ΔΙΕΘΝΗ

Μακελειό στη Ρωσία: Το μήνυμα του 18χρονου φοιτητή για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο - Πώς αφοπλίστηκε - ΒΙΝΤΕΟ

Μακελειό στη Ρωσία: Το μήνυμα του 18χρονου φοιτητή για την επίθεση στο Πανεπιστήμιο - Πώς αφοπλίστηκε - ΒΙΝΤΕΟ

Ο 18χρονος Τιμούρ Μπεκμανσούροφ (Timur Bekmansurov) πριν ανοίξει πυρ χθες στο Πανεπιστήμιο του Περμ, στα Ουράλια Όρη τραυματίζοντας θανάσιμα τουλάχιστον έξι άτομα είχε γράψει μια μακρά, λεπτομερή εξήγηση για την προετοιμασία του, στην οποία ισχυρίστηκε ότι ήταν το όνειρό του να διαπράξει μαζικές δολοφονίες με κάθε δυνατό μέσο.

Πριν από την επίθεση, ο 18χρονος Ρώσος έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο VKontakte ότι το κίνητρό του δεν ήταν θρησκευτικό ή πολιτικό και δεν είναι τρομοκράτης, σημειώνοντας επίσης ότι σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει αυτοκίνητο, βόμβα ή μαχαίρι αντί για όπλο. Επίσης, παρουσίασε λεπτομερώς την αγορά ενός όπλου, την εκπαίδευση του με πυροβόλα όπλα, καθώς και τη διαδικασία απόκτησης άδειας.

«Το σκεφτόμουν εδώ και πολύ καιρό, έχουν περάσει χρόνια και συνειδητοποίησα ότι έφτασε η ώρα να κάνω αυτό που ονειρευόμουν. Αποφάσισα για την ημερομηνία, τις 20 Σεπτεμβρίου. Ενώ προσπαθώ να μελετήσω τα περάσματα μεταξύ των κτιρίων, το όφελος από αυτό είναι η εφαρμογή τους με ένα λεπτομερές σχέδιο της πανεπιστημιακής επικράτειας» αναφέρει στο μήνυμά του ο φερόμενος ως δράστης της επίθεσης.

«Μισώ τον εαυτό μου, αλλά θέλω να βλάψω όλους όσους μπαίνουν στο δρόμο μου. Το κουδούνισμα έγινε ακόμα πιο δυνατό, σαν μια μέγγενη να σφίγγει το κεφάλι μου. Η αίσθηση ότι όλα γύρω είναι απλά ένα όνειρο δεν φεύγει. Δεν βλέπω λόγο να γράψω κάτι άλλο. Στο τέλος, μπορώ να πω ότι δεν είμαι ο πρώτος και πολύ μακριά από τον τελευταίο. Δεν θα σωθείτε από την απαγόρευση των όπλων, θα σκοτωθείτε από αυτοκίνητα, βόμβες, μαχαίρια, όλα όσα έρχονται στο χέρι. Άνθρωποι σαν εμένα θα καταστρέψουν τα πάντα γύρω σας», γράφει μεταξύ άλλων στο σημείωμά του.

Το πρωί της Δευτέρας, ο Μπεκμανσούροφ εισήλθε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Περμ, το κορυφαίο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πόλη λίγο πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας. Ο 18χρονος σκότωσε τουλάχιστον έξι άτομα και τραυμάτισε 28 ακόμη.

Ο Μπεκμανσούροφ, πρωτοετής φοιτητής, ήταν στο πανεπιστήμιο για δέκα ημέρες, σπουδάζοντας ιατροδικαστική επιστήμη.
Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων TASS, εκπρόσωπος της περιφερειακής ιατρικής υπηρεσίας είπε ότι ο δράστης είναι ζωντανός αλλά τραυματίας και αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην εντατική.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, φοιτητές και προσωπικό του κρατικού πανεπιστημίου του Περμ κλείστηκαν σε δωμάτια και βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν μαθητές να πηδούν από τα παράθυρα για να προσπαθήσουν να ξεφύγουν από τον δράστη.

Δείτε τα συγκλονιστικά στιγμιότυπα:

Η μονάδα της τροχαίας ήταν η πρώτη που έφτασε στο σημείο και ο ύποπτος άνοιξε πυρ εναντίον τους, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών. Τραυματίστηκε όταν η αστυνομία ανταπέδωσε τα πυρά και στη συνέχεια αφοπλίστηκε, ανέφερε το υπουργείο. Ο ένοπλος ήταν επίσης οπλισμένος με μαχαίρι, ανέφερε.

Σύμφωνα με την επίσημη εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, η επίθεση σταμάτησε από έναν κατώτερο υπολοχαγό της αστυνομίας, έναν επιθεωρητή κυκλοφορίας, ο οποίος εισήλθε πρώτος στο κεντρικό κτίριο.

«Ο υπαξιωματικός της αστυνομίας Κονσταντίν Καλίνιν εισήλθε στο κεντρικό κτίριο και ο συνάδελφός του, ανώτερος αξιωματικός Βλαντιμίρ Μακάροβ άρχισε να οργανώνει την εκκένωση. Ο Καλίνιν εντόπισε έναν οπλισμένο άντρα μέσα σε αίθουσα. Μόλις ο αστυνομικός τον είδε, ο δράστης πυροβόλησε αρκετές φορές προς το μέρος του. Ο αστυνομικός ανταπέδωσε τα πυρά και τραυμάτισε τον ένοπλο, ενώ στη συνέχεια τον αφόπλισε και άρχισε να παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε τραυματίες», ανέφερε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Η στιγμή που ο δράστης πυροβολείται από αστυνομικό και πέφτει αιμόφυρτος στο έδαφος.

Σύμφωνα με τις αρχές το κουμπί συναγερμού στο πανεπιστήμιο δεν χτύπησε επειδή ο φύλακας ήταν από τους πρώτους που σκοτώθηκαν.

Σε ορισμένα πλάνα, φοράει μια μαύρη στολή και κράνος και διακρίνεται να περπατάει σε ένα πεζοδρόμιο της πανεπιστημιούπολης αγκαλιάζοντας ένα όπλο με μακριές κάννες.

Το πανεπιστήμιο των 12.000 φοιτητών είπε ότι περίπου 3.000 άτομα βρίσκονταν στην πανεπιστημιούπολη τη στιγμή των πυροβολισμών. Η πόλη του Περμ βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας με πληθυσμό περίπου 1 εκατομμύριο.

Ο δράστης χρησιμοποίησε όπλο σχεδιασμένο για να πυροβολεί μη θανατηφόρα καουτσούκ ή πλαστικά βλήματα, ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του πανεπιστημίου, μετά και την ερεύνα στο δωμάτιο του.

Τον αποτροπιασμό του εκφράζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών

Αποτροπιασμό για την απεχθή ένοπλη επίθεση σε πανεπιστήμιο της πόλης Περμ στη Ρωσία, εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών. Εξίσου, εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και ευχές για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Απέναντι σε αυτή την αποτρόπαια πράξη βίας, το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει πως «συμπαραστεκόμαστε στην κυβέρνηση και τον λαό της Ρωσίας».

Συλλυπητήρια από Πούτιν στους συγγενείς των θυμάτων

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν απέστειλε τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των θυμάτων, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Ο πρόεδρος ενημερώθηκε γι' αυτό που συνέβη στο πανεπιστήμιο του Περμ. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν να στείλει στο Περμ τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας για να οργανώσουν την παροχή βοήθειας προς τα θύματα και τους συγγενείς αυτών που έχασαν τη ζωή τους στην τραγωδία», είπε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Ο Ρώσος πρόεδρος έστειλε τους υπουργούς Υγείας και Παιδείας της Μόσχας στο σημείο για να βοηθήσουν τα θύματα και τις οικογένειές τους.

Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν αποζημίωση ύψους 13.600 δολαρίων έκαστη

Η Ρωσία έχει αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με την οπλοκατοχή, αλλά κάποιες κατηγορίες όπλων διατίθενται προς πώληση, όπως όπλα για κυνήγι, για νόμιμη άμυνα ή για αθλήματα, αν οι επίδοξοι κάτοχοί τους περάσουν τις απαραίτητες εξετάσεις.

Η επίθεση αυτή είναι η τελευταία σε μια σειρά επιθέσεων σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ρωσίας. Τον περασμένο Μάιο ένοπλος έφηβος άνοιξε πυρ μέσα σε σχολείο της πόλης Καζάν σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας πολλούς περισσότερους.

Αυτή ήταν η πιο αιματηρή επίθεση σε σχολείο στην ιστορία της Ρωσίας από το 2018, όταν ένας φοιτητής σε κολλέγιο της προσαρτημένης από τη Ρωσία Κριμαίας σκότωσε 20 ανθρώπους και στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Μετά την επίθεση στο Καζάν, η Ρωσία αύξησε το όριο ηλικίας για νόμιμη αγορά όπλου από 18 στα 21 έτη, αλλά ο νέος νόμος δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ.

Πηγή; protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top