ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

«Σπάει» τον μύθο για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις ο Δρ. Τσιούτης - Απορρίπτει τις θεωρίες αρνητών

«Σπάει» τον μύθο για τα εμβόλια και τις μεταλλάξεις ο Δρ. Τσιούτης - Απορρίπτει τις θεωρίες αρνητών

Σε αναπάντητα ερωτήματα πολιτών απαντούν καθημερινά ειδικοί, μέσα από τη σελίδα «Ας το συζητήσουμε είναι απλό», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η εν λόγω σελίδα δημιουργήθηκε γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να λύσει δηλαδή όποιες απορίες έχουν οι πολίτες σχετικά με το θέμα των εμβολίων και κατ’ επέκταση του κορωνοϊού.

Ο επικεφαλής της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, Κωνσταντίνος Τσιούτης, απάντησε σ’ ένα κρίσιμο ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες, αν δηλαδή τα εμβόλια είναι αυτά που δημιουργούν τις μεταλλάξεις.

«Η μητέρα μου δεν εμβολιάζεται διότι είναι πεπεισμένη ότι οι μεταλλάξεις και συγκεκριμένα η "Δ" δημιουργήθηκε από το εμβόλιο, σαν τρόπος του ιού να νικήσει το εμβόλιο», αναφέρει η σχετική ερώτηση στην οποία απάντησε ο Δρ. Τσιούτης.

«Το στέλεχος Δέλτα εντοπίσθηκε για πρώτη φορά σε περιοχή όπου υπήρχε πολύ χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη και εξαιρετικά αυξημένη μετάδοση. Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκε στην Ινδία, όταν η χώρα διένυε το χειρότερο κύμα από την έναρξη της πανδημίας.

Αυτό είναι λογικό και θα σας το εξηγήσω όσο πιο απλά γίνεται. Ο ιός για να μπορεί να συνεχίσει τον κύκλο του, χρειάζεται τον ανθρώπινο οργανισμό. Ο συγκεκριμένος ιός, έχει «ατελές» γονιδίωμα και γι’ αυτό κάνει πολύ συχνά μεταλλάξεις. Κάποιες είναι ασήμαντες, κάποιες όμως είναι σημαντικές και του δίνουν ένα βιολογικό πλεονέκτημα (πχ. αναπαράγεται πιο γρήγορα, μεταδίδεται πιο εύκολα, είναι πιο επιθετικός, κτλ). Όσο πιο πολλά άτομα προσβληθούν από έναν ιό, τόσο μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων θα κάνει ο ιός, άρα τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να προκύψει κάποια «επιτυχημένη» μετάλλαξη.

Γι’ αυτό και βλέπουμε ότι όλα αυτά τα στελέχη (Α, Β, Γ, Δ κτλ) εντοπίζονται πρώτα σε περιοχές που έχουν πρόβλημα, με πολλά περιστατικά COVID19.

Δεν έχουμε μέχρι τώρα ενδείξεις ότι ο εμβολιασμός αυξάνει τον κίνδυνο μετάλλαξης, τουναντίον, φαίνεται ότι σε περιοχές που είναι πολλά άτομα εμβολιασμένα (ψηλή εμβολιαστική κάλυψη), είναι χαμηλότερη η πιθανότητα να προκύψει ή να μεταδοθεί μία μετάλλαξη.

Δεν αποκλείουμε ότι μπορεί να εμφανισθεί κάποια μετάλλαξη που να είναι «ανθεκτική» στα εμβόλια, αλλά σήμερα, το εμβόλιο είναι από τα πιο σημαντικά εργαλεία που έχουμε, ακριβώς επειδή, προστατεύει κάποιον άνθρωπο από το να μολυνθεί με τον ιό.

Η μητέρα σας, ειδικά αν ανήκει σε ευάλωτη ομάδα (ηλικία, χρόνια προβλήματα υγείας), θα πρέπει να ζυγίσει, τον υπαρκτό κίνδυνο από το να προσβληθεί από τον ιό και να κάνει σοβαρά συμπτώματα, με ένα φαινόμενο το οποίο ούτε η ίδια (και ούτε και εμείς) καταλαβαίνει πλήρως, δηλαδή τον υποθετικό βιολογικό κίνδυνο και την πιθανότητα να κάνει μέσα της σημαντική μετάλλαξη ο ιός», ήταν η απάντηση του. 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία για την απελευθέρωση 20 ομήρων

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο



Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

Καταθέτει σήμερα ο Σαββίδης αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα - Κάνει λόγο για σχέδιο εξόντωσης του η Ελεγκτική

O Γενικός Εισαγγελέας, Γιώργος Σαββίδης, καταθέτει σήμερα στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αίτημα για εξέταση καταγγελίας για ανάρμοστη συμπεριφορά του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top