Δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ, είπε η επικεφαλής του ΔΝΤ σε δηλώσεις της στη γερμανική εφημερίδα FAZ
Ενώ οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης προειδοποιούν ότι υπάρχει ακόμη μεγάλη απόσταση να διανυθεί προκειμένου να καταλήξει η Ελλάδα σε συμφωνία με τους δανειστές της και την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμηνύει πως ο κίνδυνος χρεοκοπίας για την χώρα έχει αυξηθεί σημαντικά, ανησυχία προκαλούν και οι νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι το Grexit, είναι πλέον μια πιθανότητα.
Μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα FAZ η Κριστίν Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πιθανότητα, εκφράζοντας παράλληλα την άποψή της ότι ένα Grexit, «δεν θα είναι και το τέλος του ευρώ».
«Μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι μια πιθανότητα», είπε χαρακτηριστικά στη συνέντευξή της στη Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία θα κυκλοφορήσει αύριο, τονίζοντας παράλληλα πως ένα τέτοιο βήμα «δεν θα είναι περίπατος», αλλά «πιθανώς δεν θα σημάνει και το τέλος του ευρώ».
Μάλιστα, όπως μεταδίδει το Reuters, η γενική διευθύντρια του Ταμείου, η οποία βρίσκεται στη Δρέσδη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7, υπογράμμισε ακόμη ότι είναι «απίθανο» να υπάρξει σύντομα μια συμφωνία της Αθήνας με του πιστωτές της.
Σύμφωνα με την κυρία Λαγκάρντ, οι κανόνες αποκλείουν περαιτέρω χρηματοδότηση της Αθήνας χωρίς ολοκληρωμένη συμφωνία με τους Θεσμούς για αυτό και τόνισε πως αν η Ελλάδα θέλει χρήματα, πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε μια συμφωνία
«Έχουμε κανόνες, έχουμε και αρχές. Δεν μπορούσε να προχωράμε σε εν μέρει αναθεωρήσεις προγραμμάτων», είπε η κυρία Λαγκάρντ.
Νωρίτερα την Πέμπτη, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είπε ότι δεν έχουν επιτευχθεί ακόμη ουσιαστικά αποτελέσματα, στο δρόμο για την επίτευξη μιας συμφωνίας για την Ελλάδα, ενώ την ίδια ώρα σε δηλώσεις του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε πως δεν μπορεί να προβλέψει το πότε θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών.
Κατά τη καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσινγκτον, ο Γουίλιαμ Μάρεϊ είπε ότι δεν μπορεί να κάνει υποθέσεις για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία με μόνο δύο ή τρία μέτρα. Απαιτείται μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση».
Παράλληλα, επανέλαβε ότι το Ταμείο παραμένει ευέλικτο και πρόθυμο να ακούσει τις εναλλακτικές προτάσεις της ελληνικής πλευράς αρκεί αυτές να φέρουν το επιθυμητό (σ.σ.: προφανώς δημοσιονομικό) αποτέλεσμα. Σε ερώτηση εάν έχει υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για σύμπτυξη των δόσεων που πρέπει να καταβάλει τον Ιούνιο η χώρα στο ΔΝΤ ύψους 1,56 δισ. ευρώ, είπε πως δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα και ότι η τελευταία φορά που έγινε κάτι τέτοιο ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 και αφορούσε καταβολές της Ζάμπια.
Πηγή: protothema
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις