ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ώρα μηδέν για αυστηρότερα μέτρα - Πονοκέφαλος οι θάνατοι νεαρών ασθενών

ΚΥΠΡΟΣ - ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Ώρα μηδέν για αυστηρότερα μέτρα - Πονοκέφαλος οι θάνατοι νεαρών ασθενών

Δε λέει να ησυχάσει η επιστημονική συμβουλευτική ομάδα αφού με τα δεδομένα να είναι τόσο ευμετάβλητα -σε ότι αφορά κυρίως τα της πανδημίας- αρκεί ένα συμβάν για να βελτιώσει ή να αμαυρώσει την επιδημιολογική εικόνα. 

Ομολογουμένως η κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας τις τελευταίες 2 εβδομάδες παρουσιάζει μία σταθερή βελτίωση, κάτι που φαίνεται σε όλους τους δείκτες που σχετίζονται με την πανδημία. Ημερήσια επιβεβαιωμένα κρούσματα, βαθμός θετικότητας και νοσηλευόμενοι (ιδιαίτερα σε σοβαρή κατάσταση) παρουσιάζουν μικρή αλλά σταθερά καθοδική πορεία μαρτυρώντας του λόγου το αληθές. 

Του Ανδρέα Κόκκινου

Αυτό που σε πρώτη φάση έχει προκαλέσει τον διάχυτο προβληματισμό των αρμοδίων, αφορά τους συνεχόμενους θανάτους -ιδιαίτερα νέων ανθρώπων- στην πλειοψηφία τους ανεμβολίαστοι, ενώ το γεγονός αυτό έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα συμβάντων που εμπλέκουν και ιατρούς. Άτομα που είτε εξετάστηκαν από ψευτογιατρούς (τσαρλατάνους κοινώς) είτε πολίτες που έναντι αντιτίμου έλαβαν πλαστά πιστοποιητικά (Safepass) αποφεύγοντας τον εμβολιασμό αλλά και τη διενέργεια συχνών τεστ αντιγόνων βρίσκονται στο επίκεντρο της ανησυχίας. 

Πρόκειται για μία νέα 'μάστιγα' που στα όρια της παραπληροφόρησης δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερο πρόβλημα σε ότι αφορά το επικοινωνιακό κομμάτι ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εμπιστεύονται άτομα που δεν έχουν την κατάρτιση ή τις γνώσεις, απλά και μόνο επειδή οι απόψεις τους συμπίπτουν. Αυτό είναι ίσως και ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα που οφείλει να λύσει το Υπουργείο Υγείας αφού στο επικοινωνιακό κομμάτι έχουν παρουσιαστεί αρκετά πισωγυρίσματα το τελευταίο διάστημα.

Η εβδομάδα λοιπόν που διανύουμε θεωρείται ιδιαίτερα κομβική σε ότι αφορά τη λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων. Με ορίζοντα την άφιξη Σεπτεμβρίου και κατ'επέκταση του φθινοπώρου, έχει υπερτονιστεί το αυξημένο ενδεχόμενο να παρουσιαστεί έξαρση σε ότι αφορά τα κρούσματα κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας. Στην πρώτη γραμμή τίθενται η αναγκαιότητα της εκκίνησης χορήγησης με την 3η δόση του εμβολίου -τουλάχιστον σε συγκεκριμένες ηλικιακές και ευπαθείς/ευάλωτες ομάδες- κάτι που όμως φέρεται να 'κολλάει' αφού η επιστημονική ομάδα ζητά την άμεση λήψη απόφασης χωρίς να αναμένονται οι οδηγίες του ΕΜΑ και του ECDC. 

Όπως είχαμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του ThemaOnline η Κομισιόν ξεκαθάρισε πως τυχόν λήψη τέτοιας απόφασης (κάτι στο οποίο έχουν προχωρήσει και άλλες μεγάλες χώρες της Ε.Ε όπως η Γαλλία και η Γερμανία) ενδέχεται στη συνέχεια να επιφέρει νομικές κυρώσεις. Αυτό αποτελεί και ένα από τα μεγαλύτερα διλήμματα Υπουργείου Υγείας και Μιχάλη Χατζηπαντέλα, με το θέμα να βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα. 

Στον 'αέρα' παραμένει και το πρωτόκολλο των δημόσιων Πανεπιστημίων. Μπορεί Πανεπιστήμιο Κύπρου και ΤΕΠΑΚ να έχουν αποφανθεί για την εύρυθμη λειτουργία τους (υιοθετώντας εκ διαμέτρου διαφορετικές προσεγγίσεις) όμως ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου θα πρέπει να καταρτιστεί ένα κοινό πλάνο κατευθυντήριων γραμμών για να τηρηθεί κοινή γραμμή σε συγκεκριμένα ζητήματα. 

Αυστηρότερα μέτρα δεν φαίνεται να υπάρχει πρόθεση να ληφθούν, ιδίως στο στάδιο το οποίο βρισκόμαστε αφού η οικονομία φέρεται να μπαίνει σε κανονικούς ρυθμούς με όλα της τα γρανάζια ενώ οι δείκτες επιβεβαιώνουν τη βελτίωση που ήδη έχουν επιφέρει οι αυστηροποιήσεις που έχουν ληφθεί το προηγούμενο διάστημα. Safepass και εμβολιασμός θα συνεχίσουν να αποτελούν την αιχμή του δόρατος στη μάχη κατά της πανδημίας, με την κατάσταση να αξιολογείται συνεχώς με την έναρξη του φθινοπώρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top