Απάντηση στα όσα διαδραματίστηκαν χθες, Δευτέρα, στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής και στις αναφορές που έγιναν για την απουσία του, έδωσε σήμερα στη Βουλή ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αντιστρατεύτηκε τον νόμο, είπε ο κ. Νουρής αναφερόμενος στην πρόσκληση που απηύθυνε η Επιτροπή σε οντότητα που παρέστη στην χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής και η οποία έχει διαγραφεί από τον Περί Σωματείων Νόμο. Σε ό,τι αφορά στην Σύρια εγκυμονούσα, τόνισε ότι φάνηκε ξεκάθαρα η υπευθυνότητα του κράτους με τον τρόπο που διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο περιστατικό.
Σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, ο κ. Νουρής διαχώρισε την απάντηση του σε δυο σκέλη, με το πρώτο να αφορά στη μη παρουσία του στη συγκεκριμένη Επιτροπή, ενώ ακολούθως αναφέρθηκε και στο συμβάν με τη Σύρια έγκυο, που συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής, τη Δευτέρα.
Όπως είπε, η απουσία του δεν ήταν τυχαία καθώς την Παρασκευή ενημερώθηκε ότι στην Επιτροπή κλήθηκε να παραστεί εκπρόσωπος οργάνωσης που πρόσφατα διαγράφηκε από το μητρώο του εφόρου σωματείων και μάλιστα αυτή η διαγραφή κρίθηκε και με απόφαση του δικαστηρίου.
Ως εκ τούτου, είπε, απέστειλε επιστολή στην Πρόεδρο της Βουλής, με την οποία επισήμανε το αυτονόητο, δηλώνοντας ότι δεν θεωρεί σωστό να ζητείται η ταυτόχρονη παρουσία στην επιτροπή ενός Υπουργού της Κυβέρνησης και του εκπροσώπου της συγκεκριμένης οργάνωσης.
Επιπρόσθετα, στην επιστολή του είχε, όπως είπε, υπογραμμίσει ότι οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στον περί σωματείων νόμο ξεκαθαρίζουν ότι η συγκεκριμένη οργάνωση δεν δικαιούται και δεν μπορεί να ασκεί τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο καταστατικό της. Ως εκ τούτου, κατά τον Υπουργό, είναι ξεκάθαρο ότι με την ενέργεια της αυτή, η κοινοβουλευτική επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων «αντιστρατεύτηκε τον νόμο και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συγκεκριμένη διαχείριση είναι εκτός πλαισίου νομιμότητας».
Σε σχέση με το ίδιο το συμβάν, δηλαδή αναφορικά με την έγκυο γυναίκα από τη Συρία η οποία επέβαινε σε σκάφος που έφτασε από τον Λίβανο, ο κ. Νουρής είπε πως οι ευρωπαϊκές οδηγίες για τη μετανάστευση δεν δίνουν μόνο δικαιώματα σε όσους παράτυπα επιχειρούν να εισέλθουν σε ένα ευρωπαϊκό έδαφος αλλά δίνουν και στα κράτη μέλη το δικαίωμα αποτροπής αυτών των ροών.
«Τι σόι κράτος θα ήμασταν εάν δεν είχαμε το δικαίωμα να ανακόπτουμε αυτές τις παράνομες ροές, οι οποίες επιχειρούν και φτάνουν στη Δημοκρατία», διερωτήθηκε και σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία παρεμποδίζει αυτές τις παράνομες ροές και επιστρέφει με ασφάλεια, και πάντοτε με συνοδεία σκάφους της λιμενικής, όσους από αυτούς προέρχονται από τον Λίβανο, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ ων δύο κρατών.
Στην προκειμένη περίπτωση, ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών, όταν διαπιστώθηκε ότι στο σκάφος επέβαινε μια εγκυμονούσα δόθηκαν αμέσως οδηγίες και μεταφέρθηκε η συγκεκριμένη γυναίκα στο Μακάρειο νοσοκομείο, όπου και στη συνέχεια τις επόμενες ημέρες γέννησε.
Ο κ. Νουρής σχολίασε την έκκληση από Βουλευτές ότι πρέπει η Δημοκρατία να φέρει και την υπόλοιπη οικογένεια στην Κύπρο στα πλαίσια της οικογενειακής επανένωσης. «Σε καμία απολύτως νομοθεσία ούτε και στις ευρωπαϊκές οδηγίες δεν υπάρχει ούτε αυτή η υποχρέωση ούτε αυτή η πρόνοια. Δεν έχουν τέτοια δικαιώματα οι αιτητές ασύλου», είπε.
Σημείωσε πως αν υιοθετηθεί αυτή η ρήση, τότε στη βάση αυτής της λογικής, «εάν μας ζητήσουν οι 24.000 αιτητές ασύλου που σήμερα βρίσκονται στη Δημοκρατία, να φέρουμε και τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους, θα πρέπει να τους φέρουμε», πρόσθεσε.
Ο κ. Νουρής ανέφερε στη συνέχεια πως τόσο καιρό που ασκείται κριτική από κάποιους για τη μεταναστευτική μας πολιτική, δεν άκουσε, όπως είπε, ποτέ μια κουβέντα, ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον για το πρόβλημα που η πατρίδα αντιμετωπίζει. «Δεν άκουσα μια κουβέντα για τους δικούς μας πρόσφυγες. Για το εάν η χώρα αυτή αντέχει κι άλλους μετανάστες. Για το εάν ο φορολογούμενος πολίτης μπορεί να σηκώσει πρόσθετο οικονομικό βάρος για να καλύψουμε αυτές τις ροές», είπε.
Ο κ. Νουρής είπε πως «είναι η ώρα που πρέπει να προβληματιστούν κάποιοι για τους κραδασμούς που προκαλεί στο κράτος το μεταναστευτικό» και πρέπει επίσης να προβληματιστούν, όσοι ασκούν κριτική, για το «λαθρεμπόριο των ανθρώπινων ζωών». Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να τους προβληματίσει το γεγονός ότι «πριν ένα σκάφος προσεγγίσει τις ακτές της Δημοκρατίας κάποιοι στη χώρα μας γνωρίζουν πόσοι είναι οι επιβαίνοντες, το φύλο τους, την ηλικίας τους και άλλες λεπτομέρειες».
Αυτά, είπε, είναι θέματα που προβληματίζουν και είναι θέματα που θα μπορούσαν να εγγραφούν σε μια Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να απαντηθούν αυτά τα καίρια ερωτήματα τα οποία προκαλούν αυτά τα τεράστια προβλήματα.
Καταλήγοντας, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «η υπευθυνότητα του κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη διαχείριση του μεταναστευτικού φάνηκε ξεκάθαρα με τον τρόπο που διαχειριστήκαμε το συγκεκριμένο περιστατικό».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Όχημα «τυλίχθηκε» στις φλόγες στη Λεμεσό – Βλέπουν εμπρησμό οι Αρχές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις