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προδρόμου: Η οριζόντια επικύρωση γνώσεων μη τυπικής εκπαίδευσης προσφέρει εφόδια τους πολίτες

Προδρόμου: Η οριζόντια επικύρωση γνώσεων μη τυπικής εκπαίδευσης προσφέρει εφόδια τους πολίτες

Η οριζόντια αναγνώριση και επικύρωση των γνώσεων, δεξιοτήτων και ικανοτήτων που αποκτήθηκαν μέσα από δραστηριότητες μη τυπικής και άτυπης μάθησης προσφέρει στους πολίτες τη δυνατότητα να δείξουν ποιες γνώσεις/δεξιότητες έχουν αποκτηθεί εκτός της τυπικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ανέφερε την Τρίτη ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Πρόδρομου.

 
Σε χαιρετισμό στο συνέδριο «Οριζόντια Αναγνώριση και Επικύρωση των Μαθησιακών Αποτελεσμάτων», το οποίο συνδιοργανώνεται από το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης και την Ομάδα Εμπειρογνωμόνων για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, με τη στήριξη του Οργανισμού CARDET και απευθύνεται σε όλους τους φορείς που σχετίζονται με την αναγνώριση και επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων που αποκτώνται μέσα από μη τυπική ή και άτυπη μάθηση και γενικότερα με την εκπαίδευση και την κατάρτιση, ο Υπουργός Παιδείας πρόσθεσε ότι η θέσπιση μιας διαφανούς και αξιόπιστης διαδικασίας επικύρωσης των μαθησιακών αποτελεσμάτων αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία για ενίσχυση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας, για κινητικότητα και για απασχολησιμότητα, και την παροχή επαρκούς και προσοντούχου ανθρώπινου δυναμικού σε διάφορους τομείς της οικονομίας.
 
Είπε επίσης ότι ανέφερε ότι  η επικύρωση της μη τυπικής και άτυπης μάθησης ενισχύει την αυτοπεποίθηση ατόμων που συχνά μειονεκτούν κοινωνικοοικονομικά ή που δεν διαθέτουν σημαντική εξειδίκευση, συμβάλλοντας στην ένταξη και συμμετοχή τους στην κοινωνική, πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου
 
«Γι’ αυτούς και ίσως και άλλους λόγους η επικύρωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων βρίσκεται ψηλά στην οικονομική και πολιτική ατζέντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών μελών σε εθνικό επίπεδο. Προτεραιότητα είναι και για την Κυβέρνηση και για τη χώρα μας και γι’ αυτό προωθούμε διάφορες ενέργειες και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση», συνέχισε.
 
Ακολούθως ο Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για τη σύσταση της Εθνικής Αρχής Προσόντων, η οποία έχει την ευθύνη ανάπτυξης και εφαρμογής μηχανισμού αξιολόγησης και επικύρωσης των προσόντων που αποκτήθηκαν ως αποτέλεσμα τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης, στη βάση ενός θεσμοθετημένου νομικού πλαισίου και σε συσχέτιση με τα επίπεδα 1 μέχρι 8 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.
 
Σημείωσε πως με αυτόν τον τρόπο, η επικύρωση των προσόντων και η συσχέτισή τους με τα επίπεδα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων θα αποτελεί το «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top