ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πότε ξεμπερδεύουμε με όλα τα μέτρα; - Τι να προσέξουμε για ν'αποφύγουμε πισωγύρισμα

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Πότε ξεμπερδεύουμε με όλα τα μέτρα; - Τι να προσέξουμε για ν'αποφύγουμε πισωγύρισμα

Η χθεσινή ανακοίνωση (Κυριακή 27/9) του Υπουργείου Υγείας σκόρπισε νέα χαμόγελα αισιοδοξίας, αφού εντοπίστηκαν μόλις 78 θετικά περιστατικά και μάλιστα μέσα από σύνολο πέραν των 40 χιλιάδων τεστ. 

Κάτι τέτοιο φέρνει τον βαθμό θετικότητας κάτω από το 0,20% με τη συνεχή βελτίωση που παρουσιάζεται να επιβεβαιώνεται με τον καλύτερο τρόπο. Ο πρώτος στόχος που αφορούσε την έναρξη του φθινοπώρου φέρεται να έχει επιτευχθεί αφού η κατάσταση σε ότι αφορά την επιδημιολογική εικόνα έχει τεθεί υπό έλεγχο, έχοντας μάλιστα διανύσει σχεδόν ολόκληρο τον Σεπτέμβριο. 

Ουσιαστική αυστηροποίηση δεν έχει επέλθει μέχρι το τέλος της πρώτης εβδομάδας Οκτωβρίου όμως τα υφιστάμενα μέτρα δείχνουν ν'αποδίδουν καρπούς. Και ο άγιος... φοβέρα θέλει όπως λέει και μία λαική ρύση αφού επί της ουσίας το μόνο που έχει αλλάξει είναι η ένταση και η συχνότητα των ελέγχων, όχι μόνο από πλευράς Αστυνομίας και υγειονομικών υπηρεσιών αλλά και από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες χώρων εστίασης και υπεύθυνους. 

Μερικά όμως από τα μέτρα που μας συνοδεύουν δεν αναμένεται να αποτελέσουν παρελθόν σύντομα. Και αυτό διότι όσο ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσα μας και μέσω οποιονδήποτε μεταλλάξεων δεν πρόκειται να είναι ασφαλές η απαλοιφή όλων των μέτρων και η επιστροφή στην απόλυτη κανονικότητα. Το Safepass αναμένεται να αποτελεί πλέον 'διαβατήριο' αφού χρησιμοποιείται σε τόσο ευρεία κλίμακα που θεωρείται το απόλυτο πάσο για την συντριπτική πλειοψηφία των χώρων. 

Μερικές ενδεχομένως από τις πρόνοιες του να αλλάξουν αφού υπάρχουν περιπτώσεις που παρατηρούνται κενά σε ότι αφορά την εφαρμογή του. Η μάσκα αποτελεί ίσως το σημαντικότερο μέτρο αυτοπροστασίας, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους κλειστούς χώρους αλλά και τις συναθροίσεις και θα μπει στο μικροσκόπιο παρά την βελτίωση της εικόνας. Η επιστημονική συμβουλευτική επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με σκοπό την πρόληψη και παρά τα όποια χαμόγελα δεν πρόκειται να υπάρξουν χαλαρώσεις άμεσα αφού το πισωγύρισμα είναι ακόμη εφικτό. 

Η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει σε μία μικρή στασιμότητα και η αλλαγή του καιρού θα φέρει συναθροίσεις και ενδεχομένως συνωστισμό σε κλειστούς χώρους. Αυτός θα είναι και ένας από τους πυλώνες που πρέπει να βασιστεί ο περιορισμός της διασποράς αφού οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα υπάρξει μια φυσιολογική αύξηση. Το ίδιο πάνω κάτω ισχύει και για τα σχολεία με τα πρώτα δείγματα να κρίνονται ως θετικά και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων να φαίνεται να βοηθά. 

Μέτρα δεν αναμένεται να απαλοιφούν τη φετινή χρονιά παρά τα θετικά δείγματα. Είναι άλλωστε νωπές οι μνήμες του πρόσφατου παρελθόντος αλλά και του τι συνέβηκε σε άλλες χώρες που βιάστηκαν να επιστρέψουν στην κανονικότητα αμαυρώνοντας ότι με κόπο χτίστηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top