ΔΙΕΘΝΗ

Πυρά Τουρκίας κατά ΗΠΑ - Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον

Πυρά Τουρκίας κατά ΗΠΑ - Με κυρώσεις απειλεί η Ουάσινγκτον

Η Άγκυρα κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι υποστηρίζει τρομοκράτες αναφερόμενη στους Κούρδους - Πιθανή μια νέα συμφωνία για αγορά ρωσικών S-400

Οξύνονται οι σχέσεις ανάμεσα σε Ουάσινγκτον και Άγκυρα, με την Τουρκία να τραβά για ακόμη μια φορά το σκοινί της προκλητικότητας. Ύστερα από τα παράπονα του Ταγίπ Ερντογάν για τη στάση του Αμερικανού ομολόγου του, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, επανέρχεται στη ρητορική περί Γαλάζιας Πατρίδας.

Παρά το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε, πριν από λίγες ημέρες, σαφές μήνυμα στην Τουρκία για αποφυγή παραβατικής συμπεριφοράς, ο Ακάρ διεμήνυσε ότι η χώρα του υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην ευρύτερη περιοχή.

Επιτέθηκε, ξανά, στις ΗΠΑ και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι στηρίζει τρομοκρατικές οργανώσεις, αναφερόμενος στους Κούρδους της Βόρειας Συρίας.

Με ενδιαφέρον αναμένεται, την ίδια στιγμή, η συνάντηση Ερντογάν-Πούτιν στο Σότσι, όπου ενδέχεται να ανακοινωθεί νέα συμφωνία για τα οπλικά συστήματα S400.

Υπάρχει, πάντως, σχετική νομοθεσία, η οποία έχει περάσει από το Κογκρέσο και που δεσμεύει την αμερικανική κυβέρνηση για επιβολη κυρώσεων σε περίπτωση οποιαδήποτε νέας αγοράς ρωσικών συστημάτων. Ο γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, έχει διαμηνύσει από την πλευρά του ότι θα είναι αυστηρός στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την προσευχή της Παρασκευής, ο Ερντογάν παραπονέθηκε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, λέγοντας τα εξής: «μέχρι σήμερα δεν έχω βιώσει τέτοια κατάσταση με κανέναν ηγέτη των ΗΠΑ. Δυστυχώς είμαστε σε μια τέτοια κατάσταση».

«Ως δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ θα έπρεπε να βρισκόμαστε σε διαφορετική κατάσταση. Κι αφού δεν είμαστε στο σημείο που είμαστε, θα πρέπει να το λέμε», συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Επανέλαβε ότι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας τις επόμενες μέρες, ενώ προ ημερών απειλούσε πως θα αγοράσει «από αλλού» μαχητικά αντί των F-35 και πως δεν κάνει πίσω στο αντιπυραυλικό σύστημα S-400.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Τρομερή δουλειά οι διασώστες-νοσηλευτές! Επανάφεραν 4 φορές οπαδό του Απόλλωνα...

Ενδοσχολικός σεκιούριτι διακινούσε ναρκωτικά σε μαθητές - «Ανίκανη η Αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα»

Στο τελικό στάδιο η πρόσληψη 259 πυροσβεστών - Όσα είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης

Δυο καραμπόλες στον αυτοκινητόδρομο: Η μία με 8 οχήματα – Τέσσερα πρόσωπα στο νοσοκομείο



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top