ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σημαντικός εταίρος η Κύπρος στη διάχυση των Συμφωνιών του Αβραάμ, λέει το Ισραήλ

Σημαντικός εταίρος η Κύπρος στη διάχυση των Συμφωνιών του Αβραάμ, λέει το Ισραήλ

Η Κύπρος, όπως και άλλες χώρες, μπορεί να είναι σημαντικός εταίρος στη διάχυση των Συμφωνιών του Αβραάμ, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ, Λίορ Χαϊάτ μιλώντας στο ΚΥΠΕ, στο πλαίσιο ενός μαραθώνιου διαδικτυακών συνεντεύξεων με δημοσιογράφους από όλο τον κόσμο, με τίτλο «Μιλώντας για την ειρήνη», με την ευκαιρία της πρώτης επετείου υπογραφής των Συμφωνιών του Αβραάμ.

 

Στις 13 Αυγούστου 2020, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ κατέληξαν σε μια συμφωνία για εξομάλυνση των σχέσεών τους με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ένα μήνα αργότερα, και το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπογράφηκαν οι Συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) στην Ουάσιγκτον. Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μπαχρέιν συμφώνησαν να προωθήσουν το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και να συνεργαστούν σε τομείς όπως επενδύσεις, τουρισμός, αεροπορία, ασφάλεια, τεχνολογία, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη για την προώθηση των συμφερόντων της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Ακολούθησε το Σουδάν το οποίο επίσης εξομάλυνε επίσημα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ σε σχέση με την υλοποίηση της συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα, Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά και την πρώτη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τεσσάρων χωρών, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, στην Πάφο, καθώς και για τον ρόλο της Κύπρου στην προώθηση της ειρήνης, ο κ. Χαϊάτ είπε πως «αυτό αποτελεί ένα τεράστιο μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ. Δεν θα επηρεάσει μόνο τις χώρες μας, τις χώρες που τις έχουν υπογράψει. Θα επηρεάσει τη σχέση ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και τις χώρες στην Ευρώπη, στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Θεωρώ πως υπάρχουν πολλοί τρόποι συνεργασίας που δεν περιορίζονται στις διμερείς συνομιλίες ή σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και τις χώρες με τις οποίες υπογράψαμε συμφωνία, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως «η συνάντηση στην Πάφο ήταν ένα πρώτο βήμα προς την περιφερειακή συνεργασία και ελπίζω ότι θα δούμε περισσότερες. Η διμερής σχέση μεταξύ του Ισραήλ και της Κύπρου είναι πολύ σημαντική για το Ισραήλ και θεωρώ ότι η Κύπρος και άλλες χώρες μπορούν να είναι σημαντικοί εταίροι στη διάχυση των Συμφωνιών του Ισραήλ, γιατί υπάρχουν θέματα που αφορούν και το Ισραήλ, και την Κύπρο, και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, όπως η κλιματική αλλαγή, η οικονομία, η Ενέργεια, που θα αλλάξουν σαφώς επίσης τις διμερείς σχέσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και χώρες που δεν είναι μέρος των Συμφωνιών του Αβραάμ».

Κληθείς να πει, υπό το φως και της επίσκεψης του Ισραηλινού Πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, στο Κάιρο, και των συνομιλιών του με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, αν αναμένεται να υπάρξει υπογραφή αυτών των Συμφωνιών και από άλλες χώρες, ο κ. Χαϊάτ ανέφερε πως «η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και των Αραβικών χωρών ξεκίνησε πριν τέσσερις περίπου δεκαετίες, τη δεκαετία του 70, με την πρώτη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου και λίγα χρόνια αργότερα με την Ιορδανία. Αυτές οι ειρηνευτικές συμφωνίες αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της αλλαγής που βλέπουμε σήμερα στη Μέση Ανατολή».

Πρόσθεσε πως «χωρίς αμφιβολία δίχως την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Αιγύπτου το 1979 δεν θα είχαμε την εκπληκτική αλλαγή που βλέπουμε τον τελευταίο χρόνο με τις συμφωνίες του Αβραάμ και τις ειρηνευτικές συμφωνίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Μαρόκο, με τη συμμετοχή και του Σουδάν».

Εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και ότι υπάρχουν και άλλες χώρες που θα εισέλθουν σε αυτό τον «κύκλο της ειρήνης».



Επεσήμανε πως από τη δημιουργία του, το κράτος του Ισραήλ πρόσμενε μια ειρηνευτική συμφωνία με τους γείτονές του «και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή η ειρηνευτική διαδικασία είναι αρκετά ισχυρή για να συνεχιστεί».

«Ευελπιστούμε πως και άλλες χώρες θα μπουν σε αυτό μέχρι να αλλάξουμε το πρόσωπο της Μέσης Ανατολής. Θεωρώ ότι ο τελευταίος χρόνος έχει δείξει ότι υπάρχει ελπίδα για ειρήνη, υπάρχει ελπίδα για σταθερότητα και ευημερία», ανέφερε.

Ερωτηθείς ποια είναι τα απτά αποτελέσματα αυτών των συμφωνιών τόσο για τα συμμετέχοντα κράτη όσο και για τους λαούς τους, ο κ. Χαϊάτ είπε πως «οι Συμφωνίες του Αβραάμ, οι ειρηνευτικές συμφωνίες και οι συμφωνίες ομαλοποίησης των σχέσεων που έχουμε υπογράψει, δεν είναι μόνο συμφωνίες μεταξύ των ηγετών και των πολιτικών».

Αυτές οι συμφωνίες θα επηρεάσουν τις ζωές όλων των πολιτών των χωρών που συμμετέχουν, αλλά θεωρώ ότι θα επηρεάσουν επίσης τις ζωές των πολιτών και των άλλων χωρών στην περιοχή, στη Μέση Ανατολή και επίσης σε τρίτες χώρες, ανέφερε.

«Τα απτά αποτελέσματα θα αφορούν τον τουρισμό, την οικονομία, την επιστήμη, την τεχνολογία. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τομείς που μπορούμε να εξετάσουμε με τους γείτονές μας. Θα έλεγα πως ο ουρανός είναι το όριο αλλά εφόσον έχουμε υπογράψει μια συμφωνία συνεργασίας στο Διάστημα με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ίσως ο ουρανός δεν είναι το όριο», πρόσθεσε.

Ο κ. Χαϊάτ είπε ακόμη πως κάθε Ισραηλινός, κάθε πολίτης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Μαρόκο θα αισθανθεί ότι αυτές οι ειρηνευτικές συμφωνίες επηρεάζουν τη ζωή του κατά ένα θετικό τρόπο.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top