Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε οριακό σημείο και, μέσα σε ένα περιβάλλον ρευστό εξαιτίας του κορωνοϊού, πρέπει να βρει τον δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, στην ομιλία του ενώπιον της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της ΟΕΒ.
Ο κ. Αντωνίου αναφέρθηκε εκτενώς στις βασικές προκλήσεις που πρέπει να τύχουν χειρισμού, για να σημειώσει πως «με δεδομένη την επιχειρηματική ανασφάλεια που προκαλούν οι διαρκείς μεταβολές των δεδομένων, την τεράστια αύξηση στο κόστος βασικών πρώτων υλών και των διεθνών μεταφορών και τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίως, η Κύπρος καλείται να φτιάξει ξανά τον αναπτυξιακό της σχεδιασμό, να αξιοποιήσει τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα και να διεκδικήσει την θέση που της αρμόζει στον χάρτη της παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας».
Επεσήμανε πως δεδομένης της ύπαρξης εγκεκριμένων εμβολίων, η επιβολή ενός νέου λοκντάουν είναι για την ΟΕΒ εκτός συζήτησης. Το πολιτειακό καθήκον μέριμνας για προστασία της υγείας του πολίτη έχει επιτελεστεί στο έπακρο και ο καθένας αναλαμβάνει πλέον το μερίδιο της ατομικής του ευθύνης για αυτοπροστασία, ανέφερε.
Σημείωσε πως οι συνέπειες από τα μέτρα που περιόρισαν, συρρίκνωσαν ή ακύρωσαν την οικονομική δραστηριότητα, έχουν εξαντλήσει τις αντοχές σωρείας επιχειρήσεων. Η κρατική στήριξη πρέπει να συνεχιστεί κατά τρόπο στοχευμένο αφού τυχόν απότομη διακοπή της, θα επιφέρει αιφνίδιο θάνατο σε επιχειρήσεις που χωρίς τα περιοριστικά μέτρα θα ήταν βιώσιμες και κερδοφόρες, τόνισε.
Είπε ακόμη πως η εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης επιβεβαίωσε την ανάγκη για σύσταση Εθνικής Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων με τη συμμετοχή και της ΟΕΒ.
Όπως σημείωσε η υγειονομική επιτυχία επήλθε με βαρύτατο οικονομικό κόστος, το οποίο θα ήταν μικρότερο αν στην ομάδα διαχείρισης της κρίσης συμμετείχε και η πραγματική οικονομία δια της ΟΕΒ. «Μέτρα που καταπόνησαν άνευ λόγου την επιχειρηματικότητα θα είχαν αποφευχθεί και οι αποφάσεις του αρμόδιου Υπουργείου θα είχαν την βέλτιστη υγειονομική αποτελεσματικότητα με την ελάχιστη οικονομική απώλεια. Η ad hoc διαβούλευση κατά διαστήματα και κατά το δοκούν, δεν μπορεί να υποκαταστήσει την αποτελεσματικότητα της θεσμοθετημένης συμμετοχής της ΟΕΒ στην διαχείριση κρίσεων που επηρεάζουν το επιχειρείν», πρόσθεσε.
Ανέφερε πως αφού η Πολιτεία μεριμνήσει έτσι ώστε η δημόσια υγεία να τυγχάνει της αναγκαίας προστασίας, χωρίς περιορισμό της οικονομικής δραστηριότητας, οφείλει χωρίς χρονοτριβή να δώσει τέλος στις διαρθρωτικές στρεβλώσεις του επιχειρηματικού οικοσυστήματος, και ταυτόχρονα να δώσει ώθηση στην δημιουργία συνθηκών αειφόρου, βιώσιμης και διαρκούς ανάπτυξης με ορθολογισμό, διαφάνεια και λογοδοσία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις