ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο συζητήθηκαν σε σύσκεψη με τον Διοικητή της ΚΤΚ

Τα προβλήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο συζητήθηκαν σε σύσκεψη με τον Διοικητή της ΚΤΚ

Ανταλλαγή απόψεων για τα τρέχοντα θέματα, που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς, έγινε την Πέμπτη κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ), Κωνσταντίνου Ηροδότου με τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς της Κύπρου.


Στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι από ΚΕΒΕ, ΟΕΒ, ΣΕΛΚ, Invest Cyprus, CIFA, του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και της Επιτροπής Εταιρειών, Φορολογικού Σχεδιασμού & Χρηματιστηρίου, καθώς και υπηρεσιακοί της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ σημειώνεται ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Διοικητή της ΚΤΚ.

Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τρέχοντα θέματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και τους επαγγελματικούς φορείς και τα οποία σχετίζονται με τον χρηματοοικονομικό τομέα, στο πλαίσιο της συχνής επικοινωνίας και του παραγωγικού διαλόγου της ΚΤΚ, με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, ο Διοικητής της ΚΤΚ, Κωνσταντίνος Ηροδότου, ανέφερε πως διενεργήθηκε μια πολύ χρήσιμη συζήτηση με τους επαγγελματικούς και επιχειρηματικούς φορείς της οικονομίας της χώρας, για να σημειώσει πως υπάρχουν θέματα τα οποία ήταν εις γνώση της Κεντρικής και ως Κεντρική έχουν ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες προς επίλυση των συγκεκριμένων θεμάτων, πάντα σε συνεργασία, καθώς «η ανάπτυξη της οικονομικής δραστηριότητα είναι ύψιστης σημασίας για όλους».

Διαβεβαίωσε πως οι συγκεκριμένες ενέργειες θα συνεχίσουν σε συνεργασία με τους φορείς και τον τραπεζικό τομέα για το καλό της οικονομίας της Κύπρου.

Εξάλλου, σημείωσε πως το επόμενο βήμα θα είναι η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, κατά την οποία όπως ανέφερε «θα παρευρεθούν η Κεντρική Τράπεζα, οι επαγγελματικοί και επιχειρηματικοί φορείς της οικονομίας αλλά και οι ίδιες οι Τράπεζες και ο Σύνδεσμος Τραπεζών».

«Με αυτό τον τρόπο», είπε, «πρέπει να δημιουργηθεί η ατμόσφαιρα κατανόησης για την επίλυση των θεμάτων επαναλαμβάνω για το καλό της οικονομίας. Άρα θα υπάρχουν και άλλες ενέργειες αργότερα, αλλά αυτή είναι η επόμενη συζήτηση που θα έχουμε στην επόμενη συνάντηση».  
 
Ο Πρόεδρος Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Διοικητή της ΚΤΚ για την πρωτοβουλία του να ακούσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο επιχειρηματικός κόσμος σε σχέση με το επιχειρείν.

Σημείωσε ότι όντως τα μέλη του ΚΕΒΕ  έχουν «τρομερά προβλήματα και παράπονα», για τον τρόπο με τον οποίο οι Τράπεζες αντιμετωπίζουν πολλές φορές εμβάσματα από το εξωτερικό, συναλλαγές των μελών του, καθώς και για την υπέρμετρη αυστηρότητα  που πολλές φορές εφαρμόζουν, αναγκάζοντας επιχειρήσεις είτε  να φεύγουν από την Κύπρο, είτε να αναζητούν τραπεζιτικές λύσεις αλλού.

«Θεωρούμε ότι η εξαίρετη πρωτοβουλία του Διοικητή, ο οποίος θα προκαλέσει και το διάλογο μαζί με τους επικεφαλής των τραπεζικών ιδρυμάτων θα έχει σύντομα αποτελέσματα», είπε.
 
Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Διοικητή, σημειώνοντας πως η σημερινή συνάντηση είναι η τρίτη σε σειρά συναντήσεων, που είχαν προηγηθεί με τις τράπεζες, ενώ σημείωσε πως θα ακολουθήσει και τέταρτη συνάντηση που θα γίνει τη Δευτέρα, ευελπιστώντας ότι θα βρεθεί τρόπος για να υπάρξει πρόοδος με τρόπο που θα ωφεληθούν όλα τα μέρη.

Από πλευράς του, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων (CIFA), Αντρέας Γιασεμίδης χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Διοικητή για τη σύσκεψη, λέγοντας πως «μέσα από την σύσκεψη υπήρχε η δυνατότητα να γίνει ενημέρωση για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κυπριακός τομέας επενδυτικών ταμείων, αλλά και για τις υπηρεσίες που παρέχουν οι τράπεζες στον τομέα των επενδυτικών ταμείων, καθώς και για τις ενέργειες της Κεντρικής Τράπεζας για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων».

«Κατά τη σύσκεψη είχαμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε το Διοικητή για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τόσο ο τομέας, αλλά και σε σχέση με τις υπηρεσίες που παρέχουν οι Τράπεζες για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων, όπως της θεματοφυλακής και να ενημερωθούμε για τις πράξεις και τις ενέργειες που έχει κάνει τόσο ο Διοικητής όσο και η Κεντρική για επίλυση των διαφόρων προβλημάτων», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή η προσπάθεια θα έχει και συνέχεια και θα θεσμοθετηθεί, έτσι ώστε όποια θέμα προκύπτουν να αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά.

Ο Πρόεδρος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ), Πιερής Μάρκου, ευχαρίστησε τον Διοικητή για την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει να φέρει μαζί όλους τους Συνδέσμους και το επιχειρείν, έτσι ώστε να βελτιωθούν οι πρακτικές που εφαρμόζονται σήμερα από τις τράπεζες σε σχέση με πελάτες και μέλη του ΣΕΛΚ, με στόχο τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια είναι η Κύπρος να πάει μπροστά και να ενθαρρυνθούν νέες επιχειρήσεις και νέοι επενδυτές για να έρθουν στην χώρα.

Στο μεταξύ, η Εκπρόσωπος Τύπου του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Τζώρτζια Κωνσταντίνου Παναγιώτου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πραγματοποίηση της συνάντησης, για να προσθέσει ότι μέσα από τον διάλογο και τις συνεχείς δράσεις θα είναι εφικτή η συμφωνία σε προτάσεις για επίλυση των ζητημάτων που απασχολούν την κυπριακή οικονομία, την Κύπρο ως επιχειρηματικό κέντρο και τη βελτίωση των τραπεζικών πρακτικών προς όφελος της Κύπρου μέσα από συνέργειες που θα οδηγήσουν σε μια καλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταγωνιστικότητα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

LIVE: Παγκόσμια ανησυχία - Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν - Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις είναι ασφαλείς

Ισραηλινός πύραυλος έπληξε το Ιράν, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CBS News. Τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι πτήσεις έχουν ανασταλεί πάνω από πολλές πόλεις, σύμφωνα με το Associated Press. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top