ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο της έξαρσης; - Τι φέρνει τα μέτρα στο προσκήνιο

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΙΟΣ: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο της έξαρσης; - Τι φέρνει τα μέτρα στο προσκήνιο

Έχοντας διανύσει αισίως την πρώτη εβδομάδα του… πολυαναμενόμενου Σεπτέμβρη η χώρα μας δείχνει να εξισορροπεί την επιδημιολογική εικόνα αφού έστω και με καθυστέρηση είναι εμφανείς οι πτώσεις σε δείκτες και αριθμούς.

Παρά τα χαμόγελα αισιοδοξίας, η ευμετάβλητη κατάσταση, οι νέες μεταλλάξεις και οι αλλαγές που φυσιολογικά θα επέλθουν στις καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τον παραμικρό εφησυχασμό. Οι συνεχείς -άλλωστε- δηλώσεις και εξαγγελίες για την κάθοδο του φθινοπώρου και την προδιαγεγραμμένη έξαρση έχουν χτυπήσει από νωρίς το καμπανάκι κινδύνου.

Οι προθέσεις από πλευράς Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες αφού έχει εξαγγελθεί πολλάκις πως σκοπός είναι να αποφευχθούν οποιαδήποτε αυστηρά περιοριστικά μέτρα που ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο σε τομείς της οικονομίας. Δε μπορεί όμως να πει κανείς με βεβαιότητα πως δε θα επιστρέψουμε σε αυστηρά μέτρα εάν η κατάσταση το επιβάλει.

Είναι πλέον γνωστό και ξεκάθαρο πως ο σκληρός δείκτης της πανδημίας καθορίζεται από τους αριθμούς των νοσηλευόμενων σε σοβαρή κατάσταση και κατ’επέκταση των πιέσεων που δέχονται τα νοσηλευτήρια. Ήδη το πρώτο καμπανάκι ήχησε μόλις χθες (Τρίτη 7/9) με την επάνοδο των μαθητών μέσης εκπαίδευσης στις σχολικές αίθουσες αφού μέλη της επιδημιολογικής ομάδας αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων.

Στο απευκταίο λοιπόν σενάριο που επαναρχίσει η αύξηση των νοσηλειών με γεωμετρική πρόοδο και γεμίσουν οι ΜΑΦ και ΜΕΘ ίσως αποτελέσει μονόδρομο η επαναφορά μέτρων που μας συνόδευσαν τον προηγούμενο χρόνο. Δυστυχώς το δραστικότερο εξ’αυτών είναι η λύση του lockdown αφού ο μοναδικός στόχος θα είναι η προστασία του συστήματος υγείας από ενδεχόμενη κατάρρευση.

Σε αυτό τον τομέα η χώρα μας τα έχει πάει περίφημα μέχρι στιγμής και ως θετικό μπορεί να προστεθεί πως κάτι τέτοιο ενδέχεται να ισχύσει μόνο σε ακραία περίπτωση.

Αυτό που δεν μπορεί να αποκλειστεί σε τυχόν έξαρση, και για να αποφευχθούν ακραία σενάρια, είναι η περαιτέρω αυστηροποίηση σε μέτρα αποστασιοποίησης, η μείωση του μέγιστου αριθμού παρευρισκομένων -ιδιαίτερα σε ότι αφορά κλειστούς χώρους- καθώς και η εντατικοποίηση του διαχωρισμού των μη εμβολιασμένων που θα λειτουργήσει ως άλλος ένας μοχλός πίεσης προς τη δημιουργία του τείχους ανοσίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top