Τι έδειξε νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές από τη Βρετανία. Ποια τρόφιμα φάνηκε να δρουν προστατευτικά έναντι του κορωνοϊού. Η πρακτική αξία των νέων ευρημάτων.
Η καθημερινή διατροφή μας μπορεί να επηρεάζει τις πιθανότητες που έχουμε να μας αρρωστήσει ο νέος κορωνοϊός, αναφέρουν επιστήμονες από ΗΠΑ και Ευρώπη. Σε μεγάλη μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορεί να δρουν προστατευτικά, κυρίως εναντίον της σοβαρής COVID.
Τα νέα ευρήματα απηχούν εκείνα προγενέστερων μελετών. Ωστόσο δεν υποδηλώνουν ότι μπορεί η διατροφή να αποτελέσει υποκατάστατο των εμβολίων ή των μέτρων προστασίας, έσπευσαν να διευκρινίσουν οι ειδικοί.
Η νέα μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 590.000 εθελοντές. Όσοι εξ αυτών κατανάλωναν τα περισσότερα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, διέτρεχαν κατά 9% μικρότερο κίνδυνο να εκδηλώσουν τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός.
Ειδικά όμως ο κίνδυνος για σοβαρή COVID ήταν μειωμένος κατά 41%, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση Gut.
«Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι η φτωχής ποιότητος διατροφή μπορεί να αποτελεί έναν από τους κοινωνικούς και οικονομικούς συμβάλλοντες παράγοντες της COVID», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Jordi Merino, διδάσκων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
Η μελέτη
Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από 592.571 εθελοντές από τη Βρετανία. Οι εθελοντές ανέφεραν εάν τους νόσησε ο κορωνοϊός και τι συμπτώματα ανέπτυξαν. Συμπλήρωσαν επίσης ειδικά ερωτηματολόγια διατροφής και τρόπου ζωής.
Ο Dr. Merino και οι συνεργάτες του τους χώρισαν σε τέσσερις ομάδες αναλόγως με την κατανάλωση φυτικών προϊόντων. Τα προϊόντα αυτά ήταν:
- Φρούτα και λαχανικά
- Δημητριακά ολικής αλέσεως
- Όσπρια
- Φυτικά έλαια (π.χ. ελαιόλαδο)
Στη διάρκεια της μελέτης, ο κορωνοϊός νόσησε 31.815 από τους εθελοντές αυτούς. Όσοι κατανάλωναν καθημερινά άφθονα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα, είχαν λίγο λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν την COVID-19. Ακόμα όμως κι όταν νοσούσαν, κινδύνευαν λιγότερο να αρρωστήσουν σοβαρά.
Στην πραγματικότητα, στην ομάδα όσων κατανάλωναν πολλά φυτικής προελεύσεως τρόφιμα καταγράφονταν 1,6 περιστατικά σοβαρής COVID ανά 10.000 άτομα τον μήνα. Η αντίστοιχη αναλογία σε όσους έτρωγαν τα λιγότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια ήταν 2,1 περιστατικά σοβαρής COVID ανά 10.000 άτομα τον μήνα.
Άλλοι παράγοντες
Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν τους άλλους παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στους παράγοντες αυτούς συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:
- Η ηλικία
- Το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας
- Το σωματικό βάρος
- Η χρήση μέτρων προστασίας έναντι του νέου κορωνοϊού
Παρ’ όλα αυτά, τα νέα ευρήματα δεν σημαίνουν ότι η διατροφή είναι φάρμακο εναντίον της COVID, τόνισε ο Dr. Merino. Είναι όμως γνωστό πως όσοι τρέφονται υγιεινά είναι σε γενικές γραμμές πιο υγιείς και ανθεκτικοί. Και τα φυτικής προελεύσεως τρόφιμα αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της υγιεινής διατροφής, κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις