Τη σημασία των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο ως πλαισίου που θέτει τα ζητήματα της περιοχής υπό ευρωπαϊκό πρίσμα, ανέδειξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ από το μουσείο του Λούβρου.
Ερωτηθείς για τη στάση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με το τι έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους 18 μήνες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς θέτουν το πλαίσιο των σχέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσα από ευρωπαϊκό πρίσμα.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έγιναν ουσιαστικά ευρωτουρκικές και αυτό είναι κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό», επισήμανε, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία γνωρίζει πάρα πολύ καλά ποια είναι τα όριά μας, τα οποία […] δεν είναι μόνο όρια της Ελλάδος, είναι όρια της Ευρώπης». «Έχουμε αυτή τη στιγμή πολύ συγκεκριμένες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θέτουν την Τουρκία προ των ευθυνών της», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η χώρα υπερασπίζεται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα με αποτελεσματικότητα και με αυτοπεποίθηση. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι ίδιος δεν έχει καμία διάθεση να μπει «σε μια κούρσα εξοπλισμών με την Τουρκία».
Εκτίμησε παράλληλα ότι το ήσυχο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις θα διαδεχτεί ένα ήσυχο φθινόπωρο και ένας ήσυχος χειμώνας. «Πιστεύω ότι και η Τουρκία έχει αντιληφθεί ότι η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί τελικά κανέναν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι είναι αναγκαία «μια επί της αρχής συμφωνία ότι οι μεγάλες διαφορές μας με σημαντικότερη, κυριότερη, το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων Ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να λυθούν μόνο με πρόσβαση στο ένα εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την επίλυση τέτοιων θεμάτων, που είναι το Διεθνές Δίκαιο».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις που αφήνουν περιθώρια συνεργασίας, όπως αυτές της κλιματικής αλλαγής και της μετανάστευσης, ενώ υφίσταται και πεδίο για ζητήματα οικονομικής συνεργασίας.
Υποστηρίζοντας ότι αναφορικά με τα εθνικά ζητήματα η Ελλάδα δεν βιώνει κανένα αίσθημα εθνικής μοναξιάς, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η χώρα βαδίζει «με αυτοπεποίθηση και σιγουριά».
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα, η γνώμη και η άποψη της οποίας σήμερα μετρά. Μετρά στην Ευρώπη. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση προκλήσεων όπως η κλιματική αλλαγή με τολμηρές πολιτικές οι οποίες, νομίζω, ότι έχουν τύχει της προσοχής όλων των χωρών που ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης πρόκλησης. Είναι με άλλα λόγια μια χώρα η οποία πάνω από όλα έχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στις δυνατότητές της», επισήμανε.
Ερωτηθείς για την αγορά γαλλικών Ραφάλ και φρεγατών, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις στο Μέγαρο των Ηλυσίων, οι οποίες θα αντανακλούν μια «ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδος – Γαλλίας».
«Το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μία Ευρώπη, δηλαδή, η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη. Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δυο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας. Η οποία -να τονίσω- δεν είναι μόνο μία προσπάθεια η οποία καθ΄ οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις, ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη, τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Ερωτηθείς για την πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν περί δημιουργίας ευρωπαϊκού στρατού, ο κ. Μητσοτάκης τη χαρακτήρισε ως μια ώριμη πρόταση, η οποία «αναγνωρίζει την πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων». «Τονίζω, η Ευρωατλαντική Συμμαχία αποτελεί τον κεντρικό πυλώνα, αμυντικό πυλώνα που θα ενώνει πάντα άρρηκτα τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Όμως, η Ευρώπη έχει την υποχρέωση να μπορεί εφόσον το επιθυμεί να δρα αυτόνομα, χωρίς κατ’ ανάγκη να χρειάζεται την άδεια ή τη συναίνεση οποιουδήποτε άλλου», ανέφερε, υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα θα συμμετείχε με πολύ ενεργό τρόπο σε μια τέτοια προοπτική.
Ως προς το ζήτημα του μεταναστευτικού, ο Έλληνας Πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος απέναντι στο νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο, διότι υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συμμερίζονται την ανάγκη έκφρασης αλληλεγγύης και επιμερισμού των ευθυνών.
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας, σημειώνοντας ότι «η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του ελληνικού κράτους, υπήρξε ουσιαστικά μία Ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπειας του ανθρώπου». «Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν εδώ στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Επομένως οι σχέσεις Ελλάδος και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις